Wat zijn openbare laadpalen, waar kan ik ze vinden en hoe gebruik ik ze?

Openbare laadpaal

Openbare laadpunten zijn laadpalen waar iedereen zijn of haar elektrische auto kan opladen. In tegenstelling tot snelladen dien je bij een openbare laadpaal gebruik te maken van je eigen laadkabel.

openbare laadpaal

Ons land telt 63.586 (stand dec. 2020) openbare laadpalen. De snelheden van deze laadpalen variëren tussen de 3,7 kW tot 22 kW. Boven de 22 kW hebben we het over snelladen, hiervan zijn er 2.027 beschikbaar in Nederland (stand dec. 2020).  

Hoe werkt laden bij een openbare laadpaal?

Voor het laden bij een openbare laadpaal heb je een laadkabel en laadpas nodig. Je parkeert jouw auto bij een openbare laadpaal en kijkt of de lampjes groen zijn. Als de lampjes rood zijn, is er een storing en kun je niet laden. Je plugt de stekker van de oplaadkabel in de auto en in de laadpaal en houdt even jouw laadpas tegen de aangegeven plek aan. De kabel vergrendelt dan en de lichtjes op de laadpaal worden nu blauw.Ben je weer klaar met laden? Dan ontgrendel je de kabel weer met je laadpas.

Publieke laadpalen

De naam zegt het al: deze laadpalen zijn voor het publiek. Dit betekent dat iedereen hier gebruik van mag maken. De gemeente wijst de plek voor de laadpalen aan. De kosten voor een openbare laadpaal kan per plek verschillend zijn. Zo zijn er steeds meer bedrijven die gratis oplaadpunten aanbieden.   

Semi-publieke laadpalen

Deze laadpalen bevinden zich op privé terrein, maar je mag hier gewoon gebruik van maken. Een semi-publieke laadpaal is met name te vinden in parkeergarages, bij tankstations en in de buurt van retail- en horecagelegenheden. Deze laadpalen zijn dan ook vaak in het bezit van bovenstaande bedrijven.  

Waar staan openbare laadpalen?

Een handig overzicht van alle oplaadpunten in Europa is te vinden op de website www.oplaadpalen.nl. Deze website laat zien of een laadpaal vrij is. Je ziet meteen of ze vrij zijn. Het is niet verplicht om je auto te verplaatsen als hij volgeladen is, maar het is natuurlijk wel aardig: de laadpaal komt dan vrij voor iemand anders.  


Hoe gebruik ik een openbare laadpaal?

Om je auto op te laden bij een openbare laadpaal, heb je een aantal dingen nodig.
  • Een oplaadkabel. In Nederland wordt voor elektrische auto’s een type-2 stekker gebruikt. Dat wordt ook wel een Mennekes-stekker genoemd.
  • Een laadpas of app om aan een openbare laadpaal of snellader te laden.

Bronnen:

RVO, Aantallen laadpalen in NL, https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfers milieu centraal, Opladen elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/opladen-elektrische-auto/