Zorgt de afwezigheid van motorgeluid bij elektrische auto's voor extra risico op de weg?

De afwezigheid van motorgeluid bij elektrische auto’s is alleen te merken bij lage snelheden. Bij snelheden vanaf 50 kilometer per uur is er geen verschil meer in geluid met fossiele auto’s. Deze werden bovendien ook al jaren veel stiller. Vanaf 1 juli 2021 is iedere nieuwe elektrische auto verplicht uitgerust met een zogenaamd Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Dit is een systeem dat bij lage snelheden andere weggebruikers een waarschuwing geeft van de aanwezigheid van een elektrische auto door een geluidsignaal.

stilte_elektrische_autos.jpg

Het rapport Veiligheid en elektrische personenauto’s van november 2020 concludeert dat het AVAS-systeem voor voldoende veiligheid zal zorgen bij snelheden lager dan 20 km/u. Voor snelheden hoger dan 20 km/u is het AVAS-systeem niet noodzakelijk, omdat het geluidsverschil tussen een elektrische en een fossiele auto steeds kleiner wordt. Vanaf 50 km/u is dit verschil volledig verdwenen en overheerst het bandengeluid.    

Toch is het wel goed je als berijder te beseffen dat bij lagere snelheden ander verkeer niet altijd gewend is aan dit AVAS of Voetgangers waarschuwingsgeluid (ook wel PWS, Pedestrian Warning Sound genoemd).  Het klinkt soms als een ruimteschip of ander futuristisch geluid en veel mensen zijn daar niet op ingesteld. Een beetje extra alertheid bij lage snelheden kan dus geen kwaad. Bronnen:

Nederlandse agenda Laadinfrastructuur, Vraag en antwoord, https://www.agendalaadinfrastructuur.nl/vraag+en+antwoord/

CE Delft, Veiligheid en elektrische personenauto’s, https://agendalaadinfrastructuur.mett.nl/ondersteuning+gemeenten/documenten+en+links+per+thema/documenten+in+bibliotheek/handlerdownloadfiles.ashx?idnv=1810845  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved