top 4 laadpas elektrische auto

Top 4 grootste dekking laadpas elektrische auto

Er zijn veel laadpassen van verschillende aanbieders. Het is best logisch als je door de bomen het bos niet meer ziet, want het aanbod is groot. Met welke laadpas voor je elektrische auto heb je de grootste dekking binnen Nederland en/of Europa?  EV Kenniscentrum helpt je op weg in samenwerking met Laadpas Top 10. In dit artikel vind jij de top 4 laadpassen en vertellen wij je meer over de laadpas voor je elektrische auto.
  

Wat is een laadpas?

Een laadpas is een pas waarmee jij jouw elektrische auto kunt opladen bij laadpalen op straat of bij laadpalen op andere plaatsen zoals parkeergarages of hotels door heel Europa. Vaak heb je aan één laadpas al genoeg om je elektrische auto in heel Europa op te laden. Het werkt gemakkelijk, snel en achteraf krijg je alle transacties op één overzicht te zien. Een laadpas is dus naast een toegangskaart tot het Europese laadnetwerk ook een betaalmiddel. Het zorgt ervoor dat jij de laadpaal kunt activeren en de stroom op een eenvoudige manier kunt afrekenen, ongeacht de bron van die stroom. 
Belangrijk: alle Nederlandse laadpassen worden op alle Nederlandse (semi-) publieke laadpalen geaccepteerd. 


Heb ik een laadpas nodig?

In het kort: Ja. Een laadpas is noodzakelijk voor iedere EV rijder. Zonder laadpas zijn veel laadpalen niet te ontgrendelen. De meeste rijders kunnen uit de voeten met één pas. Reis je regelmatig naar het buitenland? Kijk dan goed naar de laadpassen die een hoge dekkingsgraad hebben in de landen waar jij vaak vertoeft. Zo weet jij zeker dat je bij de laadpalen in dat land terecht kunt.  

Wat kost een laadpas?

Bij het laden van je auto betaal je voor de afgenomen stroom. Bij benzine gaat dit per liter, met een elektrische auto per kilowattuur, ofwel kWh. Soms betaal je maandelijks ook een klein bedrag voor het gebruik van een laadpas, een zogenaamd abonnement. Dit is nuttig als je meer dan 10x per maand openbaar laadt. Er zijn diverse laadpas aanbieders die geen abonnement vereisen. Zij berekenen meestal een kleine opslag per laadsessie, variërend van 10 tot 35 cent per keer. 
 

Laadpas vergelijken: top 4 laadpas elektrische auto met de grootste dekking van hoog naar laag

Er zijn verschillende factoren waarop je een laadpas kunt beoordelen, zoals prijs of de kwaliteit van de helpdesk.  Wij hebben een top-4 samengesteld van laadpassen die de grootste dekking in Europa aanbieden.

1: SHELL RECHARGE

Shell Recharge is de huidige naam van het in 2019 overgenomen The New Motion. Tussen 2011 en 2015 heeft The New Motion zich ontwikkeld tot aanbieder met de meeste roaming overeenkomsten in Europa en dus de grootste dekking als het over aantallen gaat. Inmiddels (we schrijven eind 2022) gaat dit over meer dan 400.000 laadpunten in Europa. 

Naast toegang tot een gigantisch netwerk vraagt Shell in het buitenland niet de hoofdprijzen doordat ze een eigen prijsmodel toepassen op alle laadpalen. Ze kunnen bovendien van elk laadpunt vooraf communiceren wat het tarief ter plaatse is. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Dit kunnen veel andere aanbieders (nog) niet. 

In hun app vind je altijd een laadpaal in de buurt van je Europese bestemming. Je kunt de laadpas hier aanvragen.

2:
MAINGAU

De laadpas van het Duitse Maingau wordt door heel Europa geaccepteerd. Het voordeel van deze laadpas is dat Maingau een vast tarief rekent voor elke laadpaal in een bepaald land. Zo weet je dat als je bijvoorbeeld naar Frankrijk reist dat elke laadpaal die je tegenkomt een tarief van €0,45 /kWh heeft en dat geeft de berijder rust, aangezien de Fransen er met hun tariefstructuren soms een wetenschappelijke studie van maken. 

Let op! Na 4 uur aan de laadpaal werkt Maingau met kleeftarieven van 10 cent per minuut. Bij snelladers gaat dit tarief al na 1 uur in werking. Gebruik deze laadpas dus niet om een hele nacht op te laden. Je kunt deze laadpas
hier aanvragen.

3: ELLI

De laadpas van ELLI komt voort uit de VAG groep (Audi/Volkswagen) in samenwerking met Virta. De dekking van ELLI is net als de nummers 1 en 2 Europa-breed al hebben zij nog niet elk klein regionaal netwerkje aangesloten.

Het voordeel van ELLI is dat je met hun laadpas meer dan 50% korting kunt afspreken voor de snellaadstations van Ionity. Deze ruim 400 stations in Europa bieden je een volwaardig dekkend snellaad netwerk zodat je vlot en betaalbaar Europa door kunt. 

Meer informatie over ELLI is
hier te vinden.

4
: GREENCHOICE

De laadpas van Greenchoice geeft je toegang tot ongeveer net zoveel laadpunten als de laadpas van Shell Recharge. Dit maakt de pas dus heel geschikt voor gebruik in het buitenland. In tegenstelling tot wat Shell Recharge met de tarieven doet, berekent Greenchoice over het algemeen het buitenlandse tarief van de laadpunten 1:1 aan je door. 

Dit betekent dat in veel gevallen het laden erg voordelig is, maar het kan soms ook duurder uitvallen, doordat er in een Oostenrijks dorpje bijvoorbeeld 20 cent per minuut wordt gerekend voor de plaatselijke laadpaal. Na een uurtje of vier ben je dan €48,- kwijt. De tarieven vind je in hun bijgeleverde smartphone app. Het devies is dan ook om het tarief van je gekozen laadpaal in hun app goed te controleren voordat je je auto aansluit. Meer informatie: Greenchoice

Welke laadpas moet ik nemen?

Maar wat is dan de juiste laadpas en welke moet ik nemen? Zoals je merkt, is het aanbod groot en de tarieven zijn niet overal gelijk. Je wil natuurlijk niet te veel betalen of de melding ‘laadpas geweigerd’ op een display voorbij zien komen. Er zijn eigenlijk twee soorten laadpassen: een pas met abonnement en een pas zonder abonnement met elk hun voor- en nadelen. We lichten ze hieronder toe:  

Laadpas met abonnement

Als je vaak onderweg laadt dan levert een laadpas met abonnement vaak een voordeel op. Je betaalt dan geen starttarief bij elke laadbeurt. Sta je gemiddeld meer dan 10 keer per maand bij de laadpaal, dan raden wij je aan een laadpas met abonnement te nemen.  

Naast het vervallen van de startkosten voor elke laadsessie kan een abonnement ook handig zijn als je vaak op vakantie gaat of in het buitenland reist. Via deze abonnementen zijn vaak grote kortingen te krijgen bij snellaadnetwerken van bijv. Fastned, Allego of Ionity. Deze kortingen kunnen oplopen tot meer dan 50% waardoor zelfs een abonnement van €15,- per maand in 1 vakantie eenvoudig is ‘terug te verdienen’ en je de rest van het jaar in Nederland profiteert van de andere voordelen van dergelijk abonnement. 

Er zijn ook abonnementen waarmee je het laadtarief voor alle laadpalen in Europa vast kunt leggen op een laag bedrag. Met de gestegen prijzen sinds de start van de energiecrisis hoef je je dan nooit met laadtarieven bezig te houden en kan je overal onbezorgd laden tegen hetzelfde tarief.

Laadpas zonder abonnement

Toch geven de meeste aanbieders een gratis laadpas uit zonder abonnement. Laad je voornamelijk thuis of op het werk, en maar weinig bij publieke laadpalen op straat? Dan raden wij je aan een laadpas zonder abonnement te nemen.  Je betaalt dan wel een starttarief per laadsessie, maar geen vast bedrag per maand waardoor je over een heel jaar gezien aanzienlijk goedkoper uit bent.

Alle laadpassen elektrische auto op een rij: laadpassen vergelijken

In samenwerking met Laadpas Top 10 biedt De EV App een overzicht aan van alle laadpassen in Europa. Wil je graag een overzicht bij de hand hebben van alle laadpassen? Twijfel niet om De EV App te downloaden. De EV App is een superhandige informatie-tool met alle informatie over Elektrisch Vervoer. Ook als webversie is de EV app te raadplegen, daarvoor klik je hier.


top 5 laadpas elektrische auto


Neem contact op
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved