Hoe lang gaat de batterij van een elektrische auto mee?

Oplaadbare batterijen kunnen als ze lang worden gebruikt, steeds minder energie opslaan. Dit heet degradatie van de batterij. Dat geldt ook voor de batterijen in elektrische auto’s. De levensduur van een accu hangt af van het automerk, hoe vaak een batterij is opgeladen en helemaal leeg is geraakt en vooral ook van hoe vaak bij een snellader is opgeladen. Als je een gebruikte elektrische auto koopt is het verstandig om de batterij goed te controleren.  Bij nieuwere modellen zal de batterij langer meegaan. Nieuwe technieken, nieuwe batterijchemie (stoffen die in de batterij worden gebruikt) en betere systemen in de auto om het batterijgebruik te ondersteunen, helpen daarbij.

batterij elektrische auto  

Oplaadbare batterijen kunnen als ze langer gebruikt worden steeds minder energie opslaan. We weten echter nog niet goed genoeg hoe snel dit gaat. Dat ligt aan verschillende zaken, bijvoorbeeld het automerk en het aantal keer dat een batterij wordt opgeladen en weer leeg raakt. Duidelijk wel is dat de hoeveelheid energie die een batterij kan opslaan ieder jaar gemiddeld tussen de 2 en 2,5 procent afneemt (zie degradatie-vergelijkingstool). De degradatie van een batterij van een elektrische auto is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Leeftijd van de batterij; Wat je ook doet, de accu zal met de jaren altijd iets minder worden. Degradatie van een batterij gebeurt sowieso, ook als de batterij (bijna) niet gebruikt wordt. Hoe snel de hoeveelheid elektriciteit die een batterij op kan slaan afneemt per jaar, is moeilijk te zeggen. Dit kan tussen verschillende merken verschillen. Bij nieuwe modellen is de afname per jaar erg laag.
  • Opladen en snelladen; Hoe de accu is opgeladen, heeft invloed op de kwaliteit van de batterij. Een simpele vuistregel is dat het uitmaakt hoe vaak en hoeveel je de batterij oplaadt. Het maakt ook uit hoe je de batterij oplaadt. Een batterij tot 100 procent opladen kan minder vaak dan de batterij tot zo’n 80 procent opladen. Het helemaal leeg laten lopen van de batterij zorgt ook voor een snellere afname van vermogen. Hoe vaker je snellaadt, hoe meer degradatie aan de batterij. Dat komt door de vele warmte die vrijkomt bij snelladen.

Vervangen batterij

Een batterij van een elektrische auto wordt meestal vervangen als hij minder dan 80 procent kan opladen. Daarna kan hij nog een keer worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Is de batterij echt op, dan wordt die niet zomaar bij het afval gezet. Er gelden in Nederland strenge milieuregels. De kostbare metalen worden uit de batterij gehaald en opnieuw gebruikt en de overige stoffen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in nieuwe wegen. Zijn batterijen niet meer goed genoeg voor het gebruik in een elektrische auto, dan wil dat niet zeggen dat ze geen nut meer hebben. Ze zijn dan namelijk nog wel geschikt voor het opslaan van energie. In Nederland groeit de vraag naar elektriciteit. Steeds meer apparaten zijn elektrisch. Daarom neemt ook de behoefte aan opslag van elektriciteit toe. Dat kun je bijvoorbeeld doen door elektriciteit uit zonnepanelen die je niet direct gebruikt in batterijen op te slaan. Wanneer batterijen echt aan het einde van hun leven zijn, gooien we die in Nederland niet zomaar weg. Er zijn hier strenge milieuregels. De kostbare metalen worden er bijvoorbeeld uitgehaald zodat die nog een keer kunnen worden gebruikt. Wat overblijft wordt onder andere bij het aanleggen van wegen gebruikt. Een belangrijke organisatie bij dit opnieuw gebruiken van de batterijen en de stoffen die daarin zitten is Auto Recycling Nederland (ARN). Zo geeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) het aan deze organisatie door als er een kenteken van een elektrische auto wordt ingeleverd. ARN houdt bij wat er met de batterijen gebeurt. 


Bronnen: 

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
Auto Recycling Nederland (ARN), Duurzaamheidverslag 2016, https://arn.nl/wp-content/uploads/2019/03/ARN_Duurzaamheidverslag-2016.pdf
Mileu Centraal, Accu en Bereik elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/accu-en-bereik-elektrische-auto/#hoe-lang-mee
Geotab, EV Battery Degradation Comparison Tool, https://storage.googleapis.com/geotab-sandbox/ev-battery-degradation/index.html  

Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved