Wat is een Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)?

Wil jij graag elektrisch rijden, maar vind je de stap naar een volledig elektrische auto te groot? Dan is een plug-in hybride wat voor jou. Deze PHEV auto combineert de voordelen van een brandstofauto met elektrische aandrijving, zodat hij minder verbruikt. 

Wat is een PHEV auto?

Een plug-in hybride heeft eigenlijk twee verschillende aandrijflijnen. De auto kan zowel worden aangedreven door de verbrandingsmotor, als door een elektromotor. Er is een relatief klein accupakket aan boord om de elektromotor van energie te voorzien. Daarmee kan gemiddeld zo’n 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden.

Een gewone hybrideauto heeft een kleine accu die tijdens het rijden  door de verbrandingsmotor en door teruggewonnen remenergie wordt opgeladen. Een PHEV auto werkt volgens hetzelfde principe, maar de accu is wat groter, zodat je tussen de 25 en 60 kilometer volledig elektrisch kan rijden. Diezelfde accu kan ook worden opgeladen aan een laadpaal. Kies je voor een PHEV dan hoef je veel minder te tanken. Rij je veel korte stukken? Dan kun je vaak het grootste deel van de tijd elektrisch rijden. 

Kosten opladen

De kosten voor het laden verschillen echter. Het goedkoopst is om thuis te laden aan een eigen laaDpaal. Je betaalt dan het tarief van je eigen energiecontract. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan laad je gratis. Wel moet je de installatie, montage en onderhoud zelf bekostigen. Een eigen laadpaal is vooral interessant als je vaak moet laden. 

Opladen én tanken

Is de accu leeg of vraag je om veel vermogen, dan schakelt de verbrandingsmotor bij. De accu kan worden opgeladen aan een laadpaal, maar ook tijdens het rijden kan de accu worden bijgeladen, bijvoorbeeld door energie terug te winnen wanneer de auto vertraagt (regeneratief remmen). Bekende plug-in hybrides zijn de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volkswagen Golf GTE.
 PHEV auto

Voordelen plug-in hybride voertuigen (PHEV auto)

Wil je graag een PHEV auto aanschaffen? Dan zijn er een aantal voor- en nadelen waar je rekening mee dient te houden. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Korte afstanden kunnen volledig elektrisch worden afgelegd.
  • Door tanken snel weer onderweg.
  • Korting op de wegenbelasting. Als jij een PHEV aanschaft profiteer je van een korting op de wegenbelasting. Dit geldt nog tot en met 2024. Vanaf 2025 wordt hij wat verhoogd.
  • BPM: de motorrijtuigenbelasting van personenauto's hangt af van de CO2-uitstoot. Deze uitstoot is bij een PHEV een stuk lager dan die van een auto met verbrandingsmotor.
 

Nadelen PHEV auto

  • De kleine accu van een PHEV auto zorgt ervoor dat je slechts korte afstanden elektrisch kan rijden.
  • Door de combinatie van twee aandrijflijnen is de auto zwaarder en minder zuinig wanneer je op de verbrandingsmotor rijdt.
 Wil je weten of een PHEV wat voor jou is? Of twijfel je over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via de helpdesk en we helpen je graag verder. Of vindt nog meer informatie in onze EV App.

 
Bronnen:
ANWB, Welke soorten elektrische auto's zijn er?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/welke-types-zijn-er