wegenbelasting elektrische auto

Elektrische auto wegenbelasting?

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu is wel duidelijk een voordeel voor iedereen natuurlijk. Het is ook een fijne bijkomstigheid dat je een financieel voordeel kunt halen uit het rijden of aanschaffen van een elektrische auto. Verschillende subsidieregelingen maken elektrisch rijden super aantrekkelijk. Maar hoe zit het met de wegenbelasting ofwel MRB?

Neem contact op

Het heffen van wegenbelasting op een elektrische auto

De doelen van het kabinet zijn duidelijk: de CO2 uitstoot in Nederland moet fors worden verminderd. Een elektrische auto draagt bij aan het behalen van dit doel. Daarom heeft het kabinet besloten om tot 2025 geen wegenbelasting te heffen op elektrische auto's. Vanaf 2025 wordt de wegenbelasting verhoogd naar 25% en per 2026 gaat dit naar 100%. Voorlopig is daar dus nog een mooie besparing mee te realiseren.

Elektrische auto vrijgesteld van wegenbelasting

Auto's met een CO2-uitstoot van 0 gram, kortom alle elektrische auto's, zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Voor plug-in hybride auto's met een CO2-uitstoot van 1 tot 50 gram per kilometer wordt een half tarief berekend.

Fiscale voordelen van elektrisch rijden

Naast de vrijstelling van wegenbelasting is het rijden van een elektrisch voertuig op andere fiscale vlakken ook voordelig. Zo wordt er bij aanschaf van een EV geen BPM berekend. BPM wordt per gram uitstoot berekend en daar heb je als EV rijder natuurlijk geen last van. Hierdoor vervalt BPM bij aanschaf van een elektrische auto.

Kennis van elektrisch rijden

Ben je geïnteresseerd in de wereld van elektrisch vervoer? EV Kenniscentrum biedt verschillende (online) trainingen aan gericht op elektrisch rijden. Er zijn verschillende trainingen, zoals EV Basis EV-Learning, waar in meer wordt verteld over de fiscaliteiten van elektrisch rijden. Zo leer jij naast de vrijstelling van wegenbelasting op elektrische auto's veel kennis over elektrisch vervoer.

De EV App

De EV App is een handige infotool met meer fiscale informatie, waaronder elektrische auto wegenbelasting voor elektrische auto's en subsidies. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen EV? Download dan De EV App via de App store of Play store. Of ga direct naar de webversie.

elektrische auto wegenbelasting


Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved