Met elektrische auto op vakantie: kan dat?

Met elektrische auto op vakantie is tegenwoordig prima te doen, maar het vraagt wel om een goede planning. Willen jullie graag in de zomer naar Frankrijk, Italië of Kroatië rijden? Of gaan jullie voor een wintersport naar Oostenrijk of Zwitserland rijden in de wintermaanden? Dat zijn leuke vooruitzichten, maar er gaat ook altijd een hoop geregel vooraf. Is het hotel al geboekt? Zijn de skipassen voor de winter geregeld? En wat is de route naar het vakantiepunt eigenlijk? Dat zijn vragen die altijd even komen kijken bij het regelen van een vakantie. Maar jouw elektrische vervoersmiddel mag niet vergeten worden in deze voorbereiding, want met een elektrische auto op vakantie: kan dat wel? En hoe zit het met de oplaadpunten door heel Europa? Wij vertellen het in dit artikel!

Met elektrische auto op vakantie: de voorbereiding

Met een elektrische auto kun jij tegenwoordig prima op vakantie. Heerlijk! Wel vraagt het om een goede planning vooraf. Waar zijn de oplaadpunten te vinden? Werkt de Nederlandse laadpas overal? Heb je een andere stekker nodig? Daarnaast zijn de wegen in het zuiden en oosten van Europa ook verouderd, waardoor het belangrijk is om te weten welke route jij wilt berijden, welke laadpassen hiervoor nodig zijn en waar jij op deze route kunt laden. Op internet is een tal van nuttige blogs en reisverhalen te lezen, lees dit vooral even door voor een goede voorbereiding! Wij raden de website van de ANWB aan met goede informatie omtrent dit onderwerp.

De oplaadpunten in Europa

Heb jij jouw route uitgestippeld en ben jij benieuwd naar de oplaadpunten door Europa? Door heel Europa zijn wel laadpunten te vinden, waardoor met een elektrische auto op vakantie gaan veel makkelijker gaat dan voorheen. Nederland telt maar liefst 25,4% van alle laadpalen in Europa. Uit onderzoek blijkt dat driekwart voor alle laadpalen te vinden zijn in Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast groeit het aantal laadpalen in de overige landen van Europa minder snel ten opzichte van het snel stijgende aantal elektrische auto's volgens de autofabrikanten koepel ACEA.

ACEA heeft de tweede editie van Making The Transition To Zero-Emission Mobility gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de verkoop van elektrische auto's in de Europese Unie de afgelopen drie jaar met ruim 110% is gestegen. In dezelfde periode is het aantal laadpunten met slechts 58% gestegen. Hierdoor wordt aangetoond dat de investeringen in de infrastructuur niet gepaard gaat met de trend in het toenemen van de verkoop van elektrische voertuigen. Slechts 1 op de 7 oplaadpunten in Europa is een snellader. Op dit moment zijn 28.586 oplaadpunten geschikt voor het snel opladen van een elektrische auto.

Nederland is één van de koplopers op het gebied van snelladen en oplaadpunten in een land met 63.000 (semi) publieke laadpunten en bijna 2100 snellaadpunten. Daarna volgt Duitsland met 28.000 laadpunten. Frankrijk telt 25.000 laadpunten. Wil je meer weten over en ander gebied? Dan raden wij de website van EAFO, ofwel European Alternative Fuels Observatory, aan met de meest recente cijfers over laadinfrastructuur.

Wist je dat Noorwegen ook een prima land is voor een vakantie met een elektrische auto? In Noorwegen mag je zelfs met een elektrische auto gratis parkeren en op de busbaan rijden. Dit geldt wel als je met meer mensen in één auto zit. In je eentje op de busbaan rijden, is niet toegestaan.

De EV App

Ga jij met elektrische auto op vakantie? Download De EV App! De EV App is de infotool met alle informatie omtrent elektrisch vervoer. Dit is onmisbaar voor jouw reis naar het buitenland. Hierin vind jij meer informatie over de Europese laadpalen, laadpassen en nog veel meer. De EV App is te downloaden in de App Store of Google Play Store. Daarnaast is de De EV App ook te raadplegen via de webversie.


met elektrisch auto op vakantie
Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.