Financiële voordelen elektrisch rijden

De Nederlandse overheid moedigt elektrisch rijden op verschillende manieren aan.Op dit moment zijn er voordelen voor zakelijke en particuliere rijders. De financiële voordelen bij het kopen en rijden van elektrische auto’s op een rijtje:

  voordelen elektrisch rijden

Aanschaf
  • Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen (BPM). Dit is een extra belasting bij het kopen van een auto. De hoogte hangt af van hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden van de auto. Omdat een elektrische motor geen CO2 produceert, is de BPM tot en met het jaar 2024 vastgesteld op nul euro.
  • Motorrijtuigenbelasting (MRB). De MRB wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Elektrische auto's in Nederland zijn vrij van de wegenbelasting plicht, tenminste tot en met 2024. (Belastingplan 2020)
  • Bijtelling. Zakelijke rijders die ook privé rijden, krijgen te maken met bijtelling. Dat is een bedrag dat de belastingdienst bij je loon optelt om het prive gebruik van de auto te belasten. Deze bijtelling was in 2015 0% maar stijgt sindsdien wel elk jaar. Hoewel de bijtelling dus toeneemt en in 2022 al 16% bedraagt is dit nog steeds 8% voordeliger dan de 22% die voor brandstofauto's geldt. Het lagere bijtellingtarief geldt helaas niet meer over de volledige aanschafwaarde maar kent tegenwoordig een cap van €35.000. Het bedrag dat de auto meer gekost heeft dan deze 35.000 wordt naar rato 'bijgeteld' voor 22%.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ondernemers kunnen bij het kopen van een 100 procent elektrische auto een vergoeding van de overheid krijgen. Dit gebeurt in de vorm van een extra afschrijvingspost. Dat betekent dat ondernemers een bedrag mogen opgeven aan de belastingdienst waardoor de winst van hun bedrijf lager uitvalt. Zij hoeven dan minder belasting te betalen.
  • Sinds 4 juni 2020 krijg je wanneer je aan de eisen voldoet bij het kopen van een elektrische auto een bedrag van de overheid. Bij het kopen van een nieuwe is deze subsidie maximaal 4.000 euro. Bij een gebruikte is het maximaal 2.000 euro. Beide regels gelden ook bij het privé huren (leasen) van een elektrische auto. In 2020 is er in totaal 17,2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto (SEPP regeling).
Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Financiële ondersteuning elektrisch rijden, https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/financiele-ondersteuning  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved