Wat is een Hybrid Electric Vehicle (HEV)?

Een HEV auto (Hybrid Electric Vehicle) wordt ook aangeduid als Full Hybrid. Het is een voertuig dat voornamelijk rijdt op de brandstofmotor (ICE). Het is bij deze voertuigen mogelijk om zeer kleine afstanden en met geringe snelheid (stadsverkeer) volledig elektrisch te rijden. Dit gebeurt meestal bij het wisselen van versnelling en bij lagere snelheden. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een volledig hybride auto. 

Wat is een HEV auto?

Een hybride auto is niet hetzelfde als een volledig elektrische auto. Een hybride auto maakt gebruik van twee motoren: een elektromotor en een verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor haalt brandstof uit de tank. De elektromotor draait op de stroom uit de accu die zit verwerkt in de auto. Een HEV auto kan op beide motoren rijden. Dus of helemaal op de verbrandingsmotor, of helemaal op de elektromotor. Het is zelfs zo dat je tijdens het rijden kan overschakelen naar de andere motor. hev auto

Aandrijving hybride auto

Een hybride auto maakt dus voor de aandrijving gebruik van zowel, een verbrandingsmotor (benzine, diesel of LPG) als een elektrische motor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen parallelle hybride auto's en serie-hybride auto's. Bij full-hybride auto's zorgt de verbrandingsmotor ook voor het opladen van de accu. Ook remergie die vrijkomt bij het afremmen of stoppen van de auto wordt opgeslagen in de accu voor hergebruik. Voor het laden van de batterij wordt veelal een tweede elektromotor toegepast die ook als generator kan functioneren.   

De hybride auto kan zelf schakelen tussen de verbrandings- en elektromotor. Op deze manier levert jouw hybride auto de beste prestaties als je kijkt naar het minste verbruik, de meeste kilometers en de minste CO2 uitstoten. Goed voor het milieu en je portemonnee!    

Voordelen HEV auto

Een hybride auto rijdt een stuk zuiniger dan een auto met alleen een verbrandingsmotor. Dit is vooral erg handig als je vaak in de stad rijdt of in de file staat. Daarnaast zijn er nog andere voordelen van een volledig hybride auto, we zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Minder uitstoot.
  • Milieuvriendelijk.
  • Als je kiest voor een hybride auto profiteer jij van verschillende fiscale voordelen.
 

Nadelen HEV auto

Aan een volledig hybride auto kleven natuurlijk ook een aantal nadelen:
  • Hybride auto's zijn erg duur in aanschaf.
  • Als je een hybride auto hebt die je moet opladen, ben je gebonden aan een actieradius.
 

Populaire hybride auto's

Dit zijn enkele populaire hybride auto's van dit moment:
  • Toyota Prius
  • Honda Jazz
  • BMW 330E