Wat is een Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV)?

Wat is een MHEV?

Een MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle) is een voertuig dat altijd rijdt op de brandstofmotor (ICE). Het is bij deze voertuigen niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden. De elektromotor ondersteunt de ICE bij het accelereren of bij het oprijden van hellingen. audi_a6_mhev.jpg


Tegenwoordig zijn veel MHEV’s niet meer uitgerust met een HV-systeem (batterij >100 volt) , maar met een 48 volt systeem. 48 volt systemen zijn goedkoper, mede omdat er minder zware veiligheidseisen aan gesteld worden omdat het voor de mens veilige spanningen zijn.

Hoe werkt een MHEV?

In de praktijk vervangen automerken de startmotor (dynamo) door een elektromotor die vast hangt aan een kleine batterij. De dynamo kan natuurlijk de verbrandingsmotor starten maar dankzij de batterij ook de brandstofmotor extra ondersteunen wanneer dit nodig is (bij optrekken of forse acceleraties).

Lager verbruik

De ondersteuning is elektrisch en zorgt er dus voor dat de verbrandingsmotor minder hard moet werken. Minder hard werken = kleinere CO2-uitstoot lager verbruik.  

Enkele voorbeelden van MHEV's zijn:

  • Audi A6/A8
  • KIA Sportage
  • Suzuki Swift
  • Mercedes E, CLS en S Klasse