Wat is een waterstof auto of Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)?

Eigenlijk is een waterstof auto ook een volledig elektrische auto. Een brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit waarmee de wielen worden aangedreven. De aanwezige brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit. De enige uitstoot van een waterstof auto is waterdamp.

Je kunt waterstof dus zien als alternatief voor een accu: beide zijn energiedragers. Op dit moment zijn er slechts twee auto's met brandstofcel te koop: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo.

Wat is waterstof?

Waterstof, is net als een batterij of benzine, drager van energie. Deze energie moet eerst worden opgewekt met bijvoorbeeld windenergie. Waterstof is het lichtste chemische element (H2) op aarde. Op aarde komt deze stof nauwelijks in zuivere vorm voor. Alleen in bekende combinaties, zoals met zuurstof en koolstof.

Waterstof wordt gewonnen door middel van elektrolyse. Bij dit proces wordt water omgezet in waterstof en zuurstof door gebruik te maken van elektriciteit. Deze elektriciteit kan lokaal worden geproduceerd, bijvoorbeeld met zonnepanelen die op het dak van de waterstoffabriek staan.

  waterstof auto

De voor- en nadelen van een waterstofauto

Een waterstof auto brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. We zetten de belangrijkste hieronder voor u op een rijtje:
+ Door tanken snel weer onderweg
+ Geen directe uitstoot van CO2 en stikstof
+ Geen motorgeluid
- Zeer kostbare techniek, fors duurder dan batterij-elektrisch
- Slechte waterstof-infrastructuur
- Rendement van waterstof laat te wensen over
 

  waterstof auto  

Hoe werkt een waterstofauto?

Net als bij benzine en diesel, tank je waterstof bij een tankstation. Een elektrische auto met een brandstofcel tank je in ongeveer 5 minuten vol. In Nederland zijn er pas een paar elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden. In het voorjaar van 2020 reden er in Nederland dan ook pas zo’n 250 elektrische personenauto’s op waterstof.

Waar kun je waterstof tanken in Nederland?

In Nederland rijden inmiddels meer dan 200 auto’s op waterstof en dit aantal stijgt snel. Wie denkt dat er nu nog maar beperkte plekken zijn om te tanken heeft het mis. Het netwerk van tankstations groeit erg snel en is op weg naar een landelijke dekking. De wereld van waterstof is volop in ontwikkeling. In Nederland kan je op dit moment waterstof tanken in Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem, onlangs is in Den Haag is het vijfde waterstoftankstation van Nederland geopend. Er liggen plannen klaar voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol, en Utrecht. Het doel is om zo snel als mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken.

Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels 87 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2023.  

Wat kost een waterstof auto tanken?

Waterstof wordt per kilo afgerekend en die prijs ligt gemiddeld op zo'n €10 exclusief BTW. Deze prijs kun je niet vergelijken met het rijden op diesel of benzine. Als je om zou rekenen naar het aantal kilometers dat je op 1 kilo kan rijden, is de prijs van waterstof ongeveer gelijk aan de prijs van diesel. Op 1 kilo waterstof rijd je ongeveer 100 kilometer. De actieradius van een waterstof auto ligt gemiddeld op 600 kilometer.

Bronnen:

ANWB, Welke soorten elektrische auto's zijn er?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/welke-types-zijn-er
Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
H2Platform, Waar kun je waterstof tanken?, https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/