Elektrische auto met trekhaak, is dat mogelijk?

elektrische auto met trekhaak

Een vraag die je vaak voorbij hoort komen: elektrische auto met trekhaak, kan dat? Het is namelijk wel zo handig als er een fietsendrager of zelfs caravan achter de elektrische auto gekoppeld kan worden. Zeker als je van plan om met de elektrische auto op vakantie te gaan. In dit artikel vertellen we je meer over een elektrische auto met trekhaak. 

Elektrische auto met trekhaak: deze modellen zijn er

Helaas zijn er op dit moment nog maar een aantal elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken of goed tegen het extra gewicht van een fietsendrager kunnen, zoals een Tesla Model X, Audi e-tron en Jaguar I-Pace. Ook zijn er hybride en plug-in hybride modellen die een caravan mogen trekken. Zie hiervoor onderstaande pagina’s:
In de toekomst zullen er meer elektrische auto’s komen die veel gewicht kunnen trekken. Maar autofabrikanten zijn nu nog voorzichtig. Je kunt met een elektrische auto die een zware aanhanger trekt namelijk minder ver rijden. Met de caravan op vakantie naar Frankrijk is dan bijvoorbeeld een uitdaging. Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe auto’s die op benzine of diesel rijden meer worden verkocht in Nederland. Maar tegen die tijd is de techniek van elektrische auto’s verbeterd. Er zijn dan zeker meer mogelijkheden voor liefhebbers van een caravan. 

Elektrische auto met trekhaak: op vakantie met de caravan?

De batterijen van elektrische auto's worden steeds beter, waardoor de actieradius ook meer bereik heeft. Daarom kunnen we wel stellen dat in de toekomst wel mogelijk wordt om een trekhaak op een elektrische auto te bevestigen. Steeds meer autofabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van elektrische auto's. Daarom is het goed mogelijk dat er elektrische auto's met trekhaak op de markt komen.

Oplossingen voor de toekomst, er zijn enkele initiatieven om caravans te trekken met een elektrische auto; https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-hebben-elektrische-auto-s-zoveel-moeite-met-caravans/

Als je elektrische auto geen goedkeuring heeft voor het monteren van een trekhaak en je dit toch doet, staat daar een flinke bekeuring voor. Bovendien ben je niet verzekerd bij eventuele schade. Ook een trekhaak voor alleen een fietsendrager is niet toegestaan. Wij raden dit dus sterk af. 

Bron:

Met welke elektrische auto kan ik een fietsendrager achterop plaatsen of een caravan trekken? (https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen