Financiële voordelen elektrisch rijden

De Nederlandse overheid moedigt elektrisch rijden op verschillende manieren aan. Daarom zijn er verschillende voordelen om elektrisch rijden een stuk aantrekkelijker te maken. Er zijn zowel voordelen voor particulieren als voor zakelijke rijders. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over voordelen elektrisch rijden.

  voordelen elektrisch rijden

Voordelen elektrisch rijden: particulieren

De overheid wil particulieren stimuleren om zuiniger te gaan rijden, daarom heb je als particulier ook een aantal fiscale voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Vrijstelling BPM

BPM is de aanschafbelasting op voertuigen gebaseerd op de nieuwwaarde van het voertuig. De BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Hierdoor betaal je minder BPM over zuinige auto's en juist meer over vervuilende auto's. Een elektrische auto heeft geen directe uitstoot (komt geen CO2 vrij tijdens het rijden via de uitlaat). Daarom is een elektrische auto vrijgesteld van BPM.

Vrijstelling MRB

Iedere bezitter van een voertuig betaalt motorrijtuigenbelasting (MRB), beter bekend als wegenbelasting. Dit geldt niet voor volledig elektrische voertuigen. Tot 2025 betaal je daarom geen wegenbelasting. Als je een PHEV (Plug-in hybride) rijdt, profiteer je van een lagere wegenbelasting tot 2025.

Aanschaf subsidie voor nieuwe en tweedehands elektrische auto's

Hierboven zijn de belastingvoordelen genoemd voor elektrische voertuigen, maar je kan ook een subsidie krijgen voor het aanschaffen van nieuwe en elektrische auto's. Op deze subsidie zit wel een limiet en hierbij geldt op = op. Dus wacht niet te lang met het aanvragen van deze subsidie. 

Voordelen elektrisch rijden: zakelijk

Als zakelijke rijder van een elektrisch voertuig heb je recht op een aantal fiscale voordelen. We lichten ze hieronder toe:

Lage bijtelling

Zakelijke rijders die ook privé rijden, krijgen een bijtelling. Dat is een bedrag dat de belastingdienst bij je loon optelt. Als zakelijke rijders een elektrische auto hebben, is dat financieel voordelig voor ze. Vanaf 2020 is de bijtelling voor een elektrische auto slechts 8 procent, tot een maximaal bedrag van 45.000 euro. Hij stijgt langzaam naar 22 procent in 2026. Dan is hij net zo hoog als die voor auto’s die op benzine of diesel rijden.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De MIA en VAMIL zijn per 2022 niet meer van toepassing op elektrische auto's. De overheid vindt namelijk dat elektrische auto's inmiddels gangbaar zijn en dus geen stimulans meer nodig hebben. Wel komen waterstofauto's met zonnecellen en verschillende elektrische bestelwagens nog in aanmerking voor de MIA en VAMIL regeling.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Dit is een subsidieregeling bestemd voor ondernemers en non-profitinstellingen die een of meer emissieloze bedrijfsauto's aanschaffen.

Verlaagd belastingtarief laadpalen

Tot 2023 geldt er een verlaging van het tarief voor de energiebelasting voor openbare laadpalen. Wil je meer weten over de voordelen elektrisch rijden? Laad je kennis op met een van onze cursussen of download De EV App en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen!

Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Financiële ondersteuning elektrisch rijden, https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/financiele-ondersteuning