Hoe werkt de Subsidieregeling Elektrische Personenwagens Particulieren (SEPP)?

Koopt of lease je als particulier op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kun je gebruik maken van de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto's van toepassing. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de SEPP regeling. 

Waarom SEPP regeling?

De overheid wil het volledig elektrisch rijden stimuleren en aantrekkelijker maken. Elektrische voertuigen stoten geen schadelijke stoffen uit tijdens het rijden. Ze dragen bij aan een schoner klimaat en schone lucht. Daarom kunnen particulieren in Nederland sinds 2020 subsidie krijgen voor de aanschaf van een elektrische auto. 

Voorwaarden subsidie elektrische auto's

De voorwaarden voor de elektrische auto subsidie staan in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).
 • Een nieuwe auto is een personenauto waarvan - volgens vermelding in het kentekenregister RDW - gelijk zijn: de datum eerste toelating; de datum tenaamstelling én; de datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.
 • Je koopt of least de elektrische auto als particulier. Er is géén subsidie elektrische auto voor ondernemers. De auto moet bovendien op jouw naam staan.
 • Om subsidie te krijgen moet de aanvraag uiterlijk 60 dagen na aankoop of lease worden ingediend.
 • Het gaat om een kleine of compacte middenklasse auto met een catalogusprijs (nieuwprijs) tussen de € 12.000 en € 45.000. Op rvo.nl staat een lijst met auto's waarvoor je subsidie kunt krijgen.
 • De auto heeft een accu bereik van minstens 120 kilometer.
 • Het subsidiebedrag voor een nieuwe auto is € 4.000 en voor een tweedehands auto (occasion) € 2.000.
 • Voor een koop auto geldt dat de auto 3 jaar op jouw naam moet blijven staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen.
 • Bij particuliere lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald. Als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie.
 • Voor een tweedehands auto (occasion) geldt dat je die moet kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad. Voor een lease-auto krijg je subsidie als de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft.
 • Tip: zet een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst waardoor je de koop of lease kunt ontbinden als je onverhoopt geen subsidie krijgt.
 

SEPP regeling: subsidiebudget

Het totale subsidiebudget is verdeeld van 2020 tot 2025. Per jaar worden de budgetten vastgesteld. Voor het jaar 2022 zijn dat: €71 miljoen voor nieuwe elektrische auto's (zowel koop als lease). Voor tweedehands auto's is dat €20,4 miljoen (zowel koop als lease). Let wel op, want als deze budgetten op zijn, zijn ze ook echt op en kun je geen subsidie krijgen. De bedragen die je per auto kan krijgen zijn als volgt:
 • Tweedehands elektrische auto koop of lease: €2000
 • Nieuwe elektrische auto koop of lease: €3350
 Wil je meer weten over de SEPP regeling of wil je subsidie aanvragen? Klik dan hier.