Wat is een Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV auto)?

Wat is plug-in hybride auto (PHEV auto)?

Een plug-in hybride auto heeft twee verschillende aandrijflijnen. De auto kan zowel worden aangedreven door de verbrandingsmotor, als door een elektromotor. Er is een relatief klein accupakket aan boord om de elektromotor van energie te voorzien, hoewel dit pakket de laatste jaren steeds groter wordt. Daarmee kan gemiddeld zo’n 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden. De nieuwste modellen van o.a. Mercedes kunnen inmiddels een kleine 100km volledig elektrisch overbruggen.
PHEV auto

Is de accu leeg of vraag je om veel vermogen, dan schakelt de verbrandingsmotor bij. De accu kan worden opgeladen aan een laadpaal, maar ook tijdens het rijden kan de accu worden bijgeladen, bijvoorbeeld door energie terug te winnen wanneer de auto vertraagt (regeneratief remmen). Bekende plug-in hybrides zijn de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volkswagen Golf GTE.

Veel mensen zien de PHEV als een soort opstap naar BEV (Volledig elektrisch) en dat lijkt in eerste instantie een logische gedachte. Mensen kunnen immers kennis maken met elektrisch rijden, laden en stekkeren. In de praktijk zien we dat veel PHEV rijders vroeg of laat spijt krijgen dat ze niet meteen voor volledig elektrisch gegaan zijn, omdat ze voornamelijk elektrisch rijden en de brandstofmotor langere tijd nauwelijks gebruikt wordt (men ondervindt hier ondertussen wel de nadelen van). Daarnaast is er nóg een maatschappelijk bezwaar; en dat is dat door de kleine batterijpakketten van PHEV's deze relatief vaak opgeladen moeten worden. Veel vaker dan volledig elektrische voertuigen. Dit zorgt voor een onevenredig hoge belasting op het laadpalen netwerk en dat remt de adoptie van volledig elektrisch vervoer omdat er hierdoor minder vrije laadpalen beschikbaar zijn voor voertuigen die geen brandstof alternatief hebben zoals de 100% elektrisch aangedreven auto, de BEV. 


PHEV auto modellen

Er zijn inmiddels ongeveer 100 modellen op de markt, overzichtelijk in een lijst samengesteld door o.a. de website E-Gear:  https://www.egear.nl/plug-in-hybride-auto/

Beste hybride auto ANWB

De meeste auto's die nu op de markt komen, worden steeds vaker voorzien van een hybrideaandrijving. De ANWB heeft een top 10 auto's met elkaar vergeleken die op dit moment opnieuw te koop zijn. Hierin zijn alleen auto's meegenomen met een benzinemotor, zonder stekker. Het zijn reguliere hybrides:
1. Toyota Crolla
2. Suziki Swace
3. Skoda Scala
4. Suzuki S-cross
5. Honda Civic
6. Audi A3 Sportback
7. Mazda 3
8. Fiat Tipo
9. Ford Focus
10. Volkswagen 

De voordelen van een PHEV auto op een rijtje

+ Korte afstanden (40-90km) kunnen volledig elektrisch worden afgelegd
+ Je kan kennis opdoen van typisch elektrische auto onderwerpen
+ Grote afstanden ook met brandstof af te leggen
+ Mag, mits elektrisch aangedreven, ook in veel EU milieuzones rijden


Nadelen plug-in hybrid (PHEV auto)

-  Uitstoot als je brandstof verbrandt 
-  Door de kleine batterij relatief vaak aan de laadpaal
-  Twee aandrijflijnen = zwaarder en dus minder zuinig
-  Geen fiscale voordelen 
-  Hogere onderhoudskosten 

 
Bronnen: ANWB, Welke soorten elektrische auto's zijn er?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/welke-types-zijn-er   
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved