Waar moet je op letten als je een tweedehands elektrische auto koopt?

Er zijn steeds meer tweedehands elektrische auto's te koop. Maar hoe weet je of de batterij nog goed is? En welke auto past bij jouw rijgedrag? Een tweedehands elektrische auto kopen, wordt steeds aantrekkelijker.

De tweedehands markt voor elektrische auto’s begint te groeien. Vooral modellen die vanaf 2010 op de markt verschenen, komen nu als gebruikte auto (occasion) beschikbaar. Ondanks dat de ontwikkeling van elektrische auto's in de afgelopen tien jaar hard is gegaan, zijn dit vaak nog goede auto’s. Elektrische auto’s zijn minder onderhoudsgevoelig dan auto’s op brandstof, omdat de auto minder bewegende onderdelen heeft die slijten.


  tweedehands elektrische auto kopen


Tweedehands elektrische auto kopen: check de batterij

Het belangrijkste en kostbaarste onderdeel van de elektrische auto is de batterij. De grootte van deze batterij bepaalt immers hoe ver je met deze elektrische auto kan rijden (actieradius of bereik). Alle oplaadbare batterijen kunnen na verloop van tijd minder elektriciteit opslaan en leveren, ook als ze niet gebruikt worden. Dit heet batterij degradatie. Ook de batterij van een elektrische auto neemt na verloop van tijd af in vermogen.  


Tips om de batterij te controleren

 1. Maak een flinke proefrit met de auto die je wilt kopen. Rijd het liefst een volle accu helemaal leeg en kijk hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Vergelijk dit met de werkelijke afstand die de auto kon afleggen toen hij nog nieuw was. Deze informatie vind je onder andere op ev-database.nl. Kijk hierbij goed naar de 'Real Range' en de weersomstandigheden. Dit is het realistische praktijk bereik van de auto. Het verschil tussen de gereden kilometers en het bereik van de auto in nieuwstaat, zegt iets over de degradatie van de batterij.
 2. Als je niet de tijd hebt om de accu helemaal leeg te rijden, dan is het slim om een proefrit van 50 kilometer te maken waarbij je een stuk rijdt in de bebouwde kom, op de snelweg en een regionale weg. Is de actieradius met meer dan 75 kilometer afgenomen? Dan kan de accu een punt van aandacht zijn en is het slim die uitgebreider te controleren.
 3. Stop tegen het eind van de rit bij een snellaadstation en test hoe snel de auto oplaadt. Op ev-database.nl vind je de snellaadtijd van jouw model elektrische auto toen hij nieuw was. Of kijk in de gebruikshandleiding van de auto welke (snel)laadtijd daar wordt genoemd. De laadtijd moet daarbij in de buurt komen. Als de snellaadtijd 2 keer (of meer) langer is dan de oorspronkelijke laadtijd, dan is dat een aandachtspunt.
  Let op: sommige oude modellen kunnen niet snelladen.
 4. Zoek uit of en hoeveel garantie er nog op het batterijpakket zit. Dit verschilt per fabrikant, maar meestal gaat dit om garantie tussen de 8 à 10 jaar of het rijden van 160.000 tot 180.000 kilometer.
 5. Controleer ook even of de laadkabel erbij geleverd wordt (deze hoort bij elk elektrisch voertuig te zitten) en check of je thuis, of in de buurt van je huis kunt opladen. 


Tweedehands elektrische auto kopen: vraag de vorige eigenaar

Net als bij een tweedehands fossiele brandstof auto is het bij een tweedehands elektrische auto verstandig om na te vragen hoe de auto is gebruikt door de vorige eigenaar. De afname in kwaliteit van de batterij hangt mede af van het gebruik, kan dit je een idee geven hoe goed de accu nog is. Stel vragen over:

 • Hoe vaak de vorige eigenaar de auto oplaadde bij een snellader. Hoe vaker, hoe slechter voor de accu. Het liefste heb je dat de auto minder dan één keer per week aan de snellader hing.
 • Is de batterij vaak tot onder de 20 procent leeg gereden of tot meer dan 80 procent opgeladen?
 • Waar stond de auto geparkeerd? Stond de auto vaak buiten? En zo ja, stond hij dan vaak in de volle zon? Warmte en kou zijn niet goed voor de batterij, het kan zomaar 1% extra vermindering van de batterijcapaciteit betekenen.
 • Stond de auto altijd volgeladen op juist leeg op de oprit? Een elektrische auto voelt zich het lekkerste bij ongeveer 40-70% lading. Zo gaat de batterij langer mee.


Tweedehands elektrische auto kopen
Een tweedehands elektrische auto kopen, is vaak iets duurder dan zijn gebruikte fossiele broertje of zusje. Op basis van onderzoek van ING is de verwachting dat elektrische auto's die nu nieuw verkocht worden, over vijf jaar nog zo'n 40 tot 50 procent van de nieuwprijs waard zijn. Ze zijn dus waardevaster, wat ook als koper fijn is als je op een dag weer verder kijkt.  Er zijn regelmatig subsidies voor gebruikte e-auto's beschikbaar. Alle voorwaarden hiervoor kan je terugvinden bij het SEPP loket van het RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp/subsidie-koop-gebruikte.
 

Tweedehands elektrische auto kopen: garantie

Fabrikanten hebben onderling afgesproken om voor 8 jaar of 160.000 kilometer rijden garantie op de batterij te geven (wat het eerste behaald wordt). De garantie houdt in dat de batterij vervangen wordt als hij binnen die periode minder dan 70% van het originele vermogen heeft.  

Wil je meer weten over een tweedehands elektrische auto kopen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Download De EV App en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met de Nationale EV Helpdesk.

Bronnen:

Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved