belastingvoordeel elektrische auto

Belastingvoordeel elektrische auto

Alles wat jij wilt weten over het belastingvoordeel voor een elektrische auto

Dat elektrisch rijden veel voordelen met zich meebrengt, was natuurlijk al bekend. Zo is elektrisch rijden fiscaal aantrekkelijk. Je krijgt belastingvoordeel op een elektrische auto, en onze overheid stimuleert elektrisch vervoer. Dit doen ze omdat 1/5e van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland door het fossiele wegverkeer ontstaat. Een elektrische auto stoot geen broeikasgassen of emissies uit waardoor meer emissieloos vervoer hoog op de verduurzamingsagenda staat.

Belastingvoordeel elektrische auto

Om elektrisch rijden nog meer te stimuleren blijft de aankomende jaren het belastingvoordeel voor een elektrische auto bestaan. Zodra je een elektrische auto aanschaft, hoef je in elk geval tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Afgelopen jaar is de bijtelling voor een elektrische auto wel wat gestegen, maar ondanks deze verhoging blijft de bijtelling voor een elektrische auto aanzienlijk lager dan brandstofvoertuigen.

Belastingvoordeel elektrische auto: alle voordelen op een rij

Motorrijtuigenbelasting
Tot 2025 hoeft een consument geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Tot en met 2024 blijft deze korting 100%. In 2025 wordt de korting 75% en vanaf 2026 is dit voordeel afgelopen.

Aanschafbelasting
Ook aanschafbelasting, ofwel het bekende bpm, is gratis tot 2025. Tot en met 2024 betaal je bij het aanschaffen van een elektrische auto €0,- aan bpm. Vanaf 2025 stijgt dit bedrag naar €360,- bij de aanschaf van een EV.

Een auto van de zaak
Een EV van de zaak wordt ook steeds populairder. En dat is logisch, want dat is ook veel voordeliger voor een organisatie. De bijtelling is al jarenlang lager dan alle andere voertuigen. In 2022 is de bijtelling 16% tot een catalogusprijs van 35.000 euro. Ligt de cataloguswaarde boven 35.000 euro, dan is over het resterende bedrag de bijtelling gelijk aan die van brandstof voertuigen (22%).

Wie komt in aanmerking voor belastingvoordeel elektrische auto?

De belastingvoordelen zijn beschikbaar voor alle varianten van elektrische auto's en ook de plug-in hybrides. Hieronder vallen ook bestelauto's, al dan niet ingericht voor het vervoer van gehandicapte persoon, motorrijwielen, vrachtauto’s, rijdende winkels en autobussen.

Het doel van belastingvoordeel elektrische auto

Zoals eerder beschreven, wordt er jaarlijks ontzettend veel schadelijk broeikasgas in de lucht achtergelaten door het fossiele wegverkeer. De overheid wil dat er vanaf 2050 alleen nog maar auto's zonder uitstoot rondrijden door Nederland. Elektrische auto’s voldoen hieraan, waardoor zij gebruik en aanschaf van deze voertuigen stimuleren. Dit doen ze door fiscale wet- en regelgeving te maken waardoor auto’s in dit segment aantrekkelijker in aanschaf worden.

Alle fiscale informatie bij de hand

De EV App, de vernieuwde app van EV Kenniscentrum, is een info-tool voor alle elektrische rijders. In deze app lees je alles over fiscale voordelen en subsidies in één handomdraai. De EV App geeft antwoord op alle vragen over dit onderwerp voor zowel particulier als zakelijk. Ben je benieuwd naar alle landelijke en/of lokale subsidies en fiscale voordelen? Vergeet niet De EV App te downloaden.


EV Kenniscentrum

EV Kenniscentrum is een opleider op het gebied van elektrisch rijden. Wij bieden verschillende cursussen aan om meer te leren over EV. Tevens komt het financiële aspect ook aan bod, waardoor je meteen op de hoogte bent over de laatste ontwikkelen op het gebied van belastingvoordeel, fiscale voordelen en nog veel meer. Ga naar EV Kenniscentrum. 

 Daarnaast is De EV App een handige infotool voor iedereen die op de hoogte wil blijven over elektrisch rijden. In deze app vind je alle informatie over belastingen, laadpassen en nog veel meer. De EV App is te downloaden op je mobiele telefoon of tablet, maar je kunt ook de webversie raadplegen via www.deev.app.

belastingvoordeel elektrisch rijden

Neem contact op
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved