Hoe zit het met de bijtelling elektrische auto's?

Auto van de zaak: lagere bijtelling

Ook als je een elektrische auto van de zaak hebt, zijn er financiële voordelen. Zakelijke rijders die ook privé met de auto van de zaak rijden, krijgen een bijtelling. Dat is een bedrag dat de belastingdienst bij je loon optelt.In dit artikel vertellen we alles over de bijtelling elektrische auto's en de wijzingen voor komende jaren.

Wat is bijtelling elektrische auto?

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je te maken met bijtelling. Dit is een bepaald percentage van de nieuwwaarde van de auto. Hierover betaal je dan inkomstenbelasting. Standaard is dit 22%, maar voor elektrische auto's ligt dit lager.

Bijtelling elektrische auto's

De bijtelling voor een elektrische auto is een stuk gunstiger dan die van een auto met verbrandingsmotor. Vanaf 2021 is die bijtelling voor elektrische auto’s maar 12 procent in plaats van de 22 procent voor auto's met een uitlaat. Dit geldt voor elektrische auto's met een waarde tot € 40.000. Is de aanschafwaarde van de auto hoger dan € 40.000, dan betaal je over dat deel wel 22 procent. Dieze bijtelling blijft hetzelfde voor 2022.  bijtelling elektrische auto

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Vanaf 2022 stijgt de bijtelling naar 16 procent. Tot 2026 stijgt de bijtelling voor elektrische auto’s langzaam naar 22 procent. Dan is de bijtelling net zo hoog als voor auto’s die op benzine of diesel rijden. Ondernemers die een volledig elektrische auto kopen, kunnen een vergoeding van de overheid krijgen. Dit is de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dat is een extra afschrijvingspost. Ondernemers mogen op deze afschrijvingspost een bedrag opgeven aan de belastingdienst, waardoor hun winst lager uitvalt. Ze hoeven dan minder belasting te betalen.

Het percentage geldt voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating. Is die datum bijvoorbeeld 7 maart, dan start de 60-maandsperiode dus op 1 april. Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Als datum van de eerste toelating geldt de datum waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen. Dat kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Bij nieuwe auto’s valt dit moment samen met de datum waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven. (Bij import van gebruikte auto’s, hoeft dit niet altijd zo te zijn).  

Bronnen:

Milieu centraal, Wat kost een elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/wat-kost-een-elektrische-auto/#auto-van-de-zaak-lagere-bijtelling
ANWB, Bijtelling, https://www.anwb.nl/auto/autobelastingen/bijtelling