Kosten opladen elektrische auto

Kosten elektrische auto thuis opladen


Een elektrische auto thuis opladen is niet alleen het meest gebruikersvriendelijk maar meestal ook het goedkoopst. 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit kost thuis ongeveer 23 eurocent. Wel moet de gebruiker natuurlijk eerst een oplaadpunt kopen. Als je oplaadt met stroom van je eigen zonnepanelen, is de stroom gratis. Rijd je 15.000 tot 20.000 km per jaar, hou er dan rekening mee dat een elektrische auto je stroomrekening zomaar kan verdubbelen en dat je dus veel zonnepanelen neerlegt, mocht je hier mee bezig zijn.

Heb je een stroomcontract in 2022 afgesloten dan kan het zijn dat de prijs per kWh aanzienlijk hoger ligt. Hoger nog dan de tarieven bij de publieke laadpalen. Het loont de moeite dit goed uit te zoeken. Met de zogenoemde Dynamische stroomcontracten van bijv. Tibber of Frank kan je op zonnige zaterdagen zelfs geld toe krijgen voor je laadsessie. (omdat je daarmee het net ontlast).


Kosten elektrische auto publiek opladen


De prijzen van het opladen van een elektrische auto bij openbare laadpalen en snellaadstations verschillen erg per plaats en aanbieder. 1 kilowattuur elektriciteit kost bij een openbare laadpaal gemiddeld 40 eurocent. (prijspeil augustus 2022) .1 kilowattuur elektriciteit kost bij een snellaadstation gemiddeld 70 eurocent per kilowattuur. (prijspeil augustus 2022). Op de website van onze partner LaadpasTop10 kun je alle actuele tarieven en voorwaarden van alle aanbieders onafhankelijk raadplegen.



Regulier AC laadpalen - Hoe wordt de prijs opgebouwd?


De exploitant van de laadpaal bepaalt de basisprijs. Dit is het tarief dat je betaalt als je bijvoorbeeld met een QR code of creditcard afrekent en wordt ook wel het ad-hoc tarief genoemd. Dit tarief betaal je ook bij de meeste laadpassen met een abonnement.

Laadpas aanbieders kunnen van dit tarief afwijken om met jou een andere overeenkomst af te sluiten. Bijvoorbeeld als je een all-you-can-eat abonnement hebt. Welke laadpas je ook kiest, de partij waar jij aan betaalt bepaalt altijd het tarief dat jij moet betalen. Zij moeten wettelijk deze tarieven voor elk laadpunt vooraf verstrekken. Dit doen de meeste laadpas aanbieders via een appje op je smartphone waar je alle laadpalen op een kaartje kan raadplegen. Naast de prijs kan je dan vaak meteen zien of ze bijvoorbeeld bezet zijn of niet. 

Er zijn laadpassen met een abonnement die doorgaans de exploitantenprijs 1:1 doorzetten. Er zijn ook 'gratis' laadpassen die bijvoorbeeld een kleine opslag in rekening brengen, zoals 2 cent per geladen kWh of €0,50 per keer. Deze laadpassen kosten niets als je ze niet gebruikt.

Afhankelijk van hoe vaak en waar je publiek laadt kan het een goedkoper zijn dan het ander.  Op de website van onze partner LaadpasTop10 kun je alle actuele tarieven en voorwaarden van alle nationale en internationale aanbieders onafhankelijk raadplegen.

De Nederlandse overheid heeft afspraken gemaakt met bedrijven over de prijstransparantie van de tarieven voor het opladen van elektrische auto’s. Bij openbare laadpalen en snellaadstations moet de gebruiker vooraf gemakkelijk kunnen raadplegen wat de kosten zijn. De gemaakte afspraken staan inmiddels in diverse wetten en richtlijnen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt dit in de gaten.


Snel (DC) laden bij de snelladers


Bij de snelladers geldt dezelfde opbouw als voor regulier AC laden, al bieden de meeste grote exploitanten ook eigen abonnementen aan. Dit is handig voor mensen die elke dag bij Fastned staan of bijvoorbeeld voor taxi- of transportbedrijven. 

Bronnen:

LaadpasTop10.nl, veelgestelde vragen: https://laadpastop10.nl/faq
Nationaal Kenniscentrum Laadinfrastructuur, Prijstransparantie publiek laden op de goede weg: https://nklnederland.nl/prijstransparantie-publiek-laden-op-de-goede-weg/




kosten opladen elektrische auto
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved