Subsidie elektrische auto: hoe werkt de Subsidieregeling Elektrische Personenwagens Particulieren (SEPP)?

Koopt of leaset u als particulier een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kunt u gebruik maken van de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto's van toepassing. 

De voorwaarden voor de elektrische auto subsidie staan in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).
Een kleine samenvatting:

 • De SEPP subsidiepot wordt elk jaar aan het begin van het jaar weer geopend en elk jaar komt er meer geld in. 
 • Indien de subsidie wordt overschreven, stopt voor die periode de subsidie en is dan niet meer 'beschikbaar'. 
 • Weten of er nog wat in de pot zit? Kijk op www.rvo.nl/sepp.
 • Een nieuwe auto is een personenauto waarvan - volgens vermelding in het kentekenregister RDW - gelijk zijn: de datum eerste toelating; de datum tenaamstelling én; de datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.
 • Je koopt of least de elektrische auto als particulier. Er is géén subsidie elektrische auto voor ondernemers. De auto moet bovendien op jouw naam staan.
 • Om subsidie te krijgen moet de aanvraag uiterlijk 60 dagen na aankoop of lease worden ingediend.
 • Het gaat om een kleine of compacte middenklasse auto met een catalogusprijs (nieuwprijs) tussen de € 12.000 en € 45.000. Op rvo.nl staat een lijst met auto's waarvoor je subsidie kunt krijgen.
 • De auto heeft een bereik van minstens 120 kilometer.
 • Het subsidiebedrag voor een nieuwe auto is in 2023 € 3.350 voor 2024 € 2.950 en voor 2025 € 2.550 een tweedehandsauto (occasion) blijft € 2.000.
 • Voor een koopauto geldt dat de auto 3 jaar op jouw naam moet blijven staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen.
 • Bij particuliere lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald. Als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie.
 • Voor een tweedehands auto (occasion) geldt dat je die moet kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad. Voor een lease-auto krijg je subsidie als de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft.
 • Tip: zet een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst waardoor je de koop of lease kunt ontbinden als je onverhoopt geen subsidie krijgt.

Bronnen:

Milieu centraal, Subsidie elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/subsidie-elektrische-auto/
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/subsidieregeling-elektrische-personenautos-particulieren-sepp  
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...
De EV App De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.
Zet de eerste stap naar
meer kennis over elektrisch vervoer
Het EV Kenniscentrum is dé plek waar EV Experts samenwerken om
hun kennis en inspiratie met jou te delen. Kennisbank
Onze partners
Copyrights © 2022 All Rights Reserved