Elektrische auto brandgevaarlijk?

Zo nu en dan haalt een brandende elektrische auto het nieuws, maar over een brandende auto met verbrandingsmotor lees je dit vrijwel nooit. Klopt het dat een elektrische auto brandgevaarlijk is en dat ze veel vaker in de brand vliegen en hoe ontstaat zo'n brand? In dit artikel vertellen we je er alles over!

elektrische auto brandgevaarlijk

Elektrische auto brandgevaarlijk: facts

Nee, elektrische auto’s zijn net zo veilig als brandstof auto's. De auto’s vliegen niet gemakkelijker in brand. Wel heeft een elektrische auto andere brandeigenschappen, waardoor het blussen van de brand kan verschillen.

Verschillen in brandeigenschappen

Onder meer in een rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) staan deze verschillen in brandeigenschappen uitvoerig beschreven. Thermal runaway onder normale omstandigheden zorgt een Battery Management System (BMS) ervoor dat een oplaadbare batterij in een auto veilig en efficiënt functioneert door de temperatuur, spanning en stroom te monitoren en in te grijpen wanneer dit nodig is.

Thermal runaway

Bij ernstige beschadiging van de cellen kan er gas vrijkomen waardoor er energie vrijkomt, wat zorgt voor oplopende temperaturen en zelfs een explosie kan veroorzaken. Wanneer dit effect overslaat naar andere cellen kan een kettingreactie ontstaan die thermal runaway wordt genoemd. De cellen van een batterij kunnen beschadigd raken door brand of een ernstige botsing. Bij het bestrijden van de incidenten houdt de brandweer hier rekening mee.

Elektrische auto brandgevaarlijk: moeilijker te blussen

De kans op brand is zeer klein in een elektrische auto, maar een elektrische auto brandt anders dan een brandstof auto en is moeilijker te blussen. Dit heeft dus te maken met de accu van een elektrische auto. De accucellen kunnen oververhit raken en een kettingreactie veroorzaken. Dan lijkt het of de brand geblust is, maar even later kan de auto weer in brand vliegen. Deze zogeheten thermal runway kan maar liefst 24 uur duren, voordat de cellen zijn afgekoeld en de kettingreactie is gestopt.

Veiligheid elektrische auto's

In het uitgebreide onderzoek naar veiligheidsrisico’s van elektrische personenauto’s van november 2020 concludeert CE Delft echter dat op basis van botsproeven blijkt dat elektrische auto’s in praktijk minimaal even veilig zijn als de fossiel aangedreven brandstofauto’s. De kans op het ontstaan van een thermal runaway is klein en daarmee het risico gering.

Bronnen:

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragenANWB, Zijn elektrische auto's brandgevaarlijker?, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/zijn-elektrische-autos-brandgevaarlijkerBrandweer academie, Brandweeroptreden bij incidenten met moderne voertuigen (elektrische auto's vanaf pagina 78), https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20160926-BA-Brandweeroptreden-bij-incidenten-met-moderne-voertuigen.pdf