Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Ben jij een ondernemer en wil je een nieuwe elektrische bedrijfswagen kopen of leasen? Dan kun je een aanvraag doen voor de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's). Bent u ondernemer en koopt of financial leaset u een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto? Dan kunt u een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). De SEBA geldt alleen voor bedrijfsauto's met voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4250 kg die uitsluitend zijn ontworpen voor het vervoer van goederen.

Komt u in aanmerking voor SEBA?

In aanmerking komen voor SEBA bij operationele lease is mogelijk, als uw leasemaatschappij de subsidie aanvraagt en verwerkt in het operationele leasecontract. Deze subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Elk jaar heeft de regeling een maximum. De subsidie is er om ondernemers te stimuleren elektrisch te rijden. Met een voertuigcategorie N1 ontvang je 10% van de netto catalogusprijs. Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs. Het maximale subsidiebedrag wat je kan ontvangen is €5000 per bedrijfsauto. Het totale subsidiebudget vanuit de overheid is €22 miljoen.

Je kan eenvoudig online een aanvraag doen voor de SEBA. Zodra je dit hebt gedaan, krijg je een ontvangstbevestiging. Deze bevestiging vind je ook terug als je weer inlogt onder 'Berichten'. Let op dat het moment wanneer je een aanvraag indient deze bepalend is voor de behandeling van je aanvraag. Dit wordt gedaan in volgorde van binnenkomst. SEBA aanvragen kan eenvoudig via het RVO.


SEBA

SEBA stand per 9 maart 2022

Ook dit jaar is er weer een subsidiebudget beschikbaar. De stand van zaken tot en met 9 maart 2022 is €16.980.191. Dat betekent dat er al ruim €5 miljoen is aangevraagd. Deze pot gaat erg snel, dus wij raden je aan om zo snel mogelijk aanspraak te doen op deze subsidieregeling als je van plan bent een emissieloze bedrijfsauto aan te schaffen.

Voorwaarden SEBA

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en waar je rekening mee dient te houden bij het aanvragen van SEBA. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Op de datum van aanvraag van de SEBA mag de auto nog niet op je naam staan of geleverd zijn.
  • De aanschaf van een elektrische bedrijfsauto vindt plaats met een overeenkomst.
  • De minimale catalogusprijs moet €20.000 zijn (ex. BTW, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht).
  • De koop- of financial leaseovereenkomst mag nog niet definitief zijn. Je kunt nog afzien van de koop of lease als je toch geen subsidie krijgt.

Bronnen:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seba