Basisuitleg laden


Met de komst van elektrische voertuigen worden we tegelijkertijd overspoeld met allerlei elektrische begrippen die wat vertellen over de HV-batterij, elektromotor of het opladen van de auto. Om hier enige duidelijkheid in te verschaffen worden een aantal begrippen nader toegelicht. Het gaat hier veel over Ampère, Voltage en  over kilowatt en kilowattuur.  Daarnaast leggen we uit wat het verschil is tussen gewoon laden en snelladen.

 

Volt

Of de kraan nou dicht is of open: de spanning van het water blijft altijd gelijk. Kijk maar naar je eigen huis: de spanning is altijd 230 Volt. Wat je ook aan het doen bent (stofzuigen, koken, boren enz.) het blijft 230 Volt.

 

Ampère

Is de kraan dicht? Dan stroomt er geen Ampère. Draai je de kraan open, dan blijft het aantal Volt gelijk maar neemt het aantal Ampère toe. Hoe verder je de kraan opendraait, hoe meer Ampère er stroomt. Je stoppen in de meterkast zijn meestal ‘afgetopt’ op 16A. Meer kan er daarom niet doorstromen. Daarna slaat de stop door.

 

Watt

Het aantal Volt maal het aantal Ampère is het aantal Watt. Bijvoorbeeld 230 V x 10A = 2300 Watt. En omdat we in kiloWatt rekenen, deel je door 1000 en spreken we over 2,3 kW (afgerond). Dat komt er dus uit je stopcontact.   


Gewoon laden

Bijna alle laadpalen die bij mensen voor hun huis staan, op kantoren staan of langs de straat zijn gewone laadpalen.Hierbij is onderscheid te maken tussen een publieke laadpaal en een private laadpaal. Als jij jouw eigen laadpaal op jouw oprit hebt staan, hoef je hier geen abonnement voor te hebben. Voor een openbare laadpaal wel. Bij dit abonnement hoort een laadpas en met dit pasje identificeer jij je bij een publieke laadpaal. Op deze manier weet de leverancier precies wie de stroom heeft afgenomen en vooral wie de factuur moet krijgen.Normaal laden doe je voornamelijk 's nachts of overdag op kantoor. Dus op momenten dat je de auto voor een tijdje niet nodig hebt. Het volladen van de accu duurt ongeveer 6 tot 10 uur. Dit is afhankelijk van de paal en de auto. 


Snelladen

Moet jij vaak langere afstanden rijden en ben je bang dat je het niet red met je volle accu? Geen zorgen! Daarvoor zijn de snelladers in het leven geroepen. Deze zogeheten snelladers zijn vooral naast snelwegen en bij grote hotels te vinden. Een snellader zorgt ervoor dat jouw accu binnen 20 minuten weer 80% vol is. De accu boven de 80% laden heeft geen zin, omdat het laadvermogen boven 80% afneemt.
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved