Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto: kW & kWh

Auto's die op benzine of diesel rijden zeg je: "die rijdt 1 op 14". Dit betekent dat je met 1 liter brandstof 14 kilometer kan rijden. Misschien vraag je je wel af hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto? Of 1 op hoeveel rijdt een EV? Bij elektrische auto's werkt dat allemaal net wat anders. Op deze pagina leggen we je uit hoe dit precies werkt. 

kW & kWh per 100 kilometer

Bij het gebruik van elektrische auto's druk je het verbruik ook uit in het aantal kilometers per energie-eenheid. Dit is een kilowattuur (kWh). Er zijn twee eenheden die op elkaar lijken: kiloWatt (kW) en kiloWattuur (kWh). Dit zijn echter verschillende grootheden. kWh is een vaste meeteenheid voor de hoeveelheid energie, die bijvoorbeeld past in een volle batterij. De batterij in een elektrische auto wordt altijd omschreven in het aantal kWh oftewel de hoeveelheid energie die past er in een volle batterij.

kW is daarentegen de eenheid voor kracht/vermogen. Je berekent kW namelijk door het voltage = 230 maal het Amperage (16) te vermenigvuldigen. 16 x 230 is (afgerond) 3,7 kW. Voluit: 16 x 230 = 3680 Watt. Dat delen we door 1000 om er kW van te maken = 3,7 kW.

Bij een elektrische auto wordt het verbruik dus wat anders uitgedrukt. Bijvoorbeeld: "14 kWh per 100 km". 

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto dan echt?

Het verbruik van een elektrische auto is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het vermogen van de motor en het gewicht. Het gemiddelde verbruik van een elektrische auto ligt tussen de 8 kWh en 30 kWh per 100 kilometer. Stel dat je 10.000 kilometer per jaar rijdt, dan verbruik je met een auto die 15 kWh per 100 kilometer rijdt, 1500 kWh per jaar. 

Verbruik van bekende modellen

We hebben een aantal populaire elektrische auto's op een rijtje gezet met hun verbruik.
  • Audi e-tron S 55 quattro: 27 kWh per 100 km
  • Nissan Leaf: 16,5 kWh per 100 km
  • Tesla Model 3: 14,9 kWh per 100 km
  • Mini Cooper SE: 15,6 kWh per 100 km
 

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto: invloeden

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het bereik van je elektrische auto. Dit zijn onder andere: het gewicht van de auto, de vorm, de banden, het vermogen van de motor en het rijgedrag van de bestuurder. Het vermogen van de auto speelt hierbij de belangrijkste rol. Ook het gewicht speelt een belangrijke rol. Een zware SUV rijdt minder zuinig dan een kleinere auto. Bovendien heb  je een gedeelte in je eigen hand. Je kan namelijk zuinig rijden.

Een aantal voorbeelden van zuinig rijden, zijn bijvoorbeeld: rem je auto door het gas los te laten in plaats van te remmen. Op deze manier verbruik je minder stroom. Bovendien gaat een deel van de energie die vrijkomt tijdens het gas loslaten terug de accu in. Dit noemt men ook wel regeneratief remmen. Daarnaast kan je je airco en verwarming zo min mogelijk gebruiken om energie te besparen. Zorg dat je de bandenspanning regelmatig checkt. Rijden op een te lage bandenspanning kost namelijk een hoop energie. Als laatste bespaar je ook een hoop energie door met een constante snelheid te rijden.

Dus hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto is afhankelijk van meerdere factoren en je kunt zelf invloed hebben op het verbruik van de auto.

Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved