kosten oplaadpunt elektrische auto

Kosten oplaadpunt elektrische auto: verschillende locaties

Het is mogelijk om thuis je elektrisch auto op te laden met zelf opgewekte stroom, zoals met zonnepanelen. Heb je dit niet, dan wil je natuurlijk weten wat je laadkosten zijn.  

EV Kenniscentrum vertelt het je in dit artikel.
Neem contact op

Wat is een laadpunt?

Een laadpunt is eigenlijk gewoon een stopcontact. Op bijna elke laadpaal zitten er twee. 

Waar kan ik een oplaadpunt voor een elektrische auto vinden?

In nederland zijn meer dan 100.000 (semi-)publieke laadpunten. Deze zijn voornamelijk op laadpalen op openbaar terrein en in parkeergarages aanwezig. Met semipubliek worden laadpalen op prive-terrein bedoeld die wel publiek te gebruiken zijn. Denk hierbij aan laadpalen bij Ikea of Gamma. Je vind ze in de laad-app van je laadpas aanbieder, bijvoorbeeld van de Greenchoice laadpas of van E-flux. Laadpas aanbieders berekenen verschillende tarieven doordat ze verschillende modellen gebruiken.  Sommige laadpas aanbieders berekenen een vast tarief voor alle laadpalen in Nederland, bij andere aanbieders verschilt dit, maar liggen de tarieven over het algemeen wat lager. Je hebt ook keuze in verschillende abonnementen of pre-paid constructies.   

Wat zijn de kosten oplaadpunt elektrische auto per locatie?


Verschillende locaties

Wat de kosten exact zijn, hangt van diverse zaken af. Een belangrijk aspect is waar het laadpunt zich bevindt. Een laadpunt aan de snelweg kent vaak hogere tarieven dan een laadpaal in je straat. Maar onderschat ook de gebruikte laadpas niet. 

Thuis of in de straat

Sinds de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de stroomprijzen ge-explodeerd. Heb je een oud stroomcontract dan kan je je auto thuis opladen voor 0,22 euro per kWh. Heb je een nieuw stroomcontract dan kan dit oplopen tot meer dan 4x zo veel, tot wel 0,90 euro per kWh. Op straat kun je vooralsnog overal voor maximaal 40 cent per kWh terecht, al zijn daar ook de eerste verhogingen al aangekondigd (sep 22). Met sommige laadpassen is de schade nog enigszins te beperken doordat zij lagere tarieven in rekening brengen.   

Oplaadpunten langs de snelweg

Langs de snelweg liggen de tarieven klassiek gezien hoger dan bij laden in de straat. Door de energiecrisis zijn die tarieven verder naar elkaar toegegroeid waardoor de vreemde situatie ontstaat dat je bij sommige straat laadpalen €0,60/kWh betaalt en langs de snelweg maar €0,55/kWh.  Er zijn grote verschillen tussen de aanbieders, en de gebruikte laadpas bepaalt in grote mate welke tarieven je daadwerkelijk betaalt. Door de energiecrisis is de meest constante factor de hoge mate van wijzigingen in de tarieven.  Wij werken daarom samen met LaadpasTop10 om de beste adviezen m.b.t. de tarieven te kunnen geven aan al onze cursisten, zodat zij ook op de hoogte blijven. 

De EV App en LaadpasTop10

De EV App en LaadpasTop10 bieden transparante communicatie over dit onderwerp. In De EV App is een totaal overzicht van laadpalen en laadpassen door heel Europa te vinden. De EV App is een onmisbare infotool voor de (nieuwe) elektrische gebruiker. Zo heb je altijd de juiste laadpassen en laadpalen in de buurt bij de hand. Ga hier direct naar De EV App webversie. 

oplaadbare elektrische autoZet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved