Laadstations

Laadstation auto

Heb jij een elektrisch voertuig? Dan moet je hem af en toe opladen. Daarom is het enorm handig om een laadstation of wandlader aan te schaffen. Op deze manier kan jij elk moment dat je thuis bent jouw auto opladen. Als je op zoek bent naar een laadstation auto is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren. In dit artikel duiken we hier dieper op in.

Hoe werkt een laadstation auto?

Als een elektrisch voertuig wordt opgeladen aan een extern laadstation, wat geen snellaadstation is, dan gebeurt dat altijd met behulp van 1 of3 fase (AC) wisselstroom. Als er via een 1 fase aansluiting 16 ampère stroomt, dan stroomt er bij een 3 fase aansluiting3 x 16 = 48 ampère. Wordt dit vertaald naar vermogen dan betekent dit;
  • Dat bij het laden met 1 fase er geladen wordt met 16A x 230V = 3,7 kW.
  • Bij 3 fase laden is dit vermogen drie keer zo groot namelijk 16A x 3 x 230V = 11kW
 

DC laders, de rechtse (oudere) snellader kan ook (snel) AC laden tot 43kW.
 

Thuislader/Granny-cable (AC)

 


De thuislader wordt ook wel de “In Cable Control Box ‘’(ICCB) genoemd. Deze kan worden aangesloten op een normaal stopcontact en laad op 1 fase. De laadstroom kan worden ingesteld op 8,10 of 12 ampère. Thuisladers zonder instel mogelijkheid laden altijd met max. 10 ampère.
 

Voordelen van een laadstation thuis

Als je kiest voor een laadstation auto brengt dat verschillende voordelen met zich mee. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Met een laadstation thuis heb je geen gedoe met losse kabels en stopcontacten en hoef je niet meer bij een openbaar laadstation te laden.
  • Goedkoper laden. Je betaalt namelijk de gebruikte stroom direct aan de energieleverancier. Beschik je bijvoorbeeld over zonnepanelen? Dan is de stroom zelfs gratis. Over het algemeen bedraagt de prijs per gebruikte kWh ongeveer 0,23 cent.
 

Thuisladen via het stopcontact

Je kan er ook voor kiezen om jouw elektrische auto thuis via het stopcontact op te laden. Thuisladen kan dan via het normale Shuko stopcontact. Er zijn hiervoor mobiele laders op de markt, zoals Type 1 en Type 2. Type 1 heeft aan beide zijden een gelijksoortige stekker. Deze past dan ook op auto's met een aansluiting voor Type 1. Aan de andere zijde bevindt zich een stekker die past in het normale stopcontact. Bij een Type 2 geldt hetzelfde.

Heb je vragen over welk laadstation het beste bij jou past? Of wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op via de Nationale EV Helpdesk en we helpen je graag!

Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved