Wat is een volledig elektrische auto of Battery Electric Vehicle (BEV)?

Elektrisch rijden is allang niet nieuw meer. Er worden afkortingen gebruikt om aan te geven dat het voertuig volledig of deels elektrisch is. BEV staat voor Battery Electric Vehicle. Dit zijn voertuigen die volledig elektrisch zijn en beschikken over een grote batterij waarin stroom kan worden opgeslagen. deze stroom wordt hierbij gebruikt voor de aandrijving van een elektrische motor. Een BEV heeft geen andere energiebron dan deze batterij. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een BEV

Voordelen van een elektrische auto (BEV)

Als je kiest voor een elektrische auto brengt dat verschillende voordelen met zich mee. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Beter voor het milieu: elektrische auto's zijn een stuk schoner dan auto's met een verbrandingsmotor, omdat hun uitstoot een stuk lager is. Dit heeft te maken met de motor van een elektrische auto, de elektromotor.
  • Minder onderhoudskosten: de onderhoudskosten van een elektrische auto zijn een stuk lager. Dit komt ook door de elektromotor van de elektrische auto, omdat deze een stuk minder bewegende onderdelen heeft en dus minder slijt.
  • Goedkoper rijden: niet geheel onbelangrijk gezien de huidige benzineprijzen. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan benzine of diesel.
  • Fiscale voordelen: het rijden van een elektrische auto brengt ook verschillende fiscale voordelen met zich mee. Wat deze precies zijn, kun je lezen in onze app!
 

Nadelen elektrische auto's (BEV)

Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan het rijden van een elektrische auto. We lichten de belangrijkste hieronder toe:
  • Beperkte actieradius: doordat stroom wordt opgeslagen en verbruikt, moet jouw voertuig opgeladen worden na een bepaald aantal kilometers.
  • Laden kost tijd: helaas kost het opladen van jouw elektrische auto tijd. Gelukkig zijn er ook snellaadstations, zodat jij binnen 20 minuten weer de weg op kan.
  • Helaas zijn elektrische auto's nog steeds erg prijzig door de prijs van het accupakket.
 

Bekende elektrische auto's

Bekende elektrische auto’s zijn de Tesla Model S en de Nissan Leaf, al is er tegenwoordig een steeds groter wordend aanbod van volledig elektrische auto’s. Er zijn volledig elektrische auto’s aangekondigd die voor een deel in hun energiebehoefte kunnen voorzien met zonnecellen, zoals de SONO Motors en de Lightyear One. Op dit moment is het rendement van zonne-energie echter zo laag, dat maar een klein deel van de benodigde energie uit de zon gehaald kan worden.

Wil je meer weten over elektrisch vervoer? Download dan De EV App en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent elektrisch rijden. Of test je kennis met een van onze cursussen.

 

Bronnen:

ANWB, Welke soorten elektrische auto's zijn er?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/welke-types-zijn-er