aankoopsubsidie elektrische auto

Subsidies elektrische auto

Om het gebruik van elektrische auto's te stimuleren, is er een subsidieregeling om de lease, tweedehands of aanschaf van een nieuwe elektrische auto interessanter te maken.Als liefhebber van elektrische voertuigen hebben we lang moeten wachten, maar de aankoopsubsidie op een elektrische auto is eindelijk rond! Als particuliere rijder kun je vanaf nu een aankoopsubsidie krijgen op de aanschaf van een EV. Dit brengt verschillende vragen met zich mee en als EV expert geven wij antwoord op deze vragen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de subsidies elektrische auto!

Subsidies elektrische auto: subsidieplafond

Het subsidieplafond 2021 voor nieuwe elektrische auto’s is overtekend op 4 januari 2021.Voor nieuwe elektrische personenauto’s is al meer subsidie aangevraagd dan het beschikbare jaarbudget voor 2021. Dit geldt voor koop en lease. Door middel van een loting zal de rangschikking van alle op 4 januari 2021 volledig ingediende aanvragen worden bepaald. De loting zal plaatsvinden binnen dertien weken na 4 januari 2021. Aanvragen die nu buiten het subsidieplafond voor 2021 vallen kunnen mogelijk door afwijzing van andere al ingediende aanvragen nog in aanmerking komen voor subsidie. Totdat duidelijk is of er sprake is van vrijkomen van budget zullen deze aanvragen worden aangehouden tot maximaal 26 weken na de datum van indiening.Als het voor 2021 beschikbare restbedrag is verbruikt, zullen particulieren tot 2022 geduld moeten hebben. Pas dan is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen. Dat jaar is het budget met 18,3 euro miljoen weliswaar een stuk ruimer. Zorg er dus voor dat je snel subsidie aanvraagt als je een elektrische auto aanschaft.

Occasions

Vanaf maandag 4 januari 2021, is het tevens weer mogelijk om als particulier 2.000 euro subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto. Het beschikbare bedrag van 13,5 miljoen euro is nog onaangeroerd. Daarmee kan er voor 6.750 auto's aan subsidie worden uitgekeerd.(Bron RVO/ NU.nl)

Subsidies elektrische auto: vanaf 1 juli 2020

Ben je van plan om een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen? Vanaf 1 juli 2020 is het mogelijk om een aankoopsubsidie te krijgen. De subsidie geldt ook voor degene die privé een elektrische auto willen leasen. De aankoopsubsidie is aan te vragen vanaf 1 juli 2020, maar geldt al voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht na 2 juni 2020. Wie een nieuwe auto koopt, ontvangt €4.000,- van de overheid. Wie een tweedehands elektrische auto aanschaft, ontvangt €2.000,- van de overheid.
Heb je een interessante tweedehands auto gezien op social media of Marktplaats? Houd goed in de gaten of deze occasion wordt verkocht bij een officiële dealer. De subsidie geldt namelijk niet voor een tweedehands auto die niet verkocht is via een dealer met RDW-erkenning.

Enkele randvoorwaarden

Een klein (tweedehands) staartje
Heb je een nieuwe luxe elektrische auto op het oog uit het hogere segment? Helaas, dat zit deze waarschijnlijk niet in de subsidieregeling. De cataloguswaarde van de regeling is van €12.000,- tot €45.000,-. Een tweedehands elektrische auto wordt ook berekend met de catalogus waarde Het kan zijn dat je van plan was om een licht elektrisch voertuig te kopen met een subsidie. Dit is ook niet mogelijk. De actieradius van een elektrische auto moet minimaal 120 km. Dit heeft een LEV niet. Daarnaast moet het een volledig elektrisch model zijn.

Hybride auto's
Een plug-in hybride is ook niet toegestaan volgens de randvoorwaarden van de subsidie. Plug-in hybride auto’s rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen. De auto’s rijden zuiniger dan auto’s die enkel op fossiele brandstoffen rijden, echter stoten zij nog steeds CO2 uit. Hierdoor zijn hybride auto’s geen oplossing voor het klimaatprobleem op de lange termijn. De overheid zet zich alleen in voor 100% elektrische auto’s.

Een EV leasen?
De subsidie geldt ook voor een elektrische auto met private lease. Het leasecontract moet wel een geldigheid hebben van minimaal vier jaar en het bedrijf voert een Private Lease keurmerk.

Subsidies elektrische auto aanvragen?
De subsidie moet binnen 60 dagen worden aangevraagd na aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. Het is ook mogelijk om aan je dealer te vragen of zij dit kunnen regelen. In dat geval moet je op het formulier machtiging intermediair subsidies toestemming geven voor je dealer. Wil je het liever zelf regelen? Dit kan op de website van RVO.

Subsidies elektrische auto: 2022

In 2022 bedraagt de subsidie voor een nieuwe elektrische auto €3350 en de subsidie voor gebruikte elektrische auto's bedraagt €2000. De subsidiepot voor 2022 is in 2022 open gegaan.

Voorwaarden voor subsidies elektrische auto in 2022

Als je aanspraak wil maken op subsidies elektrische auto zijn er enkele voorwaarden. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Tweedehands elektrisch voertuig is gekocht bij een erkend autobedrijf.
  • De catalogusprijs van het elektrische voertuig is minimaal €12000 en maximaal €45000. Actieradius moet ook minimaal 120 kilometer zijn.
  • De auto is aangeschaft in het jaar waarin je subsidie aanvraagt (dus voor 2021 kan het niet meer). Daarnaast moet er ook genoeg subsidiebudget over zijn, want hierbij geldt: op = op.
  • De auto moet minimaal 3 jaar onafgebroken op de naam van de aanvrager staan.mVoor private lease is dit minimaal 4 jaar.
  • De aanvraag voor subsidie moet binnen 60 dagen na datum van het koop- of leasecontract ingediend worden.
  • De auto moet volledig elektrisch zijn, dus geen plug-in hybride bijvoorbeeld.
  • De auto moet aangeschaft worden door een particulier.
Naar verwachting zullen elektrische auto's steeds betaalbaarder worden en zal het subsidiebedrag ook lager worden per jaar.

Subsidies elektrische auto enkel voor particulieren

Deze subsidieregeling is alleen geldig voor particulieren, dus niet voor ondernemers. Dit geldt ook voor werknemers die via hun werkgever een elektrische auto leasen en dus minder bijtelling betalen. Als je als particulier een elektrische auto gaat leasen, kun jij wel aanspraak maken op de subsidieregeling. Op deze manier krijg je het bedrag gedurende 4 jaar in gelijke delen per maand uitbetaald.

Meer leren over elektrisch rijden?

Wil je graag elektrisch rijden? Wij bieden verschillende trainingen en cursussen aan, zodat jij over de juiste basiskennis bezit via het EV Kenniscentrum. Het EV Kenniscentrum is de plek waar je kennis en inspiratie kunt opdoen over de complexe en dynamische wereld van elektrisch vervoer.

Download nu De EV App in Google Play of App Store of kijk op de Web-versie en blijf op de hoogte over alle subsidies.


“subsidies elektrische auto
Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.