Artikelen in deze sectie Waar kan ik snelladen onderweg?

Waar kan ik snelladen onderweg?

Zodra jij in het bezit bent van een elektrische auto kan het zijn dat jij wel eens bij een openbare oplaadpunt wilt snelladen om jouw route te vervolgen. In dit artikel vind jij het antwoord op de vraag: waar kan ik snelladen?

Waar kan ik snelladen in Nederland?

In Nederland zijn zo’n 1.370 snellaadpunten (gegevens mei 2020), vooral bij tankstations langs de snelweg. Je vindt ze via oplaadpalen.nl, kies linksboven in het menu voor ‘Snel’. Met een snellader kun je de accu in minder dan 40 minuten opladen van 10 procent tot 80 procent. Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel.

Goed om te weten: er zijn een paar elektrische auto’s die niet kunnen snelladen. Het gaat om de elektrische auto’s van Smart en twee modellen van Renault: de Kangoo Maxi ZE 33 en Twingo ZE (verschijnt eind 2020 op de markt). Op ev-database.nl kun je actuele informatie over alle elektrische modellen vinden, ook of ze kunnen snelladen. Let hier dus even op!

Waar kan ik snelladen in het buitenland?

Het is super makkelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan, want ook in de rest van Europa vind jij veel snellaadpunten langs de weg. Het is wel belangrijk om voorafgaand jouw reis even te checken waar deze laadpunten langs jouw route zijn. Zo voorkom jij dat jij op een weg rijdt waar geen laadpunt te vinden is. Er staan ongeveer 8.000 snelladers in Europa.

Voor snelladen in het buitenland kun jij - net zoals Nederland - bij veel aanbieders terecht. Een aantal grote namen zijn actief door heel Europa. Het laden bij deze netwerken is wat prettiger, doordat er veel meer stations te vinden zijn. Hier worden vaak ook alle laadpassen geaccepteerd, waardoor het ook daadwerkelijk mogelijk is om te snelladen.

Voor Frankrijk, Italië en Spanje is het raadzaam om een lokale laadpas aan te vragen. In Frankrijk kun jij vaak gewoon snelladen met een laadpas van Chargemap of Freshmile. Voor Duitsland heb jij bijvoorbeeld een pas nodig die werkt op Ladenetz. Kijk dus vooral even na waar jouw huidige laadpas te gebruiken is en neem contact op met de aanbieder. Zo kom jij comfortabel Europa door en sta jij niet voor vervelende verrassingen.

snelladensnelladen


Snelladen met een hoger vermogen

Dat de auto sneller laadt, komt doordat er met een hoog vermogen en gelijkstroom wordt geladen (meer dan 43 kWh). Dat heeft als voordeel dat de boordlader niet wordt gebruikt.  Omdat een snellaadpunt gelijkstroom levert, gaat de elektriciteit direct naar de accu. Snellaadpunten hebben een maximaal vermogen van 350 kilowatt.

Verschillende stekkers voor het snelladen

Snelladen gebeurt met een speciale stekker: een Chademo of CCS-stekker. Een Chademo stekker wordt vaak gebruikt op Aziatische automerken, zoals een Kia, Nissan of Mitsubishi. Deze stekker heeft een maximum vermogen van 150 kW. Een CCS stekker is de bekendste snellaadstekker voor de Europese automerken. Deze stekker heeft een maximum vermogen van 350 kW. Automerken die een CSS stekker kunnen gebruiken zijn onder andere Volvo, Audi, Jaguar, Smart, Porsche of een BMW. Deze stekkers hoef je niet zelf te kopen: alle snellaadstations hebben laadkabels met de juiste stekkers. Je kunt je elektrische auto dus bij elk snellaadstation opladen.

De kosten voor snelladen onderweg

De kosten voor het snelladen onderweg liggen hoger dan opladen bij een thuislaadpaal. De kosten voor het snelladen bij een snellaadstation wordt berekend op basis van het aantal kWh.


Bronnen:

Milieu centraal, Opladen elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/opladen-elektrische-auto/#Snelladen-onderweg