Kosten voor een oplaadpunt elektrische auto

Het is mogelijk om je elektrisch auto op te laden met zelf opgewekte stroom, zoals met zonnepanelen. Heb je dit niet? Dan wil je natuurlijk weten wat de kosten voor een oplaadpunt voor een elektrische auto zijn. Zodra je een benzine- of dieselauto gaat tanken, kun je eenvoudig berekenen wat de brandstofkosten zijn. De kosten voor het opladen van een elektrische auto liggen wat ingewikkelder.


Kosten oplaadpunt per locatie

Verschillende locaties

Wat de kosten exact zijn, hangt af vanaf waar je jouw elektrische voertuig oplaadt. Dit kan bij je thuis, een openbare oplaadpunt in de straat of een snellaadstation. Thuis opladen is goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Snellaadstations hanteren verschillende prijzen.

Thuis of in de straat

Een elektrische auto bij je thuis opladen kost over het algemeen 0,22 euro per kWh. De benodigdheden voor thuis opladen is een wallbox. Een eigen laadpaal/wallbox is makkelijker en goedkoper. Openbaar opladen kost namelijk meer dan thuis. Staat er een oplaadpunt bij jouw in de straat? Er worden namelijk steeds vaker oplaadpunten in een straat geplaatst. Bij deze oplaadpunten worden eigen tarieven berekent. Een gangbare prijs is rond 0,35 euro per kWh. 

Oplaadpunten langs de snelweg

Langs de snelweg is het ook mogelijk om op te laden. Dit kan gedaan worden bij één van de vele snellaadstations. De prijzen variëren enorm. Normaliter liggen de prijzen tussen 0,50 en 0,70 euro per kWh. Hierdoor is snelladen langs de snelweg een stuk duurder dan thuis of in je eigen straat. Gelukkig heb je deze laadpalen niet zo vaak nodig en laad je meestal voordelig thuis. Goedkoop laden langs de snelweg kan nog wel. Vaak biedt FastNed goedkopere tarieven. Dit kan al vanaf 0,35 cent per kWh. Een interessant weetje wat je als elektrische gebruiker echt moet weten is dat je bij sommige Lidl-filialen gratis snellaadpalen hebt waar je gratis kunt opladen. 

De EV App en LaadpasTop10

De EV App en LaadpasTop10 bieden transparante communicatie over dit onderwerp. In De EV App is een totaal overzicht van laadpalen en laadpassen door heel Europa te vinden. De EV App is een onmisbare infotool voor de (nieuwe) elektrische gebruiker. Zo heb je altijd de juiste laadpassen en laadpalen in de buurt bij de hand.


oplaadbare elektrische auto