wegenbelasting elektrische auto

Elektrische auto wegenbelasting?

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu is wel duidelijk een voordeel voor iedereen natuurlijk. Het is ook een fijne bijkomstigheid dat je een financieel voordeel kunt halen uit het rijden of aanschaffen van een elektrische auto. Verschillende subsidieregelingen maken elektrisch rijden super aantrekkelijk. Maar hoe zit het met de elektrische auto wegenbelasting ofwel MRB?

Elektrische auto wegenbelasting

Het heffen van wegenbelasting

De doelen van het kabinet zijn wel duidelijk: de CO2 uitstoot in Nederland moet fors worden verminderd worden. Een elektrische auto draagt bij aan het behalen van verschillende doelen. Hierdoor heeft het kabinet besloten om tot 2025 geen wegenbelasting te heffen op elektrische auto's. Ja, je leest het goed! Vanaf 2025 wordt de wegenbelasting verhoogd naar 25% en per 2026 gaat dit naar 100%. Dit kan je nu al gauw honderden euro's per jaar schelen, omdat je hier nog 4 jaar van kan profiteren! 

Elektrische auto wegenbelasting: Vrijgesteld van wegenbelasting

Auto's met een CO2-uitstoot van 0 gram, ofwel volledig elektrische auto's, zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Voor plug-in hybride auto's met een CO2-uitstoot van 1 tot 50 gram per kilometer wordt een half tarief berekend. Door de vrijstelling van wegenbelasting hoopt de overheid elektrisch rijden te stimuleren.

Fiscale voordelen

Naast de vrijstelling van wegenbelasting is het rijden van een elektrisch voertuig op andere fiscale vlakken ook erg voordelig. Bij een elektrische auto betaal je namelijk ook geen BPM. BPM wordt per gram berekend en hier heb jij als elektrische gebruiker geen last van. Een elektrische auto heeft geen directe CO2-uitstoot. Hierdoor vervalt BPM bij aanschaf van een elektrische auto. 

Kennis in elektrisch rijden

Ben je geïnteresseerd in elektrisch rijden? EV Kenniscentrum biedt verschillende (online) trainingen aan gericht op elektrisch rijden. Er zijn verschillende trainingen, zoals EV Basis EV-Learning, waar in meer wordt verteld over de fiscaliteiten van elektrisch rijden.

De EV App

De EV App is een handige infotool met meer fiscale informatie, waaronder elektrische auto wegenbelasting voor elektrische auto's en subsidies. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen EV? Download dan De EV App via de App store of Play store. Of ga direct naar de webversie.

elektrische auto wegenbelasting


Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.