Hoe werkt laden bij een oplaadpaal?

Om uw elektrische auto op te kunnen laden heeft u een oplaadkabel, een oplaadpaal en een oplaadpas nodig (in het geval van een publieke oplaadpaal). U parkeert uw auto bij een publieke of uw eigen elektrische laadpaal en kijkt of de lampjes op de paal groen zijn. Zijn ze rood, dan is er een storing en kunt u niet opladen. U plugt de stekker van de oplaadkabel in de auto en in de laadpaal en houdt eventueel uw pasje voor de aangegeven plek. De kabel vergrendelt en de lichtjes op de laadpaal worden nu blauw. Klaar met laden? Dan ontgrendelt u de kabel ook weer met uw laadpas. Er zijn verschillende manieren van opladen. Die lichten we toe in dit artikelladen_bij_een_oplaadpaal.jpg

Hoe werkt opladen elektrische auto bij een gewone laadpaal?

De meeste laadpalen die bij mensen thuis, bij kantoren of langs de straat staan, zijn gewone laadpalen. Hier is onderscheidt te maken tussen een openbare laadpaal en een private laadpaal. Als u beschikt over een eigen laadpaal heeft u geen abonnement nodig. Voor een publieke laadpaal is dit doorgaans wel nodig. Zoals hierboven verteld, heeft u daarvoor een laadpas nodig. Door deze pas kunt u zichzelf identificeren bij een laadpaal en weet de leverancier wie hij hiervoor moet factureren.

Laden bij een openbare- of private laadpaal doet u doorgaans op de momenten dat u uw auto niet nodig heeft. Bijvoorbeeld 's nachts of overdag als u aan het werk bent. Het volladen van uw accu duurt ongeveer 6 tot 10 uur, dit is afhankelijk van het soort auto en de paal.

Laadpas

Er zijn veel aanbieders van laadpassen. Maar hoe kiest u dan de juiste laadpas? In De EV App hebben we alle verschillende aanbieders van laadpassen onder elkaar gezet. Op deze manier kunt u eenvoudig vergelijken welke laadpas bij uw wensen past.


Hoe werkt opladen elektrische auto bij een snellaadpaal?

ALs u onderweg bent en uw accu dreigt leeg te raken, wilt u niet 6 tot 10 uur wachten voor uw accu weer vol is. In dit geval kunt u gebruik maken van een snellaadstation, zoals FastNed. Deze stations zijn vaak te vinden naast drukke wegen. Ook voor deze laadpaal heeft u een laadpas nodig. Bij deze snellaadpalen is de accu vaak binnen 20 tot 40 minuten weer voor 80% geladen. Het is niet slim om uw accu helemaal op te laden, omdat de laadsnelheid vanaf 80% afneemt.

Tips

  • Kies voor een lange oplaadkabel als u ook onderweg oplaadt. Er kan een andere auto tussen de laadpaal en uw auto staan.
  • Niet alle laadpalen zijn geschikt voor alle auto’s. Houd daar rekening mee als u uw route uitstippelt.
  • Bij steeds meer parkeergarages kunt u binnen het parkeertarief uw accu opladen.
  • Ga altijd even na of u voor de plek waar u parkeert om op te laden wellicht ook nog gewoon parkeergeld moet betalen.

Bronnen: BOVAG, Alles over het opladen van een elektrische auto, https://www.bovag.nl/thema-s/alles-over-het-opladen-van-een-elektrische-auto ANWB, Elektrische auto opladen: hoe werkt het?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-werkt-opladen