kosten oplaadpunt elektrische auto

Kosten oplaadpunt elektrische auto: verschillende locaties

Het is mogelijk om je elektrisch auto op te laden met zelf opgewekte stroom, zoals met zonnepanelen. Heb je dit niet? Dan wil je natuurlijk weten wat de kosten oplaadpunt elektrische auto zijn. Zodra je een benzine- of dieselauto gaat tanken, kun je eenvoudig berekenen wat de brandstofkosten zijn. De kosten voor het opladen van een elektrische auto liggen wat ingewikkelder. Wat zijn de kosten oplaadpunt elektrische auto en waar kun jij allemaal jouw elektrische auto opladen? EV Kenniscentrum vertelt het je in dit artikel.


Wat is een oplaadpunt?

Een oplaadpunt - ofwel laadpunt - is een element dat elektrische energie voorziet om een elektrische auto op te laden. Een oplaadpunt bestaat uit een elektrische aansluiting om aan het voertuig te koppelen. Hieruit wordt het voertuig opgeladen, waardoor jij weer de weg op kan met voldoende actieradius.

Waar kan ik een oplaadpunt voor een elektrische auto vinden?

Het is mogelijk om een elektrische auto op verschillende plekken op te laden. Hierbij kun jij denken aan een oplaadpaal bij jouw huis, een openbaar oplaadpunt in de straat of op een tankstation langs de weg met een snellaadstation. Hierdoor zijn er verschillende oplaadplekken te vinden om het voertuig op te laden. Uiteraard hangt het van de plek af waar jij zo goedkoop mogelijk kunt opladen. 

Wat zijn de kosten oplaadpunt elektrische auto per locatie?

Verschillende locaties

Wat de kosten exact zijn, hangt af vanaf waar je jouw elektrische voertuig oplaadt. Dit kan bij je thuis, een openbare oplaadpunt in de straat of een snellaadstation. Thuis opladen is goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Snellaadstations hanteren verschillende prijzen.

Thuis of in de straat

Een elektrische auto bij je thuis opladen kost over het algemeen 0,22 euro per kWh. De benodigdheden voor thuis opladen is een wallbox. Een eigen laadpaal/wallbox is makkelijker en goedkoper. Openbaar opladen kost namelijk meer dan thuis. Staat er een oplaadpunt bij jouw in de straat? Er worden namelijk steeds vaker oplaadpunten in een straat geplaatst. Bij deze oplaadpunten worden eigen tarieven berekent. Een gangbare prijs is rond 0,35 euro per kWh. 

Oplaadpunten langs de snelweg

Langs de snelweg is het ook mogelijk om op te laden. Dit kan gedaan worden bij één van de vele snellaadstations. De prijzen variëren enorm. Normaliter liggen de prijzen tussen 0,50 en 0,70 euro per kWh. Hierdoor is snelladen langs de snelweg een stuk duurder dan thuis of in je eigen straat. Gelukkig heb je deze laadpalen niet zo vaak nodig en laad je meestal voordelig thuis. Goedkoop laden langs de snelweg kan nog wel. Vaak biedt FastNed abonnementen met goedkopere tarieven. Dit kan al vanaf 0,35 cent per kWh.

Wat je als elektrische gebruiker echt moet weten is dat je bij sommige Lidl-filialen gratis snellaadpalen hebt waar je gratis kunt opladen!

De EV App en LaadpasTop10

De EV App en LaadpasTop10 bieden transparante communicatie over dit onderwerp. In De EV App is een totaal overzicht van laadpalen en laadpassen door heel Europa te vinden. De EV App is een onmisbare infotool voor de (nieuwe) elektrische gebruiker. Zo heb je altijd de juiste laadpassen en laadpalen in de buurt bij de hand. Ga hier direct naar De EV App webversie. 


oplaadbare elektrische auto


Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.