oplaadpaal elektrische auto

De ins- en outs over een eigen oplaadpaal elektrische auto

Je hebt een elektrische auto. Super! Nu is het tijd voor de volgende stap: het aanschaffen van een oplaadpaal voor je elektrische auto. Een oplaadpaal elektrische auto zorgt ervoor dat je nog meer gaat besparen op energieverbruik en kosten. Hoeveel kost een oplaadpaal elektrische auto? Is het de investering waard?

Oplaadpaal elektrische auto

Het aanschaffen van een elektrische auto is goed voor het milieu. Maar dat is niet alles! Een elektrische auto bespaart namelijk ook op je reiskosten wat weer goed is voor je eigen portemonnee. Dit bedrag hangt wel af van de locatie waar je de accu oplaadt, want deze prijsverschillen variëren sterk met elkaar. Lees hier meer.

De drie oplaad mogelijkheden voor een elektrische auto zijn vooral via een oplaadpaal aan huis, een openbare oplaadpaal of bij een snellaadpaal bij een benzinestation. De laatste optie is altijd het duurst. De voordeligste optie is een oplaadpaal aan huis. Zodra je je voertuig aan huis oplaadt, betaal je het huidige stroomtarief. Dit is vaak tot wel 17 cent per kWh goedkoper dan op een openbare oplaadpunt!

Een eigen oplaadpaal elektrische auto

De voordelen

Een oplaadpaal voor een elektrische auto aan huis heeft verschillende voordelen voor de eigenaar:
  • - Je bespaart kosten, doordat thuisladen de goedkoopste optie is;
  • - Er is altijd een stopcontact aanwezig, waardoor je altijd kan opladen. Op elk moment, zonder op iemand te wachten.
  • - Je hebt geen vergunning nodig. Een oplaadpaal aan huis is makkelijk aan te schaffen.

De kosten

Er zijn verschillende merken en typen in oplaadpalen. De prijs hangt sterk af van deze categorieën. In principe schommelt de prijs tussen 500 en 1.200 euro. Daarnaast komen er nog enkele randvoorwaarden aan waar je op moet letten:
  • - Neem ik een laadpaal of een laadstation aan de muur?
  • - Kies ik voor veel of weinig vermogen?
  • - Wil ik een slimme lader of een 'normale' laadpaal?

Deze beslissingen hangen ook af van de aanschafprijs. Naast deze kosten dien je ook rekening te houden met de installatiekosten. De installatiekosten hangt af van de locatie, zoals de oprit of de garage, maar ook de meterkast. Heb je extra stroomgroepen nodig? De installatiekosten variëren tussen 300 tot wel 2.000 euro.

De terugverdientijd van een eigen oplaadpaal

Hoe snel is je eigen oplaadpaal terugverdient? Dit hangt af van verschillende factoren:
  • - De aanschafprijs;
  • - De energietarieven;
  • - De laadtijd;
  • - Het verbruik van de accu;
  • - De afgelegde afstand per jaar.

Indien je je auto vergelijkt met een benzine auto heb je de oplaadpaal meestal in één jaar al terugverdiend. Indien je het vergelijkt met een openbare oplaadpunt dan is de terugverdientijd langer: tussen 5 en 10 jaar. Wel is het gemak van een eigen oplaadpaal aanzienlijk hoger!

De oplaadtijd

Hoe snel een elektrische auto is opgeladen via een eigen oplaadpaal voor een elektrische auto hangt af van de accu. Normaliter kun je tussen 4 en 8 uur rekenen voor een volledig elektrische auto. Een plug-in hybride auto gaat sneller en duurt gemiddeld tussen 1 tot 4 uur om een batterij volledig op te laden.

Randvoorwaarden

Lijkt het je wat om een oplaadpaal aan te schaffen? Let dan op de volgende zaken:
  • Niet elke laadpaal past op elke auto. Informeer altijd welk type laadpaal geschikt is voor jouw auto.
  • - Informeer altijd welk vermogen nodig is voor jouw voertuig. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je auto oplaadt. Maar niet ieder vermogen is geschikt voor ieder huis.

Andere alternatieven oplaadpaal elektrische auto

Is een oplaadpaal aan huis niet mogelijk? Je kunt je auto altijd opladen bij één van de andere 30.000 openbare oplaadpunten in het land. In De EV App vind je een overzicht van alle laadpalen in Nederland en Europa. De EV App is te downloaden via Google Play Store of App Store. De EV App is ook te gebruiken in een webversie: www.deev.app

oplaadpaal elektrische auto

Neem contact op
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved