Elektrisch laden

Elektrisch laden: met de komst van elektrische voertuigen worden we tegelijkertijd overspoeld met allerlei elektrische begrippen. Daarnaast moet een elektrische auto worden opgeladen aan een laadpaal of snellaadpaal, waarvoor je een speciale laadpas nodig hebt. Maar hoe werkt dit precies? Dat lees je in dit artikel!

Elektrisch laden: publieke laadpaal of private laadpaal?

Je kunt onderscheid maken tussen een private laadpaal en een publieke laadpaal. Als je beschikt over een eigen laadpaal heb je daar geen abonnement voor nodig, maar voor een publieke laadpaal doorgaans wel. Om gebruik te maken van een publieke laadpaal heb je een abonnement nodig. Hierbij hoort een laadpas. Met deze pas identificeer je jezelf bij een laadpaal. Op deze manier weet de leverancier wie deze elektriciteit gebruikt en wie hier voor gefactureerd moet worden.

Het opladen van jouw elektrische auto doe je doorgaans op de momenten dat je de auto niet nodig hebt, zoals 's nachts of overdag op kantoor. Het volladen van een accu duurt gemiddeld 6 tot 10 uur. Dit is afhankelijk van het soort auto en laadpaal. In De EV App vind jij een overzicht van de laadtijd van alle elektrische auto's. Zo weet jij eenvoudig hoe snel jouw elektrische auto opgeladen kan worden.

Elektrisch laden via een snellaadpaal

Als je onderweg bent en je merkt dat je accu leeg dreigt te raken, heb je natuurlijk geen tijd om 6 tot 10 uur te wachten. In dit geval is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een snellaadpaal. Deze zijn vaak te vinden langs drukke wegen, zoals de FastNed-stations. Ook voor de snellaadpaal heb je een laadpas nodig.

Elektrisch laden: de belangrijkste termen

Naast het feit dat je kan opladen via verschillende mogelijkheden is het ook van belang om de belangrijkste begrippen te kennen. Daarom geven we je hieronder een korte uitleg van deze termen.In de wereld van elektrisch vervoer gaat het veel over Ampère, 1- of 3-fase en Voltage maar vooral over kiloWatt(kW) en kiloWattuur(kWh).

kW en kWh

De afkorting kW (kiloWatt) is de eenheid die gebruikt wordt voor het vermogen van elektrische energie. 
De afkorting kWh (kilowattuur) is vervolgens de hoeveelheid stroom, die in 1 uur geproduceerd kan worden. 
kWh is de meest gebruikelijke eenheid/afkorting om je elektriciteitsverbruik in een bepaalde periode mee aan te duiden.

Belangrijk voor Elektrische Vervoertuigen:
-> De inhoud van de batterij wordt altijd weergeven in kWh!
-> Het vermogen van een elektrische auto of laadpaal altijd in kW!

AC en DC laden

AC is de wisselstroom/ wisselspanning. DC is de gelijkstroom/ gelijkspanning. Het is van belang om hier het verschil tussen te weten, omdat het invloed heeft op het opladen van elektrische voertuigen.

AC (wisselstroom) is stroom die uit het stopcontact komt en DC (gelijkstroom) kun je opslaan in een batterij of accu. Een elektrische auto heeft een ingebouwde wisselstroomlader, dit wordt de omvormer genoemd. De technische naam van de omvormer is de On Board Charger (OBC). De OBC regelt de maximale omvorming van de AC stroom naar de DC stroom. Dit wordt het laadvermogen genoemd.

Bij AC laden wordt altijd gebruik gemaakt van de OBC in de auto. De OBC bepaald of de BEV 1-,2,- of 3-fase kan laden. Bij DC laden zit de omvormer in een installatiekast, bijvoorbeeld bij DC snelladers aan de snelweg. Dan spreken we niet meer over 1-,2- of 3-fase laden.

1-,2- of 3-fase

Als je een elektrische auto aanschaft is het van belang dat je kijkt welke elektrische auto bij welke fase aansluiting past. De meeste huizen van na juli 2011 hebben standaard de 3-fase.

Het daadwerkelijke laadvermogen wordt door de elektrische auto bepaald. De auto vraagt bij een laadpaal om een bepaalde hoeveelheid stroom en het laadpunt probeert dat te leveren. Een laadpunt kan nooit teveel leveren, maar een elektrische wagen kan wel met minder vermogen opladen.

De EV App

Wil je meer weten over elektrisch laden en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen elektrisch vervoer? Download dan De EV App via de App store of Play Store. Of download de webversie. De EV App is jouw navigatiemiddel in de snelle en complexe wereld van EV.Elektrisch rijden

Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.