TCO Elektrische Auto's

De TCO (Total Cost of Ownership) van elektrische auto's wordt steeds lager als je deze berekent. Hybride en elektrische auto's staan op het punt de automarkt te domineren, doordat de TCO (Total Cost of Ownership) lager is. Wanneer de TCO voor elektrisch rijden lager ligt dan die van een auto met een verbrandingsmotor zullen bedrijven en consumenten sneller geneigd zijn om een elektrische auto aan te schaffen. Dan is het ook nog goed voor de portemonnee naast dat het beter is voor het milieu. Maar wat houdt TCO eigenlijk in en hoe bereken je dit? Dat lees je in dit artikel!


Wat is TCO?

Onder de Total Cost of Ownership vallen alle kosten die horen bij het rijden van een auto. Denk aan belasting, brandstof, onderhoud, etc. In De EV App lees je meer over TCO. Download hier direct de app.

Hoe bereken je de TCO?

Aanschafwaarde en financiering

De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt nu nog steeds hoger dan auto's met een verbrandingsmotor. Er wordt verwacht dat de aanschafwaarde van elektrische auto's blijft dalen naarmate de vraag naar deze auto's stijgt en de technologie zich verder ontwikkeld. Als er wordt gewerkt met een externe financiering (leasing) zijn de kosten hiervan ook belangrijk om mee te nemen. Wist jij dat je gebruik kan maken van verschillende subsidies en fiscale voordelen voor het aanschaffen van een elektrische auto? Meer weten? Download De EV App of check direct de webversie voor alle laatste informatie omtrent deze onderwerpen.

Brandstof

De elektriciteit voor een elektrische auto is goedkoper dan de brandstof van auto's die op benzine of diesel rijden. De elektriciteitsprijs hangt tevens af van de plaats waar je de batterij oplaadt. Zodra je ervoor kiest om je auto thuis of op het werk op te laden, zijn de kosten lager dan bij een openbare oplaadpunt. Om 100 kilometer te rijden met een elektrische auto betaal je €3,75 als je de auto thuis oplaadt en ongeveer €5,25 als je de elektrische auto oplaadt bij een publieke laadpaal. Met een benzine auto betaal je ongeveer €10 tot €15 euro om 100 kilometer af te leggen. Kortom, de brandstof voor een elektrische auto is dus goedkoper dan een auto met een verbrandingsmotor.

Onderhoud

Het onderhoud van een elektrische auto is goedkoper dan auto's die op benzine of diesel rijden. Dit komt doordat een elektromotor een stuk minder bewegende onderdelen heeft en een elektrische auto heeft geen olie nodig. Daarnaast slijten de remmen van een elektrische auto minder snel, omdat er meer op de motor wordt geremd. Op deze manier blijft een elektrische auto zijn waarde behouden.

Fiscaliteit

Voor de TCO moet rekening worden gehouden met de fiscaliteit van een auto. Als je bijvoorbeeld een elektrische auto van de zaak rijdt en deze auto ook privé rijdt, heb je te maken met een belastingvoordeel. Voor auto's met een verbrandingsmotor betaal je 22% bijtelling. Voor elektrische auto's betaal je maar 12% bijtelling in 2021. Dit betekent dat je €1000 tot €1500 minder belasting betaalt voor elektrische auto's.

Hoe bereken je de TCO

Dat elektrisch rijden een stuk goedkoper is dan auto's met een verbrandingsmotor is ons wel bekend. Maar hoeveel goedkoper en in welke verhouding ten opzichte van welk voertuig is vaak lastig te bepalen. Voor de berekening van een betrouwbare TCO is er nu een heel eenvoudige rekentool. Wanneer je de juiste specificaties invult, van de voertuigen van jouw keuze, kun je met deze tool BEV's, PHEV's en brandstof auto's vergelijken met elkaar. 

LET OP! De uitkomst geeft een goede indicatie van de kosten/restwaarde onder "normale" omstandigheden.

Het uiteindelijke gebruik van het voertuig is doorslaggevend voor de werkelijke kosten/restwaarde van het voertuig ook wel TCU (Total Cost of Usage) genaamd.

De EV App

Wil je meer weten over TCO en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen EV? Download dan de app via de App store of Play Store. Of download de webversie. De EV App kanaliseert bestaande en nieuwe EV-kennis opdat alle gebruikers van De EV App, beter zijn geïnformeerd over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Elektrisch Vervoer. De EV App is jouw navigatiemiddel in de snelle complexe wereld van EV.


TCO elektrisch rijden

Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.