Lokale regelingen en subsidies elektrische auto

Als jij een elektrische auto aanschaft (privé) kan je daar subsidie voor krijgen. Het totale subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische auto €3350 en voor een tweedehands elektrische auto €2000. Er zijn vaak ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. Deze subsidies zijn alleen bedoeld voor particulieren. Zakelijke rijders profiteren al van een lagere bijtelling. Daarnaast betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. Op deze manier wil de overheid elektrische auto's voor iedereen aantrekkelijker maken. In dit artikel vertellen we meer over de subsidie voor elektrische auto's. 

Subsidies elektrische auto: SEPP

De Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) is in het leven geroepen door de overheid om elektrisch rijden te stimuleren. Tot 2025 kan jij subsidie krijgen op jouw elektrische (lease)auto. Je krijgt een bedrag terug bij de aanschaf van de elektrische auto. Een aantrekkelijke subsidie om jou misschien over de streep te trekken voor elektrisch rijden. Je hebt recht op subsidie als de aanschafwaarde van de elektrische auto tussen de €12.000 en €45.000 ligt en een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer. Je kan subsidie aanvragen als je een auto hebt gekocht vanaf 1 januari 2022. Zorg wel dat je op tijd bent met het aanvragen van de subsidie, omdat de overheid maar een beperkt budget beschikbaar heeft gesteld. Ervaring leert dat deze subsidiepot vaak snel op is.

Als je een elektrische auto koopt, wordt de subsidie in een keer overgemaakt. Kies je voor private lease, dan wordt de subsidie in termijnen overgemaakt.

Twijfel je nog over de aanschaf van een elektrische auto? De aanschafsubsidie is de komende jaren nog beschikbaar (tot 2025). Wel wordt de subsidie elk jaar waarschijnlijk verlaagd. 

Andere subsidies elektrische auto

Er zijn nog een aantal andere voordelen en regelingen waar jij als elektrische rijder van kan profiteren. Als jij een volledig elektrische auto aanschaft, ben je vrijgesteld van BPM. Daarnaast ben je ook vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Heb je een auto met een lage CO2 uitstoot? (1-50 gram per km) Dan geldt een halftarief. 

Plaatselijke subsidies elektrische auto in uw woonplaats

Bijvoorbeeld; In uw woonplaats is de plaatselijk subsidie voor een nieuwe elektrische personenauto €5000. 

Subsidies voor zakelijke rijders

Wanneer u zakelijk een nieuwe BEV aanschaft van bv €55.000, dan is de MIA 27% van 35.000. MIA plafond in 2019, is €40.000 voor elektrische personen auto's. De subsidies van een aantal gemeenten staan op de site van Nederland elektrisch -> https://nederlandelektrisch.nl/subsidies-financiering/subsidies-en-regelingen