Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Net als je mobiele telefoon, moet ook een elektrische auto regelmatig worden opgeladen. Dit doe je aan een laadpaal, thuis of onderweg:

  • De oplaadpaal voor thuis: U kunt een laadpaal voor op eigen grond aanvragen. Hiervoor hoeft u geen pas nodig of een abonnement af te sluiten. 
  • Een openbare laadpaal: Deze zijn eigendom van de gemeente. Sommige zijn gratis te gebruiken, maar u heeft doorgaans een laadpas nodig. Ook gebruikt u de bij de elektrische auto meegeleverde laadkabel.
  • Een snellaadpaal: Deze staan op carpoolplaatsen langs de snelweg en op goed bereikbare parkeerterreinen. Ook voor deze palen heeft u een laadpas nodig. De snellaadpalen zijn voorzien van vaste laadkabels.

electric-car-1458836_640.jpg

Het opladen van een elektrische auto werkt zoals bij vrijwel elk elektrisch apparaat: je sluit de auto met een laadkabel aan op een laadpaal en gedurende een bepaalde tijd wordt de accu in de auto opgeladen. De snelheid waarmee de auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is van veel variabelen afhankelijk. Wel kun je een onderscheid maken tussen ‘gewoon laden’ bij een laadpaal of ‘snelladen’ bij een snellaadpaal. Bij de meeste laadpalen laad je in vijf uur voor zo'n 100 tot 300 kilometer bereik op. Echt snél laden kan langs de openbare weg bij een snellaadpunt: daarmee is de accu in 40 minuten van 10 procent tot 80 procent vol.

 

bronnen:

ANWB, Alles over elektrisch rijden, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden

milieu centraal, Elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/