Met elektrische auto op vakantie: kan dat?

Met de elektrische auto op vakantie is tegenwoordig prima te doen, hoewel je wel een beetje moet plannen. En hoe zit het met de laadpunten in Europa? Wij vertellen het in dit artikel.


Met de elektrische auto op vakantie: de voorbereiding

Met een elektrische auto kun jij tegenwoordig prima op vakantie. Heerlijk! Wel vraagt het om een goede planning vooraf. Waar zijn de oplaadpunten te vinden? Werkt de Nederlandse laadpas overal? Heb je een andere stekker nodig? Daarnaast zijn de wegen in het zuiden en oosten van Europa ook verouderd, waardoor het belangrijk is om te weten welke route jij wilt berijden, welke laadpassen hiervoor nodig zijn en waar jij op deze route kunt laden. Op internet is een tal van nuttige blogs en reisverhalen te lezen, lees dit vooral even door voor een goede voorbereiding! Wij raden de website van de ANWB aan met goede informatie omtrent dit onderwerp.


Routeplanner voor jouw vakanties met de elektrische auto

Gelukkig zijn er altijd slimme handigheidjes om je te helpen met je planning tijdens de rit met jouw elektrische auto naar jouw vakantiebestemming. Er zijn inmiddels meer dan vijf verschillende routeplanners voor EV, van app tot aan je auto navigatie, allemaal kunnen ze je via de snelste snelladers naar je vakantie bestemming brengen. Een bekende is ABRP, oftewel A Better Route Planner. Je geeft simpelweg je auto op, en de planner doet de rest. Een andere bekende is Pump, die helaas voorlopig alleen voor iPhone bezitters beschikbaar is. In een paar seconden vertelt Pump jou hoe je via welke snelladers het vlotst in Zuid-Frankrijk komt.


Laadpassen

Langs de grotere doorgaande routes werken de meeste Nederlandse laadpassen uitstekend bij de snelladers. Vooral laadpassen van wat grotere organisaties worden overal geaccepteerd. Toch heb je lokaal wel eens een ander betaalmiddel nodig, een creditcard of soms een lokale laadpas voor bijvoorbeeld Portugal of Tsjechië. 

Hoe je de juiste laadpas voor je vakantiebestemming vind dat vertellen we je samen met onze partner LaadpasTop10.nl, waar ze de Europese dekking van alle laadpassen al jaren bijhouden.


Met elektrische auto op vakantie: de oplaadpunten in Europa

Heb jij de route uitgestippeld en ben je benieuwd naar de oplaadpunten door Europa? Door heel Europa zijn laadpunten te vinden, waardoor met een elektrische auto op vakantie gaan veel makkelijker is dan voorheen. Nederland telt maar liefst 25,4% van alle laadpalen in Europa. Uit onderzoek blijkt dat driekwart voor alle laadpalen te vinden zijn in Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast groeit het aantal laadpalen in de overige landen van Europa minder snel ten opzichte van het snel stijgende aantal elektrische auto's volgens de autofabrikanten koepel ACEA. 

ACEA heeft de tweede editie van Making The Transition To Zero-Emission Mobility gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de verkoop van elektrische auto's in de Europese Unie de afgelopen drie jaar met ruim 110% is gestegen. In dezelfde periode is het aantal laadpunten met slechts 58% gestegen. Hierdoor wordt aangetoond dat de investeringen in de infrastructuur niet gepaard gaat met de trend in het toenemen van de verkoop van elektrische voertuigen. Slechts 1 op de 7 oplaadpunten in Europa is een snellader. Op dit moment zijn 38.586 oplaadpunten geschikt voor het snel opladen van een elektrische auto.
 

Nederland is één van de koplopers op het gebied van snelladen en oplaadpunten in een land met 103.000 (semi) publieke laadpunten en bijna 2100 snellaadpunten. Daarna volgt Duitsland met 38.000 laadpunten. Frankrijk telt 35.000 laadpunten. Wil je meer weten over en ander gebied? Dan raden wij de website van EAFO, ofwel European Alternative Fuels Observatory, aan met de meest recente cijfers over laadinfrastructuur.


Elektrisch rijden buitenland: landen waar het lastig is

 In de volgende landen is laden anno 2022 nog steeds een uitdaging. Bereid je hier extra goed voor: 
  • Verenigd Koninkrijk
  • Portugal
  • Midden- en zuid spanje
  • Balkanlanden
  • Griekenland
  • Turkije
  • Polen
  • Baltische staten

De EV App: met elektrische auto op vakantie

Ga jij met elektrische auto op vakantie? Download De EV App! De EV App is de infotool met alle informatie omtrent elektrisch vervoer. Dit is onmisbaar voor jouw reis naar het buitenland. Hierin vind jij meer informatie over de Europese laadpalen, laadpassen en nog veel meer. De EV App is te downloaden in de App Store of Google Play Store. Daarnaast is de De EV App ook te raadplegen via de webversie.

met elektrisch auto op vakantie
Neem contact op
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved