Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Net als de mobiele telefoon, moet ook een elektrische auto worden opgeladen als deze bijna leeg is. Dit kan bij een laadpaal thuis of onderweg.  

Wilt u thuis uw voertuig opladen en heeft u eigen terrein of een oprit waar u uw auto kunt parkeren dan kunt u een laadpaal voor thuis aanschaffen. U kunt ook laden bij openbare laadpalen. Hiervoor heeft u een laadpas nodig en de bij de auto meegeleverde laadkabel. Kan uw auto ook snelladen dan kunt u ook een snellader bezoeken. Deze staan vaak op verzorgingsplaatsen langs de snelweg en op goed bereikbare parkeerterreinen. Ook voor deze palen heeft u de laadpas nodig.

Tips:

  • Alle snelladers zijn voorzien van vaste laadkabels zodat uw losse laadkabel onderweg in de auto kan blijven liggen.
  • Een Nederlandse laadpas werkt bij álle Nederlandse laadpalen en snelladers en ook op honderdduizenden laadpalen in het buitenland.
  • Over het algemeen is het een kwestie van aansluiten en het laadpasje langs de paal ‘swipen’. Werkt dit niet goed, volg dan secuur de instructies op de laadpaal.
  • In het buitenland moet er soms eerst de laadpas worden aangeboden en kan daarna het voertuig pas worden aangesloten. 

electric-car-1458836_640.jpg

Het vermogen waarmee de auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is van veel variabelen afhankelijk, bijvoorbeeld wat voor merk en type auto u heeft. Dit betekent dat de tijd voordat de batterij vol is, varieert. Wel kan er een onderscheid worden gemaakt tussen ‘regulier laden’ bij een laadpaal in de wijk of ‘snelladen’ aan de snelweg (snellaadpaal). Bij de reguliere laadpalen laad u per uur ongeveer 50km bereik bij. Bij een snellaadpunt kunnen de meeste auto’s binnen een half uurtje tot 80% vol worden geladen.


Bronnen:

ANWB, Alles over elektrisch rijden, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden 
BOVAG, Alles over het opladen van een elektrische auto, https://www.bovag.nl/thema-s/alles-over-het-opladen-van-een-elektrische-auto
Milieu centraal, Elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved