SEBA: de subsidie voor schone bestelbussen

SEBA, ofwel Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto's, maakt het steeds aantrekkelijker om een schone bestelbus te rijden voor een ondernemer. Steden eisen steeds vaker zero-emissiezones, waardoor ondernemers naar alternatieven moeten kijken om alsnog in steden te kunnen werken/rijden. Hierdoor is het verstandig voor ondernemers om over te stappen naar een schone bestelbus of vrachtwagen. De regeling SEBA maakt dit ontzettend aantrekkelijk voor ondernemers. Maar wat is SEBA nu precies, voor wie is deze SEBA regeling geschikt, wat zijn de voorwaarden van deze regeling en hoe kun je SEBA aanvragen?

Wat is SEBA betekenis?

Steeds meer steden worden een zero-emissie zone. Op dit moment hebben al ruim veertien steden aangekondigd dat zij in 2025 een zero-emissie zone worden. Naar verwachting zullen nog meer steden deze wijziging aankondigen rond de zomer, waardoor ruim dertig steden door heel Nederland een zero-emissie zonde wordt. Concreet houdt dit in dat er in deze steden alleen nog met volledige uitstootvrije bestelbussen, vrachtwagens en personenauto's gereden mag worden.

Om de ondernemers een handje op weg te helpen, is de SEBA regeling ontstaan. SEBA betekent ook wel Subsidie Emissieloze Bestelauto's. Deze regeling is definitief geworden sinds 10 februari 2021. Vanaf 15 maart 2021 kunnen ondernemers tot 5000 euro een subsidie krijgen voor het aanschaffen of leasen van een emissieloze bestelbus.

De SEBA regeling richt zich vooral op emissieloze bedrijfsauto's in de klasse N1 en deels N2 (tot 4.250 kg). Voor zwaardere bedrijfsauto's, N2 klasse boven 4.250 kg en N3 klasse, is een aparte stimuleringsregeling ontwerpen. In maart 2021 wordt ook een nieuwe subsidieronde van de DKTI-regeling gepubliceerd, zoals aangekondigd in het Klimaatakkoord.

Voor wie is de SEBA-regeling?

Zoals hierboven beschreven, is de SEBA-regeling een subsidie voor emissieloze bestelauto's. Hierdoor is de SEBA-regeling interessant voor ondernemers in verschillende branches, waaronder de logistieke en automotive branche. Indien jij een eigen organisatie hebt waarbij voertuigen belangrijk zijn, is het raadzaam om jezelf in te lezen in deze subsidieregeling. De overheid is erg duidelijk over wanneer je recht hebt op SEBA.

Belangrijkste voorwaarden SEBA?

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dient een ondernemer zich te houden aan verschillende voorwaarden, zoals:
  • - De bedrijfsauto valt onder voertuigclassificatie N1 of N2 en heeft een netto verkoopprijs of catalogusprijs van €20.000. Een bedrijfsauto die onder de N1 classificatie valt, geldt 10% van de netto catalogusprijs tot een maximum van €5.000 per bedrijfsauto. Voor bedrijfsauto's die onder de N2 classificatie valt, geldt 10% van de verkoopprijs tot een maximum van €5.000 per bedrijfsauto.
  • - Elk bedrijf heeft een maximum van het aantal bestelwagens waarvoor de subsidie aangevraagd kan worden. Dit getal staat momenteel op 400 bestelwagens.
  • - De actieradius wordt bepaald op één laadbeurt en bedraagt minimaal 100 km.
  • - Bij doorverkoop binnen drie jaar dient de ondernemer de subsidie deels terug te betalen.
  • - De gekochte bedrijfsbus moet minimaal 3 jaar op naam van de subsidieontvanger blijven staan. De RDW controleert periodiek of je aan deze eis voldoet. Als je besluit de wagen eerder te verkopen, dien je dat te melden en mogelijk een bedrag van de subsidie terug te betalen.
Daarnaast is het de bedoeling dat het subsidiebedrag terug loopt in de aankomende jaren, doordat goedkopere elektrische bestelbussen steeds meer op de markt komen.

SEBA en mia

De MIA-regeling (Milieu-investeringsaftrek) is een extra aftrekpost waar ondernemers gebruik van kunnen maken. In 2022 is de MIA-regeling komen te vervallen voor personen auto's. Deze regeling is nog wel van toepassing voor elektrische bestelbussen. Met deze aftrek wordt de fiscale winst verlaagd. Het is belangrijk dat je eerst aanspraak maakt op de SEBA en dan pas op de MIA. Als je een aanvraag voor SEBA indient, moet je in het bezit zijn van een niet-bindende overeenkomst. Is de overeenkomst definitief? Meld dan de bedrijfsauto binnen 3 maanden na investering aan bij de MIA onder de code G 3101. Meer hierover lees je hier.

Het aanvragen van SEBA en budget in 2022

Het aanvragen van de SEBA subsidie kan vanaf 15 maart 2021. Het budget van de regeling heeft elk jaar een maximum. Het budget in 2022 is €22 miljoen. Met deze regeling ontvang je bij een voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dit bedrag is exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken. Met een maximum van €5000 voor iedere bedrijfsauto. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het 12%.

De EV App

De EV App is een handige infotool met alle informatie omtrent elektrisch rijden. In deze applicatie kun jij alles lezen over de fiscale voordelen en subsidies, maar ook over laadpalen, laadpassen en nog veel meer. De EV App is geschikt voor iedere (zakelijke) rijder om de laatste nieuws omtrent elektrisch vervoer direct bij de hand te hebben. Deze app is eenvoudig te downloaden in Google Play Store of App Store. Daarnaast is het ook mogelijk om de web versie te raadplegen.

seba
Neem contact op
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved