Artikelen in deze sectie Waar kan ik onderweg snelladen?

Waar kan ik onderweg snelladen?

In Nederland zijn zo’n 1.370 snellaadpunten (gegevens mei 2020), vooral bij tankstations langs de snelweg. Je vindt ze via oplaadpalen.nl, kies linksboven in het menu voor ‘Snel’. Met een snellader kun je de accu in minder dan 40 minuten opladen van 10 procent tot 80 procent. Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel.

Goed om te weten: er zijn een paar elektrische auto’s die niet kunnen snelladen. Het gaat om de elektrische auto’s van Smart en twee modellen van Renault: de Kangoo Maxi ZE 33 en Twingo ZE (verschijnt eind 2020 op de markt). Op ev-database.nl kun je actuele informatie over alle elektrische modellen vinden, ook of ze kunnen snelladen.

superchargers.jfifionity.jpgfastned.jpg
Hoger vermogen
Dat de auto sneller laadt, komt doordat er met een hoog vermogen en gelijkstroom wordt geladen (meer dan 43 kWh). Dat heeft als voordeel dat de boordlader niet wordt gebruikt. Die zet normaal de wisselstroom van het elektriciteitsnet om in . Omdat een snellaadpunt gelijkstroom levert, gaat de elektriciteit direct naar de accu. Snellaadpunten hebben een maximaal vermogen van 350 kilowatt.

Snelladen gebeurt met een speciale stekker: een Chademo of CCS-stekker. Die hoef je niet zelf te kopen: alle snellaadstations hebben laadkabels met de juiste stekkers. Je kunt je elektrische auto dus bij elk snellaadstation opladen.

 

bronnen:

milieu centraal, Opladen elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/opladen-elektrische-auto/#Snelladen-onderweg