Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Hoe werkt elektrisch laden: net als uw mobiele telefoon, moet ook een elektrische auto regelmatig worden opgeladen. Dit  kunt u doen aan een laadpaal of snellaadpaal. Daarvoor heeft u een speciale laadpas nodig. Het opladen van uw elektrische auto werkt bijna hetzelfde als elk elektrische apparaat. De snelheid waarmee uw elektrische auto oplaad, is afhankelijk van verschillende variabelen.

Hoe werkt elektrisch laden bij verschillende laadpalen?

U kunt ervoor kiezen om uw voertuig thuis op te laden, bij een openbare laadpaal of bij een snellaadpaal:
  • De oplaadpaal voor thuis: U kunt een laadpaal voor op eigen grond aanvragen. Hiervoor hoeft u geen pas nodig of een abonnement af te sluiten. 
  • Een openbare laadpaal: Deze zijn eigendom van de gemeente. Sommige zijn gratis te gebruiken, maar u heeft doorgaans een laadpas nodig. Ook gebruikt u de bij de elektrische auto meegeleverde laadkabel.
  • Een snellaadpaal: Deze staan op carpoolplaatsen langs de snelweg en op goed bereikbare parkeerterreinen. Ook voor deze palen heeft u een laadpas nodig. De snellaadpalen zijn voorzien van vaste laadkabels.
electric-car-1458836_640.jpg


Gewoon laden en snelladen

Het opladen van een elektrische auto werkt zoals bij vrijwel elk elektrisch apparaat: je sluit de auto met een laadkabel aan op een laadpaal en gedurende een bepaalde tijd wordt de accu in de auto opgeladen. De snelheid waarmee de auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is van veel variabelen afhankelijk. Wel kun je een onderscheid maken tussen ‘gewoon laden’ bij een laadpaal of ‘snelladen’ bij een snellaadpaal. Bij de meeste laadpalen laad je in vijf uur voor zo'n 100 tot 300 kilometer bereik op. Echt snél laden kan langs de openbare weg bij een snellaadpunt: daarmee is de accu in 40 minuten van 10 procent tot 80 procent vol.  


Hoe werkt elektrisch laden: tips voor het opladen van uw elektrische auto

We hebben een aantal tips voor het opladen van uw elektrische voertuig verzameld:
  • Kies voor een lange oplaadkabel als u uw voertuig weleens onderweg oplaadt. Er kan namelijk een andere auto tussen uw auto en de laadpaal staan.
  • Als u uw route uitstippelt, moet u rekening houden met het feit dat niet alle laadpalen geschikt zijn voor alle auto's.
  • Als u op een openbare parkeerplek geparkeerd staat, check altijd even of u ook nog normaal parkeergeld moet betalen. Op deze manier voorkomt u onnodige boetes.
 

Kosten elektrisch laden

De kosten voor het volledig opladen van uw accu verschillen en hangen af van verschillende variabelen. Als u uw voertuig thuis oplaadt, is de prijs afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Daarnaast hangen de kosten af van de hoeveelheid kilowatturen die u 'tankt' van de accu en van de laadsnelheid. Bij een snellaadstation betaalt u meer dan bij een gewoon oplaadpunt.


Bronnen:

ANWB, Alles over elektrisch rijden, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden 
BOVAG, Alles over het opladen van een elektrische auto, https://www.bovag.nl/thema-s/alles-over-het-opladen-van-een-elektrische-auto
Milieu centraal, Elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/