Brand elektrische auto: voorbeelden van branden in parkeergarages die veroorzaakt zijn door elektrische auto's?

In Nederland zijn geen branden in parkeergarages bekend die werden veroorzaakt door een elektrische auto. Alle branden met elektrische auto’s waarvan we weten, hadden een andere oorzaak. Er bestaat echter geen volledige lijst van alle branden in parkeergarages tot nu toe, en hoe die zijn ontstaan.


Brand elektrische auto

Wat de regels voor een brandveilige parkeergarage zijn wordt beschreven in de nieuwe NEN-norm integrale brandveiligheid. Toen met deze regels een start werd gemaakt, waren er een aantal zaken bekend. In 2006 en 2015 waren er gemiddeld 5 branden per jaar in ondergrondse parkeergarages. Die branden ontstonden niet altijd in een auto, maar bijvoorbeeld ook in een vuilcontainer. Soms was de brand aangestoken. Er waren geen branden waarbij een elektrische auto of laadpaal de oorzaak was. Het uitgebreide onderzoek Veiligheid en elektrische personenauto’s is nog maar kortgeleden gedaan. Daarbij zijn ook geen voorbeelden gevonden van een brand door een elektrische auto. Wel worden 2 voorbeelden van kortgeleden in Alkmaar en Epe genoemd. Daar waren branden in parkeergarages met een elektrische auto. Volgens een onderzoek door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de brandweer was de brand in de Singelgarage in Alkmaar echter waarschijnlijk aangestoken. Het IFV en Brandweer Nederland starten in 2021 met het bijhouden van een lijst. Daarin komen alle ongelukken te staan met alternatief aangedreven voertuigen waar de brandweer nodig was. Ze houden zo dus ook de branden met elektrische voertuigen bij. Zo zullen we daar steeds meer over weten. Bijvoorbeeld over hoeveel het er zijn, hoe ernstig ze zijn en hoe ze kunnen gebeuren.  


Bronnen: 
Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen Instituut Fysieke Veiligheid, Brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen, https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20201208-IFV-Brandveiligheid-parkeergarages-met-elektrisch-aangedreven-voertuigen.pdf  

Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved