Hoe werkt laden in het buitenland?

Laden in het buitenland met een laadpas

Laden in het buitenland brengt enige uitzoekwerk met zich mee. Niet alle laadpassen werken in het buitenland. Soms moet je laden in het buitenland eerst activeren voordat je de pas kunt gebruiken. Check daarom voor je op reis gaat bij je laadpasaanbieder of je met de pas kunt laden in het buitenland en wat je daar eventueel voor moet doen.

Laadpassen in Europa

Op laadpastop10.nl kun je zoeken naar laadpassen die goed te gebruiken zijn in verschillende Europese landen (kies rechtsboven 'Goede dekking in').

laden in het buitenland 

Laden in het buitenland kan bij snellaadpunten

In Europa zijn er ruim 170.000 oplaadpunten. Bij 20.000 van die oplaadpunten is snelladen mogelijk (maart 2020). In Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan openbare laadpalen en snellaadpunten voor elektrische auto’s. Ook in andere Europese landen groeit het aantal oplaadpunten op dit moment snel.

Toch vraagt op vakantie gaan met een elektrische auto voorbereiding. Zorg ervoor dat je weet hoe je onderweg en in het land waar je op vakantie gaat je elektrische auto kunt opladen. De website www.abetterrouteplanner.com is een handig hulpmiddel. Bovendien heeft de ANWB de mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto in alle Europese landen op een rij gezet.
 

Kan ik in het buitenland dezelfde laadkabel gebruiken als hier?

Ja, want in Europa hebben alle laadkabels van elektrische auto’s dezelfde stekker. Binnen Europa hebben de landen hierover afspraken gemaakt. Voor het opladen van elektrische auto’s bij openbare laadpalen wordt bijna overal de Mennekes type 2-stekker gebruikt. Alleen bij sommige laadpalen in Frankrijk en Italië wordt gebruikgemaakt van een type 3-stekker. Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekker aanwezig.

Frankrijk en Italië

In Frankrijk en Italië is de type 3-stekker een tijdje de standaard geweest. Deze is nog te vinden bij diverse oplaadpunten. Ze worden vaak vervangen door de Mennekes type 2-stekker, maar dit gaat niet overal even snel. Voor wie naar Frankrijk of Italië reist, is het slim om voor de zekerheid een laadkabel met een type 3-stekker of een verloopstuk mee te nemen.

Snellaadstations

Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekker aanwezig. Bij de meeste snellaadstations zijn zowel een laadkabel met Chademo- als CCS-stekker aanwezig. Hierdoor kan iedere elektrische auto bij een snellaadstation terecht.

De enige uitzondering is de functie van elektrische auto’s van Renault om op wisselstroom te snelladen. Voor een Renault ZOE is het daarom slim om vooraf te controleren of opladen bij het snellaadstation mogelijk is.


Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
milieu centraal, Opladen elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/opladen-elektrische-auto/#Opladen-in-het-buitenland
ANWB, Op vakantie met een elektrische auto, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/op-vakantie-met-een-elektrische-auto