voordelen elektrisch rijden

De 5 grootste voordelen elektrisch rijden

Een elektrische auto is sterk op komst! De nieuwe technieken en ontwikkelingen maken een elektrische auto steeds aantrekkelijker. Overweeg je om elektrisch te rijden? Er zijn vele verschillende voordelen waarom jij elektrisch zou moeten rijden. Wij hebben de voordelen elektrisch rijden op een rij gezet.

5 voordelen elektrisch rijden

Voordeel 1: Milieubewust

Het is niet onbekend dat een elektrische auto veel schoner is dan een fossiele brandstof auto. Een elektrische auto stoot namelijk geen milieuvervuilende stoffen uit, waaronder CO2. Indien een elektrische voertuig volledig wordt opgeladen op zonnepanelen of een andere duurzame bron is een elektrische voertuig helemaal milieuvriendelijk!

Voordeel 2: Minder onderhoud

Een ander belangrijke voordeel van elektrisch rijden is dat het veel minder onderhoud nodig heeft. Een elektrische voertuig heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen, waardoor kans op slijtage een stuk kleiner is. Hierdoor hoeft een gebruiker minder vaak nieuwe onderdelen te betalen bij een onderhoudsbeurt bij de garage.

Voordeel 3: Stil

Doordat een elektrische auto op elektriciteit rijdt en niet op een plof motor wordt er een stuk minder geluid geproduceerd. Hierdoor is een elektrische voertuig vrijwel geluidsstil. Ideaal voor mensen die langs een snelweg wonen of in een rustige woonwijk! 

Voordeel 4: Goedkoper

Er zijn wel eens dagen waarbij de benzine- of diesel prijzen omhoog schieten. Je moet weer tanken en je denkt: 'pfoe, dat was weer duur'. Deze gedacht is voorbij, want elektriciteit is een stuk goedkoper dan diesel, benzine of LPG. Een auto thuis opladen is de helft goedkoper dan reguliere brandstof.

Voordeel 5: Fiscale voordelen

Hoe fijn is het dat elektrisch rijden verschillende fiscale voordelen met zich mee brengt? Er geldt slechts een lage bijtelling van 12% tot €40.000 ten opzichte van de gebruikelijke 22% voor reguliere auto's. Daarnaast hoeft een gebruiker geen BPM of wegenbelasting te betalen. Benieuwd naar alle fiscale voordelen? Klik hier.

Hoeveel wegenbelasting na 2024 elektrische auto?

Volledig elektrische auto's betalen tot 2025 geen wegenbelasting. In 2025 krijg je nog wel 75% korting en vanaf 2026 betaal je evenveel wegenbelasting voor een elektrische auto als voor een auto met verbrandingsmotor. Een plug-in hybride rijdt deels op elektriciteit en deels op brandstof. Deze auto's stoten minder dan 50 gram CO2 per kilometer. Een plug-in hybride krijgt een korting van 50% op de wegenbelasting. In 2025 is dit 25% korting en vanaf 2026 betaal je evenveel wegenbelasting. 

Voordelen elektrisch rijden: wat verandert er?

Vanaf 2030 verdwijnt de wegenbelasting waarschijnlijk helemaal. Hiervoor komt rekeningrijden in de plaats. Dan betaal je als automobilist per kilometer. Mensen die dan veel rijden, zijn duurder uit dan mensen die weinig kilometers maken. Zoals het er nu naar uitziet, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen benzineauto's en elektrische auto's. Toch, komt er volgens ingewijden een brandstofcomponent, waarbij brandstofauto's meer gaan betalen dan elektrische rijders.

EV Kenniscentrum

Ben je overtuigd door alle voordelen om elektrisch te rijden en wil je meer weten over elektrisch rijden? EV Kenniscentrum heeft verschillende EV-learnings waarbij jij alles leert over elektrische voertuigen. De EV-learnings zijn speciaal ontworpen om meer kennis over te dragen over deze dynamische wereld. Benieuwd naar alle trainingen? Klik hier.

De EV App

Helemaal overtuigd over de voordelen elektrisch rijden? Je mist nog één ding: De EV App! De EV App is een handige info-tool waarbij je direct alle informatie omtrent EV bij de hand hebt. Heb je nog geen elektrische auto en ben je helemaal omver geblazen door de voordelen van elektrisch rijden? In De EV App is een uitgebreide catalogus te vinden van alle elektrische voertuigen. De EV App is te downloaden in Google Play en App Store. Daarnaast is De EV App beschikbaar in een webversie. Klik hier voor de webversie.


voordelen elektrisch rijden
Neem contact op
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved