Wat voor elektriciteitaansluiting heb ik thuis en voor wat voor thuislader moet ik kiezen?

Oplader elektrische auto thuis

Om te bepalen welk laadpunt voor jouw situatie geschikt is zijn 3 zaken belangrijk: 

  1. het vermogen van jouw elektriciteitsaansluiting
  2. het laadvermogen van jouw auto
  3. het gewenste vermogen van een laadpunt
In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over een oplader elektrische auto thuis.

Oplader elektrische auto thuis


Oplader elektrische auto thuis: verschillende fase aansluitingen

De meeste oudere huizen in Nederland hebben een 1-fase aansluiting, terwijl recentere huizen vaak een 3-fase aansluiting op het elektriciteitsnet hebben. Bij je netbeheerder kan je navragen wat voor elektriciteitsaansluiting je hebt. Om het vermogen van je aansluiting te berekenen moeten we weten hoe de aansluiting is afgezekerd.

- Een 1-fase aansluiting heeft meestal een 32 Ampere zekering. Het vermogen is gelijk aan de Stroomsterkte x de Spanning, wat betekent dat je maximaal 230 V x 32 A = 7,2 kW vermogen kan leveren. Het is ook mogelijk dat de 1-fase aansluiting gezekerd is op 16A, dan is het maximaal vermogen 230 V x 16A = 3,7 kW.

- Een 3-fase aansluiting is per fase op 16A afgezekerd, wat zorgt voor maximaal 3 x 230 V x 16A = 11 kW.

- Tenslotte is het ook mogelijk om de 3-fase aansluiting te verzwaren, het maximaal vermogen stijgt dan naar 3 x 230 V x 32 A = 22 kW. Nadeel hiervan is dat jouw netbeheerder jaarlijks extra (hoge) kosten in rekening brengt.


Laadvermogen elektrische auto

Het laadvermogen van jouw elektrische auto kun je terugvinden in de handleiding, maar is meestal 7 of 11 kW. Het vermogen van een laadpaal kan ook verschillen en bedraagt 3,7 , 7,2 , 11 of 22 kW. Het vermogen van de laadpaal zou minimaal gelijk moeten zijn aan het vermogen van jouw elektriciteitsaansluiting thuis. Zo kan een 22 kW laadpaal aangesloten op een 11 kW huisaansluiting, maximaal 11 kW leveren aan jouw auto.
  Oplader elektrische auto thuis

Vermogen van het opladen van jouw accu

Wat uiteindelijk het vermogen is waarmee de accu van jouw elektrische auto wordt opgeladen hangt dus zoals al eerder gezegd af van het vermogen van jouw elektriciteitsaansluiting, het vermogen van jouw laadpaal en tenslotte het laadvermogen van jouw auto. Het laagste getal van deze 3 bepaalt uiteindelijk hoe snel jouw accu geladen kan worden.  In de tabel hieronder wordt een overzicht gegeven van de vermogens van de huisaansluiting, laadpaal en autolader en het maximaal vermogen waarmee de accu uiteindelijk wordt geladen. Tevens wordt aangegeven hoe lang het dan duurt om met dat vermogen een accu van 60 kWh te laden.

  Oplader elektrische auto thuis

We spreken in dit artikel over maximale vermogens. Uiteraard gebruik jij thuis ook stroom voor koken, verwarmen of televisie kijken bijvoorbeeld. Laat je goed informeren door de exploitant/installateur van de laadinfrastructuur en bespreek de mogelijkheden.


Oplader elektrische auto thuis kiezen

Tot slot, zorg dat alle elektrische auto’s, laadpunten en achterliggende netaansluitingen drie fase laden mogelijk maken. Met die oproep komen ElaadNL, kennis- en innovatiecentrum voor het slim opladen van elektrische auto’s en Connekt, onafhankelijk netwerk van partijen in de mobiliteit. Zo kunnen die auto’s bij laadpunten op straat, op kantoor of aan huis drie keer sneller laden en voorkom je fase-onbalans op het stroomnet.

Ben je op zoek naar een oplader elektrische auto thuis of twijfel je over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via de Helpdesk en we helpen je graag!


Bronnen:

Mileu centraal, Elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/opladen-elektrische-auto/
Netbeheer Nederland, Wie is mijn netbeheerder, https://www.netbeheernederland.nl/consumenteninformatie/wie-is-mijn-netbeheerder
EV-database, laadvermogen elektrische auto, https://ev-database.nl/
Automotivate, Laden van elektrische auto's, https://www.automotivate.nl/elektrische-auto/het-laden-van-elektrische-autos-uitleg-over-1-en-3-fase-laden/
E-laad.nl, Maak 3-fasen laden de norm, https://www.elaad.nl/news/oproep-maak-drie-fase-laden-elektrische-autos-de-norm/