Wat is een waterstofauto of Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)?

Eigenlijk zijn moderne waterstofauto's ook volledig elektrische auto's: de wielen worden enkel door elektromotoren aangedreven. De aanwezige brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit.

Je kunt waterstof dus zien als alternatief voor een accu: beide zijn energiedragers. Op dit moment zijn er slechts twee auto's met brandstofcel te koop: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo.
  toyota_mirai.jpg

De voor- en nadelen van een waterstofauto

+ Door tanken snel weer onderweg
+ Geen directe uitstoot van CO2 en stikstof
+ Geen motorgeluid
- Zeer kostbare techniek, fors duurder dan batterij-elektrisch
- Slechte waterstof-infrastructuur
- Rendement van waterstof laat te wensen over
 

  WaterstofA3.jpg  

Hoe werkt een waterstofauto?

Net als bij benzine en diesel, tank je waterstof bij een tankstation. Een elektrische auto met een brandstofcel tank je in ongeveer 5 minuten vol. In Nederland zijn er pas een paar elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden. In het voorjaar van 2020 reden er in Nederland dan ook pas zo’n 250 elektrische personenauto’s op waterstof.

Waar kun je waterstof tanken in Nederland?

In Nederland rijden inmiddels meer dan 200 auto’s op waterstof en dit aantal stijgt snel. Wie denkt dat er nu nog maar beperkte plekken zijn om te tanken heeft het mis. Het netwerk van tankstations groeit erg snel en is op weg naar een landelijke dekking. De wereld van waterstof is volop in ontwikkeling. In Nederland kan je op dit moment waterstof tanken in Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem, onlangs is in Den Haag is het vijfde waterstoftankstation van Nederland geopend. Er liggen plannen klaar voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol, en Utrecht. Het doel is om zo snel als mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken.

Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels 87 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2023.  

Bronnen:

ANWB, Welke soorten elektrische auto's zijn er?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/welke-types-zijn-er
Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
H2Platform, Waar kun je waterstof tanken?, https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/