Bereik elektrische auto: hoeveel bereik heb ik nodig? Hoe kan ik het bereik van mijn elektrische auto verbeteren?

Het gemiddelde bereik van een elektrische middenklasser is inmiddels ongeveer 310 kilometer. Milieucentraal laat in onderstaande afbeelding goed zien wat 310km vanuit Utrecht in de praktijk betekent.

Nederland heeft inmiddels al meer dan 100.000 oplaadpunten. 

Bereik elektrische auto

Een bereik van 310 kilometer is voor de meeste ritten dus meer dan voldoende: 9 van de 10 autoritten in Nederland is korter dan 100 kilometer. Dat haal je heen en terug dus zonder opladen. Moet je tussendoor toch eens opladen? Nederland heeft meer dan 100.000 openbare oplaadpunten en honderden snellaadstations langs de snelwegen. (Cijfers aug-2022). Dit aantal stijgt snel, op de site van het RVO wordt de actuele stand elke maand geüpdatet. Het eenvoudigste is dus om op je bestemming de laadpaal even op te zoeken en weer vol terug te rijden. Of 10 minuutjes een snellaadstation mee te pakken. Lukt dit om een of andere reden toch niet dan hebben we nog een aantal handige tips voor je. 


Tips om je actieradius te verbeteren:

  1. Als je rustig rijdt, is de batterij minder snel leeg. Trek dus rustig op, laat het gaspedaal los om vaart te minderen en rijd 100 in plaats van 120 op de snelweg. Dit laatste scheelt je zo'n 30% in bereik. 
  2. Rijd zoveel mogelijk met een gelijke snelheid, zonder remmen en optrekken. Met de cruise control gaat dat heel makkelijk.
  3. Veel auto’s hebben een eco-stand waarin de auto zuiniger rijdt. Dit scheelt je 5 tot 10%. 
  4. Rem zoveel mogelijk op de motor. Dat doe je door het pedaal los te laten (en eventueel heel licht de rem in te trappen). Tijdens het remmen op de elektromotor wordt de batterij weer opgeladen. Als je het rempedaal harder intrapt, wordt er minder energie teruggewonnen.
  5. De airco gebruikt stroom en dat gaat ten koste van het bereik. Je kunt de auto ook alvast koelen terwijl hij nog aan de lader zit: dan gebruik je stroom van het net in plaats van uit de batterij. (precontioning) 
  6. Ook de verwarming gebruikt stroom. Kies een auto met een warmtepomp voor verwarming: dat spaart veel energie en dus bereik. Stoelverwarming kan ook handig zijn: dan hoef je niet de hele auto te verwarmen als je in je eentje rijdt. 
  7. Ten slotte kan je de auto ook alvast opwarmen terwijl hij nog aan de lader staat. (zie ook 5, preconditioning) 
  8. Haal de dakkoffer, imperiaal of fietsendrager van het dak als je ze niet nodig hebt. Dat kan 5-15 procent schelen op het verbruik.
  9. Pomp je banden elke 2 maanden op. Met goed gevulde banden rijd je veiliger, verbruik je minder energie, en het is beter voor de levensduur van je banden.

Bronnen:

Milieu centraal, Actieradius: hoe ver kom je met een volle accu?, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/accu-en-bereik-elektrische-auto/RVO, Cijfers elektrisch vervoer, https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfersLaad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved