aankoopsubsidie elektrische auto

Particuliere subsidies elektrische auto

Om het gebruik van elektrische auto's te stimuleren, is er een subsidieregeling om de lease, tweedehands of aanschaf van een nieuwe elektrische auto interessanter te maken.

De SEPP regeling

Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren

Als liefhebber van elektrische voertuigen hebben we lang moeten wachten, maar de aankoopsubsidie op een elektrische auto is eindelijk rond! Als particuliere rijder kun je vanaf nu een aankoopsubsidie krijgen op de aanschaf van een EV. Dit brengt verschillende vragen met zich mee en als EV expert geven wij antwoord op deze vragen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de particuliere subsidies voor elektrische auto's.

Subsidies elektrische auto: 

Subsidieplafond 

Indien het maximaal beschikbare subsidiebedrag (subsidieplafond) wordt overtekend: Dit betekend dat voor nieuwe elektrische personenauto’s al meer subsidie aangevraagd was dan het beschikbare jaarbudget, wordt dit opgelost door middel van een loting.

Eerst zal de rangschikking van alle volledig ingediende aanvragen worden bepaald. Aanvragen die  buiten het subsidieplafond vallen kunnen mogelijk door afwijzing van andere al ingediende aanvragen nog in aanmerking komen voor subsidie.Totdat duidelijk is of er sprake is van vrijkomen van budget zullen deze aanvragen worden aangehouden tot maximaal 26 weken na de datum van indiening. Als het beschikbare restbedrag is verbruikt, zullen particulieren tot het volgende jaar/periode geduld moeten hebben, pas dan is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen. 

Occasions

Tevens is het mogelijk om als particulier 2.000 euro subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto. 

Heb je een interessante tweedehands auto gezien op social media of Marktplaats? Houd goed in de gaten of deze occasion wordt verkocht bij een officiële dealer. De subsidie geldt namelijk alleen voor een tweedehands elektrische auto die verkocht is via een dealer met RDW-erkenning.

Enkele randvoorwaarden


Een klein (tweedehands) staartje
Heb je een nieuwe luxe elektrische auto op het oog uit het hogere segment? Helaas, dat zit deze waarschijnlijk niet in de subsidieregeling. De cataloguswaarde van de regeling is van €12.000,- tot €45.000,-. Een tweedehands elektrische auto wordt ook berekend met de catalogus waarde Het kan zijn dat je van plan was om een licht elektrisch voertuig te kopen met een subsidie. Dit is ook niet mogelijk. De actieradius van een elektrische auto moet minimaal 120 km. Dit heeft een LEV (Light Electric Vehicle) niet. Daarnaast moet het een volledig elektrisch model zijn.

Hybride auto's
Een plug-in hybride is ook niet toegestaan volgens de randvoorwaarden van de subsidie. Plug-in hybride auto’s rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen. De auto’s rijden zuiniger dan auto’s die enkel op fossiele brandstoffen rijden, echter stoten zij nog steeds CO2 uit. Hierdoor zijn hybride auto’s geen oplossing voor het klimaatprobleem op de lange termijn. De overheid zet zich alleen in voor 100% elektrische auto’s.

Een EV leasen?
De subsidie geldt ook voor een elektrische auto met private lease. Het leasecontract moet wel een geldigheid hebben van minimaal vier jaar en het bedrijf voert een Private Lease keurmerk.

Subsidies elektrische auto aanvragen?
De subsidie moet binnen 60 dagen worden aangevraagd na aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. Het is ook mogelijk om aan je dealer te vragen of zij dit kunnen regelen. In dat geval moet je op het formulier machtiging intermediair subsidies toestemming geven voor je dealer. Wil je het liever zelf regelen? Dit kan op de website van RVO.

Subsidies elektrische auto: 2023

In 2023 bedraagt de subsidie voor een nieuwe elektrische auto €3350 en de subsidie voor gebruikte elektrische auto's bedraagt €2000. 

Voorwaarden voor subsidies elektrische auto in 2023

Als je aanspraak wil maken op subsidies elektrische auto zijn er enkele voorwaarden. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Tweedehands elektrisch voertuig is gekocht bij een erkend autobedrijf.
  • De catalogusprijs van het elektrische voertuig is minimaal €12000 en maximaal €45000. Actieradius moet ook minimaal 120 kilometer zijn.
  • De auto is aangeschaft in het jaar waarin je subsidie aanvraagt. Daarnaast moet er ook genoeg subsidiebudget over zijn, want hierbij geldt: op = op.
  • De auto moet minimaal 3 jaar onafgebroken op de naam van de aanvrager staan. Voor private lease is dit minimaal 4 jaar.
  • De aanvraag voor subsidie moet binnen 60 dagen na datum van het koop- of leasecontract ingediend worden.
  • De auto moet volledig elektrisch zijn, dus geen plug-in hybride bijvoorbeeld.
  • De auto moet aangeschaft worden door een particulier.
Naar verwachting zullen elektrische auto's steeds betaalbaarder worden en zal het subsidiebedrag ook lager worden per jaar.

Subsidies elektrische auto enkel voor particulieren

Deze subsidieregeling is alleen geldig voor particulieren, dus niet voor ondernemers. Dit geldt ook voor werknemers die via hun werkgever een elektrische auto leasen en dus minder bijtelling betalen. Als je als particulier een elektrische auto gaat leasen, kun jij wel aanspraak maken op de subsidieregeling. Op deze manier krijg je het bedrag gedurende 4 jaar in gelijke delen per maand uitbetaald.

Meer leren over elektrisch rijden?

Wil je graag elektrisch rijden? Wij bieden verschillende trainingen en cursussen aan, zodat jij over de juiste basiskennis bezit via het EV Kenniscentrum. Het EV Kenniscentrum is de plek waar je kennis en inspiratie kunt opdoen over de complexe en dynamische wereld van elektrisch vervoer.

Download nu De EV App in Google Play of App Store of kijk op de Web-versie en blijf op de hoogte over alle subsidies.


“subsidies elektrische autoNeem contact op

Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved