Bereik elektrische auto: hoeveel bereik heb ik nodig? Hoe kan ik het bereik van mijn elektrische auto verbeteren?

Het bereik elektrische auto heet de actieradius. Dus de afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kun rijden. Soms wordt het ook wel bereik of range genoemd. Je kunt het vergelijken met de afstand die een auto op benzine of diesel met één volle tank kan rijden. Het gemiddelde bereik van een elektrische middenklasser is ongeveer 250 kilometer en dat is 9 van de 10 keer voldoende.

Bereik elektrische auto: wat is voldoende?

Een range van 250 kilometer is voor de meeste ritten meer dan voldoende: 9 van de 10 autoritten in Nederland is korter dan 100 kilometer. Dat haal je heen en terug dus zonder opladen. Moet je tussendoor toch eens opladen? Nederland heeft 53.000 openbare oplaadpunten en zo’n 1.300 snellaadpunten (cijfers februari 2020). Dit aantal stijgt snel, op de site van het RVO wordt de actuele stand elke maand geüpdatet. Je vind de locaties van oplaadpalen makkelijk via oplaadpalen.nl en ziet dan meteen of de laadpaal vrij is.  
  
Bereik elektrische auto 

Bereik elektrische auto verbeteren: tips om je actieradius te verbeteren

  • Als je rustig rijdt, is de batterij minder snel leeg. Trek dus rustig op, laat het gaspedaal los om vaart te minderen en rijd 100 in plaats van 120 op de snelweg.
  • Rijd zoveel mogelijk met een gelijke snelheid, zonder remmen en optrekken. Met de cruise control gaat dat heel makkelijk.
  • Veel auto’s hebben een eco-stand waarin de auto zuinig rijdt. Probeer zo vaak mogelijk met de eco-stand te rijden.
  • Rem zoveel mogelijk op de motor. Dat doe je door het pedaal los te laten (en eventueel heel licht de rem in te trappen). Tijdens het remmen op de elektromotor wordt de batterij weer opgeladen. Als je het rempedaal harder intrapt, wordt er minder energie teruggewonnen.
  • De airco gebruikt stroom en dat gaat ten koste van het bereik. Je kunt de auto ook alvast koelen terwijl hij nog aan de lader zit: dan gebruik je stroom van het net in plaats van uit de batterij.
  • Ook de verwarming gebruikt stroom. Kies een auto met een ingebouwde warmtepomp voor verwarming: dat spaart energie en dus batterijlading. Stoelverwarming is ook handig: dan hoef je niet de hele auto te verwarmen. Ten slotte kan je de auto ook alvast opwarmen terwijl hij nog aan de lader staat.
  • Haal de dakkoffer, imperiaal of fietsendrager van het dak als je ze niet nodig hebt. Dat kan zomaar 15 procent schelen op het verbruik.
  • Pomp je banden elke 2 maanden op. Met goed gevulde banden rijd je veiliger, verbruik je minder energie, en je banden gaan langer mee.

Door bovenstaande tips toe te passen verbeter je het bereik elektrische auto aanzienlijk. 

Bronnen: 

Milieu centraal, Actieradius: hoe ver kom je met een volle accu?, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/accu-en-bereik-elektrische-auto/ 
RVO, Cijfers elektrisch vervoer, https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfers