Krijg je garantie op de accu elektrische auto? Kan je de batterij vervangen of repareren?

De garantievoorwaarden voor de batterij van een elektrische auto verschillen per fabrikant. Veel fabrikanten geven garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele kwaliteit heeft. Het is daarom slim om voor het kopen van een elektrische auto de garantievoorwaarden te bestuderen. De levensduur van een accu ligt gemiddeld tussen de 5 en 20 jaar. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de accu elektrische auto.

  accu elektrische auto

Wat is een accu elektrische auto?

De accu elektrische auto is een Lithium-ion auto batterij. Deze accu's hebben een lang levensduur en hoge energiedichtheid. De accu is de drijvende kracht van de elektrische auto en bovendien het duurste. De vergelijking tussen een elektrische auto 's en smartphones wordt vaak gemaakt. Na verloop van tijd merk je dat je iets minder lang doet met een volle accu. Dit geldt ook voor een elektrisch voertuig, maar dan in mindere mate. Een onderzoek onder Tesla-rijders heeft uitgewezen dat de accu's na 250.000 kilometer nog meer dan 90% van hun capaciteit hebben. Dit betekent dat er maar een beperkte batterij degradatie plaatsvindt bij deze accu's. Aangezien de techniek blijft innoveren, zal de levensduur van accu's alleen maar verbeterd worden.

Een accu vervangen

Over het repareren van batterijen is nog veel onduidelijk. Hoeveel het kost om een batterij te vervangen is per fabrikant en type auto verschillend. Bij elektrische auto’s van Renault is het mogelijk de batterij te huren. Je betaalt dan een vast bedrag per maand om de batterijen te huren. Wanneer de batterij kapot is of onder een bepaalde capaciteit komt, wordt deze door Renault vervangen.

Kosten accu elektrische auto

De kosten van een batterij zijn per autofabrikant en per elektrische auto verschillend. Op dit moment is Renault de enige fabrikant die batterijen van een elektrische auto verhuurt. Hierdoor loopt de gebruiker geen risico. De fabrikant moet namelijk de batterij vervangen als deze kapot is of minder dan 75 procent van de originele kwaliteit heeft. Wel betaalt de gebruiker maandelijks een vast bedrag voor het huren van de batterij. Wanneer je een batterij huurt, is de prijs waarvoor je de auto koopt veel lager.

Reparatie batterij

Batterijen kunnen gerepareerd worden. Vaak zijn deze kosten hoog als je deze vergelijkt met de extra afstand die je kunt rijden door de reparatie van de batterij. Dit komt omdat de vraag naar de reparatie van batterijen nog klein is. Op het moment dat er voldoende vraag is, zullen ook de kosten voor reparatie van batterijen dalen. De kosten voor het vervangen van de batterij kunnen verschillen van enkele duizenden euro’s tot enkele tienduizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de grootte van de batterij.

Tweedehands accu elektrische auto

Sommige fabrikanten staan toe dat hun autodealers een kapot deel van de batterij mogen vervangen. De kosten hiervoor bedragen enkele duizenden euro’s. Over het kopen van tweedehandse batterijen is op dit moment nog weinig informatie bekend. Daarnaast moet je goed de informatie checken of opvragen als je een tweedehands elektrische auto aanschaft.

Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
Rijksoverheid, Beantwoording vragen schriftelijk overleg Duurzaam vervoer, https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/06/03/beantwoording-vragen-schriftelijk-overleg-duurzaam-vervoer
Mileu Centraal, Accu en bereik elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/accu-en-bereik-elektrische-auto/#Garantie-op-de-accu