belastingvoordeel elektrische auto

Belastingvoordeel elektrische auto

Alles wat jij wilt weten over het belastingvoordeel voor een elektrische auto

Dat elektrisch rijden verschillende voordelen met zich meebrengt, was natuurlijk al bekend. Een fijne bijkomstigheid is vooral dat elektrisch rijden fiscaal aantrekkelijk is. Je krijgt namelijk belastingvoordeel op een elektrische auto. De overheid stimuleert elektrisch rijden, doordat 1/5 van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland door het wegverkeer ontstaat. Een elektrische auto stoot geen broeikaseffecten uit. Door deze pluspunt aan elektrisch rijden, geeft de overheid verschillende fiscale- en belastingvoordelen.

Belastingvoordeel elektrische auto

Om elektrisch rijden nog meer te stimuleren door de overheid blijven de aankomende jaren het belastingvoordeel voor een elektrische auto bestaan. Zodra je een elektrische auto aanschaft, hoef je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Afgelopen jaar is wel de bijtelling voor een elektrische auto gestegen, maar ondanks deze verhoging blijft de bijtelling voor een elektrische auto aanzienlijk lager dan andere voertuigen op diesel of benzine.

Belastingvoordeel elektrische auto: alle voordelen op een rij

Motorrijtuigenbelasting
Tot 2025 hoeft een consument geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Tot en met 2024 blijft deze korting 100%. In 2025 wordt de korting 75% en vanaf 2026 is dit voordeel afgelopen.

Aanschafbelasting
Ook aanschafbelasting, ofwel het bekende bpm, is voordelig tot 2025. Tot en met 2024 betaal je bij het aanschaffen van een elektrische auto €0,- aan bpm. Vanaf 2025 stijgt dit bedrag naar €360,- bij de aanschaf van een elektrische voertuig.

Een auto van de zaak
Een elektrische auto van de zaak wordt ook steeds populairder. En dat is logisch, want een elektrische auto is ook voordeliger voor een organisatie. De bijtelling was jarenlang laag gebleven en dit gaat stapsgewijs omhoog. In 2022 is de bijtelling 16% tot een catalogusprijs van 35.000 euro. Is de catalogusprijs boven 35.000 euro, dan is de bijtelling 22% over het resterende bedrag.


Wie komt in aanmerking voor belastingvoordeel elektrische auto?

De belastingvoordelen zijn beschikbaar voor alle varianten van elektrische auto's en ook de plug-in hybrides. Hieronder valt ook bestelauto's, bestelauto’s ingericht voor het vervoer van gehandicapte persoon, motorrijwielen, vrachtauto’s, rijdende winkels en autobussen.

Het doel van belastingvoordeel elektrische auto

Zoals eerder beschreven, wordt er jaarlijks ontzettend veel schadelijke broeikasgassen achtergelaten in de lucht door het wegverkeer. De overheid wil dat er vanaf 2050 alleen nog maar auto's zonder uitstoot rondrijden door Nederland. Elektrische auto's zijn schoon, waardoor zij deze voertuigen willen stimuleren. Dit doen zij door dit segment aantrekkelijker een betaalbaarder te maken. Hierdoor biedt het kabinet de aankomende jaren verschillende belastingvoordelen aan de eigenaren van een elektrische auto.

Alle fiscale informatie bij de hand

De EV App, de vernieuwde app van EV Kenniscentrum, is een info-tool voor alle elektrische rijders. In deze app lees je alles over fiscale voordelen en subsidies in één handomdraai. De EV App geeft antwoord op alle vragen over dit onderwerp voor zowel particulier als zakelijk. Ben je benieuwd naar alle landelijke en/of lokale subsidies en fiscale voordelen? Vergeet niet De EV App te downloaden.

EV Kenniscentrum

EV Kenniscentrum is een opleider op het gebied van elektrisch rijden. Wij bieden verschillende cursussen aan om meer te leren over EV. Tevens komt het financiële aspect ook aan bod, waardoor je meteen op de hoogte bent over de laatste ontwikkelen op het gebied van belastingvoordeel, fiscale voordelen en nog veel meer. Ga naar EV Kenniscentrum. 

Daarnaast is De EV App een handige infotool voor iedereen die op de hoogte wil blijven over elektrisch rijden. In deze app vind je alle informatie over belastingen, laadpassen en nog veel meer. De EV App is te downloaden op je mobiele telefoon of tablet, maar ook op een webversie te gebruiken: www.deev.app

belastingvoordeel elektrisch rijden

Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.