CO2 uitstoot elektrische auto: hoe groen is de accu van een elektrische auto?

De CO2 uitstoot elektrische auto is zijn leven gemiddeld 60% lager dan de uitstoot van een benzineauto. In dit artikel zetten we alle feiten van de uitstoot van een elektrische auto voor je op een rij.

CO2 uitstoot elektrische auto

Om de accu voor een elektrische auto te maken, is energie nodig. Dat zorgt voor zo’n 5.100 kilo CO2-uitstoot. Toch is een elektrische auto zelfs met die extra uitstoot meegerekend groener dan een auto op diesel of benzine. De extra uitstoot voor het maken van de accu heb je er na 40.530 kilometer rijden (zo’n 3,5 jaar) uit. Dat komt omdat een elektrische auto veel efficiënter rijdt dan een brandstofauto: per gereden kilometer verbruikt hij veel minder energie.


  co2.png  

Minder fijnstof met een elektrische auto

Fijnstof komt bij benzine- en dieselauto's vooral uit de uitlaat. Een elektrische auto heeft geen uitlaatgassen. Daarnaast komt fijnstof vrij bij de opwekking van de brandstof of elektriciteit en door slijtage van de banden en remmen. Dit geldt voor zowel benzine-, diesel- als elektrische auto's.

Besparing elektrische auto

Zelfs met de extra milieubelasting van de productie van de accu bespaart een elektrische auto over de hele levensduur zo’n 40 procent CO2-uitstoot in vergelijking met brandstof auto's (uitgaande van de huidige grijs-groene stroom mix waarmee je de elektrische auto laadt).

CO2 uitstoot elektrische auto: Well-to-Wheel analyse

De werkelijke CO2 uitstoot elektrische auto ligt wat anders, omdat er bij de productie wel CO2 vrijkomt. Daarom is er de Well-to-Wheel (W2W) analyse. Tijdens deze analyse wordt er gekeken naar de CO2 uitstoot tijdens het gehele traject. Van productie tot aan de daadwerkelijke aandrijving van de auto. Op deze manier krijg je een beter beeld van de daadwerkelijke CO2 uitstoot.

Als er een W2W analyse wordt uitgevoerd, wordt al snel duidelijk dat fossiele auto's nooit CO2-vrij kunnen rijden. Er komt namelijk altijd CO2 vrij tijdens de verbranding. Bovendien raken fossiele brandstoffen ooit op.

Als een elektrische auto wordt opgeladen met duurzame energie is er van W2W geen gram CO2 nodig. In tegenstelling tot de productie van fossiele brandstoffen is volledig duurzame productie van elektriciteit al mogelijk. Als deze duurzame energie wordt gebruikt in een elektrische auto wordt is er geen CO2 uitstoot elektrische auto! Daarnaast raakt duurzame energie nooit op.

Bronnen:

Milieu Centraal, Accu en bereik elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/accu-en-bereik-elektrische-auto/#hoe-groen-is-accu
Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen