Artikelen in deze sectie

Welke laadpas moet ik kiezen?

Nederlandse laadpas

In Nederland kun je met iedere Nederlandse laadpas bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen. Er is een groot aanbod van aanbieders van laadpassen. Er zijn er wel 500 in heel Europa.
Net als bijvoorbeeld banken met hun bankrekeningen hebben laadpas uitgevers hun eigen abonnementen, prijzen en voorwaarden. 

De website van onze partner www.laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over alle laadpassen die in Nederland te krijgen zijn. De overzichten van de kosten van de laadpassen zijn gemaakt met behulp van rekeningen van gebruikers van elektrische auto’s.

Het kiezen van een laadpas kan in eerste instantie misschien overweldigend lijken, vooral met zoveel beschikbare opties. In deze gids nemen we je mee door het proces, zodat je de beste keuze kunt maken die past bij jouw behoeften.

Waarom een laadpas kiezen?

In Nederland is het opladen van elektrische voertuigen gemakkelijker dan ooit. Met een laadpas kun je bijna overal je auto opladen. Het biedt niet alleen gemak, maar ook toegang tot een netwerk van openbare laadstations.

Verschillende soorten laadpassen

Net zoals banken verschillende soorten rekeningen hebben, bieden laadpasverstrekkers verschillende abonnementen, prijzen en voorwaarden aan. Het is essentieel om deze te begrijpen, zodat je een laadpas kunt kiezen die past bij jouw oplaadgedrag.

Laadpas met of zonder abonnement?

Er zijn er dus een heleboel laadpassen beschikbaar. Maar wat is dan de juiste laadpas voor jou? Dat hangt grotendeels af van je laadgedrag.

Laad je vrijwel alleen maar bij publieke laadpunten in de straat, dan zijn laadpassen met een abonnement vaak voordeliger dan de 'gratis' versies. Deze abonnementen berekenen doorgaans een paar euro per maand. Wat aantrekkelijk is aan deze laadpassen is dat ze niets aan de tarieven van de operators zoals Allego en Vattenfall veranderen en ze die 1:1 doorzetten.

Aan de andere kant, als je jouw auto niet zo vaak aan een (semi-)publieke laadpaal hangt, ongeveer minder dan 10x per maand, dan is een laadpas zonder abonnement wellicht een betere keuze. Hoewel je in dat geval een klein starttarief per laadsessie van 10-50 cent per keer betaalt of een kleine opslag van 1 of 2 cent per geladen kWh, bieden deze laadpassen het voordeel dat ze geen doorlopende kosten hebben als je ze niet gebruikt. Ze zijn dus perfect om in je auto te bewaren voor die sporadische keren dat je ze nodig hebt.


Kosten en Tarieven

Het is van cruciaal belang om de verschillende kosten en tarieven van laadpassen te vergelijken. Sommige aanbieders, zoals Shell Recharge, hanteren vaste tarieven voor bepaalde laadpunten. Anderen kunnen variabele tarieven hanteren, afhankelijk van de locatie en tijd van opladen.

Gebruik in het Buitenland

Reis je vaak naar het buitenland met je elektrische auto? Dan moet je een laadpas kiezen die ook buiten Nederland werkt. Sommige passen bieden deze service standaard aan, terwijl anderen een aanvullende pas of registratie vereisen.

Extra Voordelen

Sommige laadpassen bieden extra voordelen, zoals korting bij bepaalde laadstations, loyaliteitsprogramma's of zelfs groene stroomopties. Deze kunnen van pas komen, afhankelijk van jouw prioriteiten en waarden.

Gebruiksgemak

Het is ook essentieel om te kijken naar het gebruiksgemak van de laadpas. Heeft de aanbieder een handige app? Biedt het real-time informatie over beschikbare laadstations? Dit zijn cruciale factoren, vooral als je vaak op verschillende locaties oplaadt.

Klantenservice

Een goede klantenservice kan het verschil maken, vooral als je problemen ondervindt tijdens het opladen. Kies voor een aanbieder die bekend staat om zijn uitstekende klantenservice en ondersteuning.


Recensies en Beoordelingen

Het kan ook nuttig zijn om online recensies en beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Zo krijg je een beter beeld van de ervaringen van anderen en de betrouwbaarheid van de laadpasverstrekker.


Het kiezen van een laadpas hoeft geen ingewikkeld proces te zijn. Door je behoeften te begrijpen en de verschillende opties grondig te onderzoeken, kun je een geïnformeerde keuze maken die het beste bij je past. Met de juiste laadpas in handen, wordt het rijden van een elektrische auto een naadloze en plezierige ervaring.

Buitenlandse laadpas
Voor het buitenland kan soms een aanvullende (lokale) laadpas nodig zijn. Raadpleeg hiervoor het onderdeel Laden in het buitenland

Tarieven laadpas en de wet
Het starttarief en prijs per kWh verschilt per laadpas- én laadpaalaanbieder. Zij moeten van de wet deze tarieven transparant aan jouw kenbaar maken vóórdat je ergens gaat laden. De ACM controleert dit. Meestal doen zij dit in een eigen mobiele app. Sommige laadpasaanbieders maken prijsafspraken met exploitanten van laadpalen. Bijvoorbeeld Shell Recharge rekent een vast kWh tarief voor alle reguliere AC laadpalen in Nederland. Het kan dus zijn dat je een ander tarief betaalt dan op de laadpaal staat aangegeven. In de app of website van je laadpas aanbieder kan je sinds 2021 exact het juiste tarief raadplegen.

laadpas vergelijken.jpeg  


Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veel gestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
Laadpas Top 10, https://laadpastop10.nl/
ANWB, Elektrisch rijden, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-kies-je-de-juiste-laadpas  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved