Wat is een elektrische auto met een range extender of Extended Range Electric Vehicle (E-REV)?

Range extender is een term die vaak voorkomt als jij je oriënteert op de markt van elektrische auto's. Net als een plug-in hybride heeft ook een elektrische auto met range extender zowel een of meerdere elektromotoren als een verbrandingsmotor. Groot verschil is dat de verbrandingsmotor geen mechanische verbinding heeft met de wielen. De auto wordt dus altijd met de elektromotor aangedreven. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over een elektrische auto met range extender. 

Wat is een range extender?

De actieradius van een volledig elektrische auto is beperkt. De capaciteit van de accu bepaalt hoever jij kunt rijden. Als de accu leeg is, rijdt de auto simpelweg niet meer. Een range extender zorgt voor een groter bereik. De range extender is een kleine benzine- of dieselmotor die alleen dient om de accu van het elektrisch voertuig op te laden, dus niet om de wielen aan te drijven. Aangezien je dan praat over een hybride aandrijving. Dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen deze twee auto's. Een Plug In Hybride heeft ook een verbrandingsmotor, maar deze drijft ook de wielen aan en een auto met range extender doet dit niet. De extender wordt automatisch ingeschakeld wanneer de accu leeg is. De functie van een range extender is dus om de actieradius te vergroten.

  range extender

Elektriciteitscentrale met een range extender

De verbrandingsmotor is aangesloten op een grote dynamo. Is de accu bijna leeg, dan slaat de verbrandingsmotor aan om elektriciteit op te wekken. Eigenlijk heb je dus altijd een kleine elektriciteitscentrale bij je.

Auto's met range extender zijn dun gezaaid. Voorheen was er van de BMW i3 een versie met range extender, binnenkort komt de Karma Revero op de Nederlandse markt. Deze auto kenden we tot enkele jaren terug als de Fisker Karma. De BMW i3 heeft een benzinetank van slechts 9 liter. Deze kan eenvoudig worden bijgetankt, zodat je snel weer de weg op kan. 

De voor- en nadelen van een elektrische auto met range extender

Een elektrische auto met range extender brengt verschillende voordelen met zich mee. We zetten de belangrijkste hieronder voor u op een rijtje:
+ Korte afstanden kunnen volledig elektrisch worden afgelegd
+ Zuinig door efficiënt gebruik van verbrandingsmotor
+ Door tanken snel weer onderweg
- Door middelgrote accu én verbrandingsmotor relatief duur
- Nog altijd millieubelastender dan een volledig elektrische auto

Bronnen:

ANWB, Welke soorten elektrische auto's zijn er?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/welke-types-zijn-er