TCO Elektrische Auto's

TCO Elektrische Auto's


De TCO (Total Cost of Ownership) van een auto vertelt je wat een auto in een bepaalde periode kost. Bijvoorbeeld 10 jaar. De TCO van elektrische auto’s ligt al jaren lager dan vergelijkbare brandstofvoertuigen. Dit betekent dat op langere termijn elke elektrische auto goedkoper is dan vergelijkbare brandstofmodellen. 
 Maar hoe bereken je dit? Dat lees je in dit artikel!

 

Wat is TCO?

Onder de Total Cost of Ownership vallen alle kosten die horen bij het rijden van een auto. Denk aan belasting, brandstof, onderhoud, etc. In De EV App lees je meer over TCO. Download hier direct de app. 

Hoe bereken je de TCO?

Aanschafwaarde en financiering

De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt nog steeds wat hoger dan auto's met een verbrandingsmotor al wordt dit verschil dagelijks kleiner. Als er wordt gewerkt met een externe financiering (leasing) zijn de kosten hiervan ook belangrijk om mee te nemen. Je kan gebruik maken van verschillende subsidies en fiscale voordelen voor het aanschaffen van een elektrische auto. Meer weten? Download De EV App of check direct de webversie voor alle laatste informatie omtrent deze onderwerpen. 

Brandstof

Elektriciteit is qua energie ongeveer even duur als brandstof. Echter doordat een EV zo razend efficient is, verbruik je 3x zo weinig elektriciteit en daardoor heb je 3x zo weinig energie nodig voor hetzelfde aantal kilometers. Dit maakt dat je in je portomonnee voor 3x zo weinig geld dezelfde afstanden kunt afleggen. De elektriciteitsprijs hangt af van veel factoren, zoals je energiecontract thuis, de plaats of uitbater van de (semi)publieke laadpaan en/of je gebruik kunt maken van lokaal opgewekte energie zoals stroom uit zonnepanelen. Thuis of op het werk opladen, is doorgaans voordeliger dan laden bij een openbaar oplaadpunt, hoewel sinds de energiecrisis van het najaar 2022 deze theorie onder druk staat.  

Onderhoud

Het onderhoud van een elektrische auto is goedkoper dan auto's die op benzine of diesel rijden. Dit komt doordat een elektromotor een stuk minder bewegende onderdelen heeft en een elektrische auto heeft geen olie nodig. Daarnaast slijten de remmen van een elektrische auto minder snel, omdat er meer op de motor wordt geremd. Op deze manier blijft een elektrische auto waardevast. Het batterijpakket slijt wel, maar dit gaat zo langzaam (ong 1%/jaar) dat het batterijpakket gemakkelijk de leeftijd van bijvoorbeeld het chassis overleeft. 

Fiscaliteit

Voor de TCO moet rekening worden gehouden met de fiscaliteit van een auto. Als je bijvoorbeeld een elektrische auto van de zaak rijdt en deze auto ook privé rijdt, heb je te maken met een belastingvoordeel. Voor auto's met een verbrandingsmotor betaal je 22% bijtelling. Voor elektrische auto's betaal je een lager percentage. Dit betekent dat je aanzienlijk minder belasting betaalt voor elektrische auto's. 

Hoe bereken je de TCO

Dat elektrisch rijden goedkoper is, moge duidelijk zijn. Maar hoeveel goedkoper en in welke verhouding ten opzichte van welk voertuig is vaak lastig te bepalen. Voor de berekening van een betrouwbare TCO is er nu een heel eenvoudige rekentool, genaamd ‘EV Ja of Nee’. Wanneer je de juiste specificaties invult, van de voertuigen van jouw keuze, kun je met deze tool allerlei soorten BEV's, PHEV's en brandstof auto's vergelijken met elkaar.  LET OP! De uitkomst geeft een goede indicatie van de kosten/restwaarde onder "normale" omstandigheden. Het uiteindelijke gebruik van het voertuig is doorslaggevend voor de werkelijke kosten/restwaarde van het voertuig ook wel TCU (Total Cost of Usage) genaamd. 

De EV App

Wil je meer weten over TCO en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen EV? Download dan de app via de App store of Play Store. Of download de webversie. De EV App kanaliseert bestaande en nieuwe EV-kennis opdat alle gebruikers van De EV App, beter zijn geïnformeerd over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Elektrisch Vervoer. De EV App is jouw navigatiemiddel in de snelle complexe wereld van EV.

TCO elektrisch rijden

Neem contact op
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved