kosten elektrisch rijden

Aan welke kosten elektrisch rijden moet je denken?

Een elektrisch voertuig is duurder in aanschaf, maar een stuk goedkoper in vaste en variabele kosten. Waar dien je rekening mee te houden bij de aanschaf van een elektrisch rijden? Aan welke kosten voor elektrisch rijden kun je denken? Wij hebben de kosten voor elektrisch rijden op een rij gezet.

Bij de aanschaf van een elektrische voertuig kun je rekening houden met:
- de aanschafkosten;
- occasion- of private lease kosten;
- energiekosten;
- en de onderhoudskosten.

Kosten voor aanschaf van een elektrische auto

Wil je elektrisch rijden, dan heb je natuurlijk ook een elektrische auto nodig. Elektrische auto's zijn duurder in de aanschaf vergeleken met een auto met een brandstofmotor. De kosten worden duurder door het accupakket van een elektrische auto. In de informatietool De EV App vind je een totale catalogus van elektrische auto's op een rij met de cataloguswaarde. Het is slim om deze app te downloaden, als je geïnteresseerd bent in een elektrische auto. Zo heb je alle kosten van de aanschaf van een elektrische auto bij de hand. De verwachting is wel dat de prijzen zullen dalen en dat een elektrische auto even duur wordt als een brandstofauto.

Kosten elektrisch rijden voor occasions of private lease

Wil je nog geen nieuwe elektrische auto kopen of zijn deze kosten toch net iets te hoog voor je? Een tweedehands elektrische auto is ook een optie. Je dient er wel rekening mee te houden dat een elektrische auto nog niet zo heel lang op de markt is, waardoor deze auto's nog relatief jong zijn. De prijsverschillen zijn hierdoor nog niet enorm groot vergeleken met brandstof auto's.Daarnaast is een private lease van een elektrische auto ook mogelijk. Maandelijks betaal je ook een vaste prijs aan onderhoud, verzekering en pechhulp. Zo weet je ook meteen wat je kosten hierin zijn per maand.

Een pluspunt is wel dat je variabele kosten lager uitvallen, want je energiekosten zijn lager dan de brandstofkosten van een auto.

Energie kosten elektrisch rijden

Veel elektrische auto's hebben een verschillende verbruik in energie. Hierdoor variëren de energiekosten van de elektrische auto's. In dit artikel lees je meer over het stroomverbruik van een elektrische auto en hoe je dit kunt berekenen. Lees hier meer.

De kosten per laadpaal kunnen ook verschillen. Dit hangt af van de locatie waar je jouw elektrische voertuig doet opladen. In dit artikel lees je meer over de kosten van de verschillende oplaadpunten: thuis, langs de weg of op openbare oplaadpunten. Lees hier meer.

De onderhoudskosten elektrisch rijden

Wist je dat een brandstofauto meer dan 200 draaiende onderdelen heeft in de aandrijflijn? Dit zijn allemaal onderdelen waarbij slijtage snel kunnen optreden en vervangen dienen te worden. Een elektrische auto heeft minder dan 20(!) draaiende delen in de aandrijflijn. Dat betekent dat je een stuk minder kosten kwijt bent aan onderhoud, doordat een elektrische auto veel minder slijtage-onderdelen heeft. De onderwerpen bougies, olie of distributieriem kom je niet tegen op je rekening van de garage. De grootste slijtage onderdelen van een elektrische auto zijn de banden of de remmen, maar ook deze onderdelen gaan langer mee dan een brandstofauto. Tijdens het remmen maak je meer gebruik van de elektromotor. De grootste kostenpost van een elektrische auto is de vervanging van het accupakket.

Benieuwd naar alle fiscale voordelen voor elektrisch rijden? In dit artikel lees je alles over de fiscale voordelen. Lees hier meer.

Wil je meer weten over elektrische auto’s? Doe nu een training bij EV Kenniscentrum. Of download De EV App voor alle informatie omtrent Elektrisch Vervoer. Klik hier voor de webversie. 

kosten elektrisch rijden op een rij

Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.