Brand elektrische auto: voorbeelden van branden in parkeergarages die veroorzaakt zijn door elektrische auto's?

In Nederland zijn geen branden in parkeergarages bekend die werden veroorzaakt door een elektrische auto. Alle branden met elektrische auto’s waarvan we weten, hadden een andere oorzaak. Er bestaat echter geen volledige lijst van alle branden in parkeergarages tot nu toe, en hoe die zijn ontstaan. In dit artikel vertellen we je meer over brand elektrische auto in parkeergarage en over de veiligheid.

Brand elektrische auto

Brand elektrische auto in parkeergarages

Over het algemeen is de brand in parkeergarages lastig te blussen. Hierdoor kan een brand lang aanhouden en kan de constructie van de parkeergarage worden aangetast. Bovendien brandt een elektrische auto ook anders dan een auto op brandstof, wat het blussen nog lastiger maakt. Brand in het batterijpakket van een elektrische auto kan alleen worden geblust door het onderdompelen van de accu of het langdurig koelen.

Regels brandveilige parkeergarage

Wat de regels voor een brandveilige parkeergarage zijn, wordt beschreven in de nieuwe NEN-norm integrale brandveiligheid. Toen met deze regels een start werd gemaakt, waren er een aantal zaken bekend. In 2006 en 2015 waren er gemiddeld 5 branden per jaar in ondergrondse parkeergarages. Die branden ontstonden niet altijd in een auto, maar bijvoorbeeld ook in een vuilcontainer. Soms was de brand aangestoken. Er waren geen branden waarbij een elektrische auto of laadpaal de oorzaak was.

Brand elektrische auto: veiligheid

Het uitgebreide onderzoek Veiligheid en elektrische personenauto’s is nog maar kort geleden gedaan. Daarbij zijn ook geen voorbeelden gevonden van een brand door een elektrische auto. Wel worden 2 voorbeelden van kortgeleden in Alkmaar en Epe genoemd. Daar waren branden in parkeergarages met een elektrische auto. Volgens een onderzoek door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de brandweer was de brand in de Singelgarage in Alkmaar echter waarschijnlijk aangestoken.

Onderzoek IFV

Het IFV en Brandweer Nederland starten in 2021 met het bijhouden van een lijst. Daarin komen alle ongelukken te staan met alternatief aangedreven voertuigen waar de brandweer nodig was. Ze houden zo dus ook de branden met elektrische voertuigen bij. Zo zullen we daar steeds meer over weten. Bijvoorbeeld over hoeveel het er zijn, hoe ernstig ze zijn en hoe ze kunnen gebeuren.Volgens het IFV zijn er in 2021 35 branden geweest in elektrische voertuigen. 15 gevallen hiervan was te wijten aan het accupakket. In slechts 2 gevallen stond de auto aan de laadpaal.

Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen Instituut Fysieke Veiligheid, Brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen, https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20201208-IFV-Brandveiligheid-parkeergarages-met-elektrisch-aangedreven-voertuigen.pdf