Artikelen in deze sectie Welke laadpas moet ik kiezen?

Welke laadpas moet ik kiezen?

Laadpas vergelijken

In Nederland kun je met iedere laadpas bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen. Er is een groot aanbod van aanbieders van laadpassen. Elk bedrijf heeft zijn eigen abonnementen, prijzen en voorwaarden. Ook verschillen de afspraken die de bedrijven hebben gemaakt over het gebruiken van laadpalen in het buitenland. Maar welke laadpas moet je dan kiezen? Je kunt eenvoudig een laadpas vergelijken via laadpastop10. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende laadpassen


Laadpas vergelijken

De website www.laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over alle laadpassen die in Nederland te krijgen zijn. De overzichten van de kosten van de laadpassen zijn gemaakt met behulp van rekeningen van gebruikers van elektrische auto’s.

laadpas vergelijken.jpeg  

Laadinfrastructuur in Nederland

Nederland loopt voorop als het om elektrisch rijden en de bijbehorende laadinfrastructuur gaat. En het aantal laadpunten zal de komende jaren alleen maar verder toenemen, ook in de rest van Europa. Met de juiste laadpas(sen) kun je bij vrijwel alle laadpunten in Nederland en Europa terecht. 


Laadpas vergelijken: welke laadpas moet ik nemen?

Maar wat is dan de juiste laadpas? Laadpassen zijn er inmiddels in overvloed en de tarieven zijn, net als bij tankstations, niet overal gelijk. De voorwaarden evenmin. Zo betaal je bij de één een flink starttarief per laadsessie en vervolgens een wat lager tarief per kWh stroom, terwijl het bij een ander juist andersom is. Ook wil je niet het risico lopen dat je met een bijna lege batterij komt te staan en niet kunt laden. Of dat je teveel betaalt. Er zijn eigenlijk twee soorten laadpassen: een gratis laadpas zonder abonnement en een pas met abonnement. 


Laadpas zonder abonnement

Vrijwel alle aanbieders verstrekken hun pas gratis en zonder abonnement. Hang je je auto niet zo vaak aan een (semi-)publieke laadpaal, dan kun je beter een laadpas zonder abonnement nemen. Je betaalt dan wel een starttarief per laadsessie, maar geen vast bedrag per maand. Het starttarief en prijs per kWh verschilt per laadpas- én laadpaal aanbieder.Er zijn verschillende apps en websites waar je de tarieven kunt checken. Helaas weet je dan vaak nog niet wat je daadwerkelijk betaalt aan de laadpaal. Sommige laadpas aanbieders maken namelijk prijsafspraken met exploitanten van laadpalen. Het kan dus zijn dat je een ander tarief betaalt dan op de laadpaal en verschillende websites en apps staat aangegeven. Om er zeker van te zijn dat je niet voor het hoogste tarief staat te laden, kun je het beste meerdere gratis laadpassen aanvragen. Check dan voor het laden met welke pas je het goedkoopst kunt laden. Dit kan vaak in de mobiele app van de laadpas aanbieder. 


Laadpas met abonnement

Voor diegene die heel vaak moet laden, levert een laadpas met abonnement vaak veel voordeel op. Je betaalt dan namelijk geen starttarief iedere keer dat je je auto oplaadt. Sta je doorgaans vaker dan achttien keer per maand bij de laadpaal, dan kun je beter een laadpas met abonnement nemen. Je betaalt dan nog wel de werkelijke laadkosten per kWh. Ook hiervoor geldt dat de tarieven per laadpaal exploitant verschillen.
Wil jij jouw laadpas vergelijken? Of wil je hulp bij het kiezen van de juiste laadpas? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag met al jouw vragen over de laadpas! 


Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veel gestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
Laadpas Top 10, https://laadpastop10.nl/
ANWB, Elektrisch rijden, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-kies-je-de-juiste-laadpas