Welke financiële voordelen heeft elektrisch rijden?

De Nederlandse overheid moedigt elektrisch rijden op verschillende manieren aan. Op dit moment zijn de voordelen vooral voor zakelijke rijders. Deze worden in de komende jaren langzaam minder.

Op dit moment zijn er de volgende financiële voordelen bij het kopen en rijden van elektrische auto’s:

  1547636550money26962281280.jpg
  • Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen (BPM). Dit is een extra belasting bij het kopen van een auto. De hoogte hangt af van hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden van de auto. Omdat een elektrische motor geen CO2 maakt, is de BPM tot en met het jaar 2024 nul euro.
  • Motorrijtuigenbelasting (MRB). De MRB wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Je hoeft die niet te betalen als je een 100 procent elektrische auto hebt. Volgens het belastingplan 2020 blijft dat zo tot en met 2024.
  • Bijtelling. Zakelijke rijders die ook privé rijden, krijgen een bijtelling. Dat is een bedrag dat de belastingdienst bij je loon optelt. Als zakelijke rijders een elektrische auto hebben, is dat financieel voordelig voor ze. Vanaf 2020 is de bijtelling voor een elektrische auto maar 8 procent, tot een maximaal bedrag van 45.000 euro. Hij stijgt langzaam naar 22 procent in 2026. Dan is hij net zo hoog als die voor auto’s die op benzine of diesel rijden.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ondernemers kunnen bij het kopen van een 100 procent elektrische auto een vergoeding van de overheid krijgen. Dit gebeurt in de vorm van een extra afschrijvingspost. Dat betekent dat ze een bedrag mogen opgeven aan de belastingdienst waardoor de winst van hun bedrijf lager uitvalt. Ze hoeven dan minder belasting te betalen.
  • Sinds 4 juni 2020 krijg je wanneer je aan de eisen voldoet bij het kopen van een elektrische auto een bedrag van de overheid. Bij het kopen van een nieuwe is deze subsidie maximaal 4.000 euro. Bij een gebruikte is het maximaal 2.000 euro. Beide regels gelden ook bij het privé huren (leasen) van een elektrische auto. In 2020 is er in totaal 17,2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto (SEPP regeling).


Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Financiële ondersteuning elektrisch rijden, https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/financiele-ondersteuning