Een elektrische auto opladen: hoe lang duurt dat?

De tijd van een elektrische auto opladen hangt af van verschillende factoren

De tijd van een elektrische auto opladen, hangt af van 3 dingen:
  • Het vermogen van de laadpaal
  • Hoe snel jouw auto kan laden
  • Hoe leeg de accu is


Hoelang duurt thuis laden?

Een elektrische auto opladen kan ook thuis. Als je thuis laadt, speelt ook je stroomaansluiting een rol. Op ev-database.nl kun je zien hoe snel elk model auto kan opladen. In de praktijk komt een uur laden met een vermogen tussen de 3.7 en 11 kW neer op 20 tot 60 kilometer bereik. In 5 uur heb je er dus 100 tot 300 km bij.

De capaciteit van de accu van elektrische auto's wordt uitgedrukt in kWh. En varieert van 17 kWh voor elektrische stadsauto's tot wel 200 kWh voor concept auto's.

Verschillende type laders

Het vermogen van de lader hangt erg af van het type lader wat je gebruikt, bijvoorbeeld:
  • stopcontact thuis: 3,7 kW
  • laadpaal thuis: 3,7 - 11 kW
  • laadpaal op straat: 11-22 kW
  • snelladers langs de snelweg: 50-350 KW
Een simpel rekenvoorbeeld: mijn auto heeft een capaciteit van 75 kWh en ik laad op straat met een 11 kW lader. Het duurt dan theoretisch 75/11=6,8 uur voordat de accu vol is. Langs de snelweg bij een snellader van 150 kWh kan ik dan al na 30 min klaar zijn. 

De functie van de boordlader

Zoals hierboven beschreven, hangt de snelheid van een elektrische auto opladen af van 3 dingen. Hoe langt het duurt om een elektrische auto op te laden, hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en van de boordlader van je auto. De boordlader is een apparaat dat is ingebouwd in de elektrische auto. De boordlader zet wisselstroom om in gelijkstroom. Dat is nodig omdat een elektrische auto alleen gelijkstroom kan gebruiken, terwijl het elektriciteitsnet wisselstroom levert.

De boordlader heeft een maximale snelheid waarmee hij elektriciteit aan de batterij kan leveren. Hierdoor heeft het vermogen van de boordlader invloed op de laadsnelheid. Je kunt de auto wel aan een laadpaal met een hoog vermogen zetten (dat is niet slecht voor de accu en geeft ook geen kortsluiting), maar de auto zal er niet sneller van gaan laden. 

Een elektrische auto opladen met een snellader

Met een snellader kun je een elektrische auto sneller opladen. Bij een snellader met een vermogen van 75 kW, duurt laden minder dan 40 minuten. Daarbij wordt de batterij opgeladen van 10 procent naar 80 procent. Het opladen bij een snellaadpunt gaat tot 80 procent echt snel. Boven de 80 procent gaat snelladen een stuk langzamer.

Dat de auto sneller laadt, komt doordat een snellaadpunt een hoog vermogen heeft en de boordlader niet wordt gebruikt. Een snellaadpunt heeft de wisselstroom al in gelijkstroom veranderd, zodat de elektriciteit direct naar de accu gaat. 

Een elektrische auto opladen onderweg: accu

Uiteraard maakt het ook uit hoe vol of leeg je accu is als je begint met opladen. Algemeen gezegd: hoe leger de accu, hoe sneller deze geladen kan worden of nog beter gezegd: hoe voller de batterij, hoe langer het laden duurt. Een vuistregel is dan ook: laad een accu als je onderweg bent niet voller dan 75%, omdat nog voller laden onevenredig lang duurt. Het komt wel voor dat van 75% naar 100% laden langer duurt dan laden van 10% naar 75%. Dit heeft te maken met het laadprofiel of laadcurve van de accu. 

Een rekenvoorbeeld

Hier een voorbeeld van de 150 kW snellader van FastNed. Je ziet voor elke auto het laadprofiel weergegeven met de gekleurde lijnen. In het algemeen geldt voor elektrische auto's dat als de batterij nog redelijk leeg is, het laden op hoge snelheid kan plaatsvinden. Zo rond de 40% SoC (State of Charge, oftewel percentage dat de accu geladen is) zakt dit voor de meeste auto's al in. Rond de 75% SoC is de snelheid van laden zo laag, dat je beter kunt doorrijden naar de volgende lader om daar met een lagere SoC weer te genieten van een hoge laadsnelheid.

Tenslotte heeft elke elektrische auto ook een maximaal vermogen waarop de accu geladen kan worden. Ook dat zien we in bovenstaand figuur voor snelladen. Als een elektrische auto met maximaal 75 kW geladen kan worden, heeft het niet veel zin om te kiezen voor een 200 kWh snellader als ook een 100 kWh lader beschikbaar is.

Elektrische auto opladen thuis

Ook voor laden met wisselstroom (bijvoorbeeld thuislader of laden op straat) is er een maximum voor elke elektrische auto: dat heeft te maken met het maximaal vermogen van de autolader. Dit vermogen varieert, maar is vaak 7 of 11 kW.Weer terug naar ons simpele rekenvoorbeeld: stel mijn auto heeft een capaciteit 75 kW, kan ook maximaal met 75 kW laden en ik laad langs de snelweg bij een 150 kWh snellader. Hoe lang duurt het dan om te laden? Theoretisch zou mijn auto dan in 75/150 = 30 min geladen kunnen zijn. Door de maximale laadsnelheid is het echter 75/75 = 1 uur dat het duurt voordat mijn auto geladen is. Rekeninghoudend met de laadcurve zal het waarschijnlijk nog langer duren voordat de accu helemaal vol is.

Het opladen van een elektrische auto duurt langer dan benzine of diesel tanken. Maar het voordeel van een elektrische auto is dat opladen thuis en vrijwel altijd op de bestemming kan. Ook hoeft de gebruiker tijdens het opladen niet bij de elektrische auto te blijven. Een elektrische auto tijdens een rit opladen, hoeft bovendien alleen lange ritten.

Tips om jouw elektrische auto snel op te laden

Tips om zo snel mogelijk te laden:
  • Laadt bij een snellader nooit meer dan tot 75%
  • Zoek uit wat de maximale snelheid van laden is voor jouw auto en kies daarbij de juiste lader onderweg
  • Als je thuis of op straat laadt: zoek een oplader die minimaal evenveel vermogen levert als je autolader aan kan
Diederik Jekel heeft een mooie video gemaakt waarin alle belangrijke onderwerpen uit dit artikel nog eens kort worden samengevat. 

Bronnen:

EV database, Capaciteit accu's, https://ev-database.org/
Fastned, Laadprofielen accu's, https://support.fastned.nl/
Oplaadpalen.nl, vermogen laadpalen op straat en onderweg, https://oplaadpalen.nl/
EV database, wat is het laadvermogen van mijn auto?, https://ev-database.nl/
Youtube, Diederik Jekel, Hoe lang duurt het voor een elektrische auto opgeladen is?,  https://www.youtube.com/watch?v=ApVnSV7N2n0  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved