Stekker voor elektrische auto

Wil je graag elektrisch rijden? Dan krijg je te maken met verschillende stekkers. Elektrische auto's worden opgeladen met een stekker via laadpalen en laadkabels. Het is belangrijk om te weten dat niet elke stekker geschikt is voor elke elektrische auto. Hier zit wel degelijk verschil in en daardoor informeren wij, als EV expert, je graag over dit onderwerp. 

Verschillende stekkers elektrische auto's 

De meest voorkomende stekkers

Als eerst is het belangrijk om te vermelden dat er verschillende typen stekkers zijn. Hierdoor kan niet elke stekker op een elektrische auto.

De meest voorkomende stekker is type 1 en type 2. Deze stekkers kunnen wel de meeste auto's opladen. De type 1 stekker heet de Yazaki stekker. Deze stekker is geschikt om via een laadpaal en laadkabel aan te sluiten aan een elektrische auto.

De type 2 stekker heet de Mennekes stekker. Indien je graag bij een openbare oplaadpunt wilt laden, is het belangrijk dat je kan laden met een type 2 stekker. De meeste oplaadpunten bieden de type 2 stekker aan.

Minder bekende stekkers

De stekker die vaak wordt gebruikt in bepaalde delen van Frankrijk en Italië is stekker type 3. Deze stekker is geschikt om te gebruiken bij oplaadpunten in deze landen.

Een andere minder bekende stekker is de Schuko stekker. Deze stekker wordt vaak gebruikt voor een "normale" stopcontact in huis. Deze "normale" stekker wordt voor verschillende elektrische voertuigen gebruikt, maar ook om een elektrische auto op te laden bij een draagbare laadstation.

Een stekker die vaak wordt gebruikt voor snelladen is de ChaDeMo stekker. Deze optie is niet voor elke auto geschikt dat weleens wordt vergeten. Let hier dus goed op! 

Meer kennis over laadinfrastructuur

Bij het EV Kenniscentrum is het mogelijk om verschillende cursussen te volgen over elektrisch rijden. Zo is het o.a. ook mogelijk om meer te leren over laadinfrastructuur bij één van onze cursussen. Benieuwd naar onze verschillende cursussen? Hieronder vindt u onze verschillende cursussen op een rij. 


Tevens kunt u De EV App downloaden voor alle informatie omtrent Elektrisch Vervoer. De EV App is ook te gebruiken op een webversie. Klik hier. 

stekker elektrische auto