Kan je met een elektrische auto op vakantie naar het buitenland?

Met een elektrische auto op vakantie is zeer zeker mogelijk, echter vergt je reis net wat meer voorbereiding. Voor steeds meer Nederlanders is de actieradius van een moderne elektrische auto toereikend voor dagelijks gebruik, echter moet je met een reis naar het buitenland met een elektrische auto aan andere dingen denken dan bij een benzine of diesel auto.

auto-oplaadpuntjpg.jpg

Wel of niet met een elektrische auto op vakantie?

Of een vakantierit met je elektrische auto wel of niet te doen is, hangt natuurlijk af van je auto en de bestemming. Het maakt een behoorlijk verschil of je elektrische auto een bereik heeft van 150 of 350 kilometer. In het eerste geval is het wellicht verstandiger om te kijken naar alternatief vervoer richting je vakantiebestemming. Heb je een elektrische auto met een actieradius van in de praktijk 300 kilometer of meer, dan kun je met wat voorbereiding vaak prima uit de voeten.

Jouw bestemming is ook een belangrijke factor

Natuurlijk is ook je bestemming van belang. We hebben in Nederland de hoogste concentratie aan oplaadpunten, in het buitenland kunnen laadpalen schaarser zijn. In West-Europa en Scandinavië is de dekking ondertussen goed tot redelijk, Zuid- en Oost-Europa blijven duidelijk achter. Een vakantierit naar de Alpen zal dus eenvoudiger zijn dan een roadtrip door Oost-Europa of een vakantie in Spanje. Inventariseer dus goed of er (snel)laders langs de route zijn. Check ook of je op je bestemming kunt laden, er zijn al diverse vakantie-accommodaties met een laadgelegenheid. Zie ook het artikel 'Hoe werkt laden in het buitenland?'

Navigeren naar het buitenland met een elektrische auto

Steeds meer elektrische auto's zijn voorzien van ingebouwde navigatie die voorzien is van de locatie van oplaadpalen. Toch zijn deze systemen niet altijd up-to-date waardoor je net die handige laadpaal op weg naar je vakantieadres mist.

Voor het plannen van de rit naar je vakantieadres zijn er ook speciale websites die rekening houden met de laadeigenschappen van je elektrische auto en de laadpalen onderweg. Voorbeelden hiervan zijn de routeplanners van ABRP en de ANWB.

4 tips voor met een elektrische auto op vakantie

  • Vraag op tijd de juiste laadpassen aan. Zorg ervoor dat je goed weet of de laadpas wel werkt in het buitenland en de bestemming waar jij naar toe gaat.
  • Reserveer vooraf een laadpaal. Zeker op populaire  bestemmingen kan het zijn dat laadpalen vol zijn. Reserveer dus vroegtijdig een laadpaal bij jouw camping of locatie.
  • Let op je actieradius. De actieradius kan verschillen in warme en koude gebieden. Houd er dus rekening mee dat je extra moet stoppen en weet waar deze extra stops zich kunnen bevinden.
  • Vergeet de reisbenodigdheden niet. Hierbij kun je denken aan winterbanden, milieustickers enzovoort.

Bronnen:

ANWB, Op vakantie met een elektrische auto, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/op-vakantie-met-een-elektrische-auto
A Better Routeplanner (ABRP), https://abetterrouteplanner.com/
ANWB, Routeplanner elektrische auto (bèta), https://www.anwb.nl/verkeer/routeplanner-elektrische-auto?displayType=instructions
ANWB, ANWB helpt: elektrisch naar de sneeuw 2020 (AAN JOUW EV ZAL HET NIET LIGGEN!), https://www.youtube.com/watch?v=guPBcwJ3HyE