AC en DC Stroom

Hoe werkt het?

Als je elektrisch rijd, moet je jouw auto geregeld opladen. Dit kan op twee verschillende manieren: met AC en DC stroom. Alle elektriciteit die uit het net komt is AC stroom, bijvoorbeeld de stroom die uit het stopcontact komt. De energie die wordt opgeslagen in accu's is altijd DC-stroom. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen AC en DC stroom en wat het verschil is tussen deze vormen van laden.

 

Wisselstroom

Wisselstroom is een elektrische stroom met een periodiek wisselende stroomrichting. Dit is de vorm van elektriciteit (elektrische energie) zoals die via het elektriciteitsnet wordt geleverd aan huishoudens en industrie. Wisselstroom komt dus rechtstreeks uit je stopcontact. Voor wisselstroom wordt de Engelse term "Alternating Current''gebruikt, afgekort tot AC. Op veel elektrische apparaten staat deze aanduiding op het typeplaatje aangegeven.

 

Gelijkstroom

Voor Gelijkstroom wordt de Engelse term Direct Current gebruikt, afgekort DC. DC is een elektrische stroom met constante stroomrichting. Gelijkstroom is essentieel voor de werking van vrijwel alle elektronica en apparaten die gebruik maken van een batterij. Alle stroom in een batterij/accu is dus altijd gelijkstroom.

Gelijkstroom kan worden opgewekt met hernieuwbare energietechnologieën, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Gelijkstroom kan worden gebruikt voor energieopslag en LED-verlichting. 


Wat is het verschil tussen AC en DC stroom?

Bij elektrisch rijden zijn er twee soorten 'brandstoffen' die een elektrische auto gebruiken. Dit zijn AC en DC stroom. De stroom die via het elektriciteitsnet geleverd wordt is altijd AC stroom. De accu's van elektrische auto's kunnen alleen DC stroom opslaan. Hierdoor hebben de meeste elektronische apparaten een ingebouwde converter die deze stroom omzet. 


AC laden

In elektrische voertuigen zit een converter ingebouwdDeze zet stroom om van AC naar DC en leidt de stroom dan naar de accu. Dit is momenteel de meest voorkomende manier van laden voor elektrische voertuigen. AC laden kan bijvoorbeeld bij publieke laadpalen of laadpalen bij jouw thuis. 


DC laden

DC laden wordt ook wel snelladen genoemd. Het verschil tussen AC en DC laden is de locatie waarmee het AC vermogen wordt omgezet (binnen of buiten de auto). Bij AC laden wordt de stroom dus omgezet in de elektrische auto. Bij DC laden zit deze omvormer in de laadpaal, waardoor de stroom gelijk kan worden opgeslagen in de accu. DC laden is vaak een stuk sneller dan AC laden. Deze laadpalen zijn voornamelijk langs de snelweg te vinden of bij grote hotels. Met DC laden kan de accu vaak binnen 20 minuten van 10 naar 80% zijn opgeladen.
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved