Waarom duurt het opladen van een elektrische auto zo lang?

Een elektrische auto opladen kan enige tijd duren

De tijd die opladen in beslag neemt is voor veel mensen reden om nog niet elektrisch te gaan rijden. Het klopt dat het opladen van een accu meer tijd in beslag neemt dan tanken van benzine of diesel. Zelfs wanneer je gaat snelladen langs de snelweg, ben je al snel zo’n twintig minuten kwijt voor je weer op weg kunt. In vier minuten zit de tank van je auto vol met brandstof, heb je afgerekend en ben je weer op weg. Dat scheelt nogal, toch?

Het verschil tussen elektrische auto opladen en het tanken van een benzine of diesel auto

Er is één heel belangrijk verschil. Voor een volle tank benzine of diesel moet je altijd langs een tankstation. Een elektrische auto hang je thuis, op straat of op kantoor aan een laadpaal en laadt vooral op wanneer je zelf ligt te slapen of aan het werk bent. Dat kost je dus nauwelijks extra tijd. En, je begint dus altijd met een volle accu. Alleen wanneer je in één keer verder moet rijden dan de actieradius van je elektrische auto toestaat, dan zal je langs de weg moeten snelladen en ben je wat meer tijd kwijt.

Bij een moderne elektrische auto hebben we het dan al snel over 250 kilometer, na zo’n lange rit is het sowieso aan te raden even een pauze in te lassen voor je weer in de auto springt. Overigens hoef je niet lang te zoeken naar een oplaadpunt: Nederland heeft met ruim 48.000 openbare laadpalen de grootste laaddichtheid van Europa.

elektrische auto opladen


Snel een elektrische auto opladen

Zoals hierboven beschreven, is het mogelijk om jouw elektrische auto op te laden op verschillende plekken zonder dat jij hier last van hebt. Toch kan het zijn dat jij op jouw elektrische auto moet wachten, omdat jij toch verder rijdt dan een kortere route en jouw elektrische auto moet opladen bij een snellaadstation of parkeergarage. Hoe lang een elektrische auto is opgeladen bij een hangt volledig af van de grootte van de accu en de snelheid van de laadpaal.

Sneller laden kan met een oplader die een vermogen tussen de 7 en 22 kW kunnen leveren. Deze snellere vorm van een elektrische auto opladen heet ook wel AC-laden. De elektriciteit wordt door de omvormer direct omgezet in gelijkstroom, ofwel DC-stroom. De laders met een 22kW vind jij steeds vaker in parkeergarages of andere openbare plekken, waardoor een gemiddelde accu in slechts 2 uur al op kunt laden en al 80% van de accu in een half uur kunnen laden. Tevens is het ook mogelijk om zo'n snellader thuis te plaatsen, waardoor jij ook thuis jouw elektrische auto snel kunt opladen.

Bronnen:

ANWB, Elektrisch rijden, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/laden-versus-tanken  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved