Artikelen in deze sectie Welke laadpas moet ik kiezen?

Welke laadpas moet ik kiezen?

Nederland

In Nederland kun je met iedere Nederlandse laadpas bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen. Er is een groot aanbod van aanbieders van laadpassen. Er zijn er wel 500 in heel Europa.
Net als bijvoorbeeld banken met hun bankrekeningen hebben laadpas uitgevers hun eigen abonnementen, prijzen en voorwaarden. 

De website van onze partner www.laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over alle laadpassen die in Nederland te krijgen zijn. De overzichten van de kosten van de laadpassen zijn gemaakt met behulp van rekeningen van gebruikers van elektrische auto’s.

Kiezen, met of zonder abonnement

Er zijn er dus een heleboel. Maar wat is dan de juiste laadpas voor jou?   Dat hangt grotendeels af van je laadgedrag.Laad je vrijwel alleen maar bij publieke laadpunten in de straat, dan zijn laadpassen met een abonnement vaak voordeliger dan de 'gratis' versies.
De laadpassen met een abonnement berekenen doorgaans een paar euro per maand. In ruil daarvoor veranderen ze niets aan de tarieven van de operators zoals Allego en Vattenfall en zetten ze die 1:1 door. 

Hang je je auto niet zo vaak aan een (semi-)publieke laadpaal, ongeveer minder dan 10x per maand, dan kun je beter een laadpas zonder abonnement nemen. Je betaalt dan weliswaar een klein starttarief per laadsessie van 10-50 cent per keer of een kleine opslag van 1 of 2 cent per geladen kWh, maar het grote voordeel van deze laadpassen is dat ze niets kosten als je ze niet gebruikt. Je kan hem gewoon in de auto laten liggen voor het geval je deze toch een keertje nodig hebt. 


Buitenland


Voor het buitenland kan soms een aanvullende (lokale) laadpas nodig zijn. Raadpleeg hiervoor het onderdeel Laden in het buitenland


Tarieven en de wet


Het starttarief en prijs per kWh verschilt per laadpas- én laadpaalaanbieder. Zij moeten van de wet deze tarieven transparant aan jouw kenbaar maken vóórdat je ergens gaat laden. De ACM controleert dit. Meestal doen zij dit in een eigen mobiele app. Sommige laadpasaanbieders maken prijsafspraken met exploitanten van laadpalen. Bijvoorbeeld Shell Recharge rekent een vast kWh tarief voor alle reguliere AC laadpalen in Nederland. Het kan dus zijn dat je een ander tarief betaalt dan op de laadpaal staat aangegeven. In de app of website van je laadpas aanbieder kan je sinds 2021 exact het juiste tarief raadplegen.

laadpas vergelijken.jpeg  


Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veel gestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
Laadpas Top 10, https://laadpastop10.nl/
ANWB, Elektrisch rijden, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-kies-je-de-juiste-laadpas  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved