Subsidie elektrische auto: zijn er nog andere subsidies of lokale regelingen voor elektrische auto's?

Wil jij graag een auto leasen of kopen? Als je dit privé doet, kan je hier subsidie voor krijgen. Dit wordt de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) genoemd. In 2022 is het subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische auto €3350. Als je een tweedehands auto koopt, kan je hier €2000 subsidie voor krijgen. Deze subsidie is bedoeld voor particulieren. Zakelijke rijders profiteren al van een lagere bijtelling.

Een elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen uit, ze zijn goed voor het klimaat en de schone lucht. Door middel van subsidie elektrische auto wil de overheid elektrisch rijden een stuk aantrekkelijker maken voor mensen. Daarnaast komen er nieuwe elektrische auto's op de markt. Hierdoor wordt de overstap naar een elektrische auto kleiner.

Er zijn vaak ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. In dit artikel vertellen we meer over de subsidie elektrische auto.

Subsidie elektrische auto: budget 2022

Elk jaar is er een bepaald subsidiebudget vrij. Voor 2022 is dat €71 miljoen en voor tweedehands auto's €20,4 miljoen. Tip: zet een ontbindende voorwaarde in de koop- of leaseovereenkomst, zodat je de koop of lease kunt annuleren als je ineens geen subsidie meer krijgt. De subsidie geldt voor kleinere en compacte middenklasse personenauto's. Een belangrijke voorwaarde is dat de auto 3 jaar op jouw naam moet staan. Als jij hem eerder verkoopt, moet je een deel van de subsidie terugbetalen. De subsidie voor een private lease auto krijg je per maand uitbetaald.

Subsidie elektrische auto aanvragen

Je kan de subsidie aanvragen bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De subsidieregeling geldt alleen voor personenauto's die zijn gekocht in het jaar waarin je de subsidie hebt aangevraagd. Subsidie aanvragen voor het jaar 2022 kan vanaf 1 januari 2022.

Subsidie laadpaal elektrische auto

Wil je een eigen laadpaal? Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel een paar gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken: de laadpaal moet dan openbaar toegankelijk zijn. Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is.De SEEH (Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis) biedt de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor de advieskosten voor het aanleggen van laadpalen. Deze subsidie is bestemd voor VVE's (Vereniging van Eigenaren), woonverenigingen en wooncoörperaties met een eigen parkeerplaats.

Laadpaalnodig.nl

Op laadpaalnodig.nl staat een link naar jouw gemeente waar je de laadpaal kunt aanvragen.

Bronnen:

Nederland Elektrisch, Een overzicht van een aantal lokale subsidies, https://nederlandelektrisch.nl/subsidies-financiering/subsidies-en-regelingen