kosten elektrisch rijden

Aan welke kosten elektrisch rijden moet je denken?

Een elektrisch voertuig (EV) is duurder in aanschaf, maar een stuk goedkoper in vaste en variabele kosten ten opzichte van fossiele brandstof voertuigen.

Waar dien je rekening mee te houden bij de aanschaf van een elektrisch voertuig? Wij hebben de kosten voor je op een rijtje gezet. Bij de aanschaf van een EV moet je rekening houden met kosten voor:

 • de aanschafkosten;
 • occasion- of private lease kosten
 • energiekosten
 • en de onderhoudskosten.

 • Kosten voor aanschaf van een elektrische auto

  Elektrische auto's zijn duurder in de aanschaf vergeleken met een auto met een brandstofmotor. De kosten zijn hoger door het accupakket. In de EV App vind je een alle elektrische auto's op een rij met alle catalogusprijzen. Zo heb je alle bedragen bij de hand. Door de jaren heen zijn de prijzen aan het dalen en de verwachting is dat op den duur EV’s goedkoper in aanschaf worden dan brandstof auto’s.

  Kosten elektrisch rijden voor occasions of private lease

  Wil je nog geen nieuwe EV kopen of zijn deze kosten toch nog iets te hoog? Een tweedehands is ook een optie. Hou er rekening mee dat een elektrische auto nog niet zo heel lang op de markt is, waardoor deze auto's nog relatief jong zijn. De prijsverschillen zijn hierdoor nog niet erg groot vergeleken met tweedehands brandstof auto's. Daarnaast is private lease van een elektrische auto ook mogelijk. Maandelijks betaal je dan een vaste prijs voor de lease, waar onderhoud, verzekering en pechhulp bij inzit. Dat is een stuk eenvoudiger budgetteren in het huishoudboekje.

  Energie kosten elektrisch rijden

  EV’s hebben een verschillende verbruik qua energie. Hierdoor variëren de energiekosten. In dit artikel lees je meer over het stroomverbruik en hoe je dit kunt berekenen.  

  De kosten aan de publieke laadpaal kunnen ook verschillen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de locatie waar deze staat of wie de exploitant is. In dit artikel lees je meer over de kosten van de verschillende oplaadpunten: thuis, langs de weg of op openbare oplaadpunten.

  De onderhoudskosten elektrisch rijden

  Wist je dat een brandstofauto meer dan 200 draaiende onderdelen heeft in de aandrijflijn? Dit zijn allemaal onderdelen waarbij slijtage snel kunnen optreden en vervangen dienen te worden. Een elektrische auto heeft minder dan 20(!) draaiende delen in de aandrijflijn. Dat betekent dat je een stuk minder kosten kwijt bent aan onderhoud, doordat een elektrische auto veel minder slijtage-onderdelen heeft. De onderwerpen bougies, olie of distributieriem kom je niet tegen op je rekening van de garage. De grootste slijtage onderdelen van een elektrische auto zijn de banden of de remmen, maar ook deze onderdelen gaan langer mee dan een brandstofauto. Tijdens het remmen maak je meer gebruik van de elektromotor. De grootste kostenpost van een elektrische auto is de vervanging van het accupakket.

  Belastingen

  De overheid heft 21% belasting op elektriciteit, en ook nog een opslag duurzame energie. Voorlopig zijn EV’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Benieuwd naar alle fiscale voordelen voor elektrisch rijden? In dit artikel lees je alles over de fiscale voordelen. Lees hier meer. 

  Wil je meer weten over elektrische auto’s? Doe nu een training bij EV Kenniscentrum. Of download De EV App voor alle informatie. Klik hier voor de webversie.

  kosten elektrisch rijden op een rij


  Neem contact op
  Zet de eerste stap naar
  meer kennis over elektrisch vervoer
  Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
  hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
  Onze partners
  Copyrights © 2022 All Rights Reserved