CO2 uitstoot elektrische auto: hoe groen is de accu van een elektrische auto?

Om de accu voor een elektrische auto te maken, is energie nodig. Dat zorgt voor CO2-uitstoot. Toch is een elektrische auto zelfs met die extra uitstoot meegerekend aanzienlijk groener dan een brandstof voertuig.

Dat komt omdat een elektrische auto veel efficiënter rijdt dan een brandstofauto: per gereden kilometer verbruikt hij veel minder energie. Zelfs met de extra milieubelasting van de productie van de accu bespaart een elektrische auto over de hele levensduur zo’n 60 procent CO2-uitstoot in vergelijking met brandstofauto’s.  

In werkelijkheid is het nog wat gunstiger omdat voor alle publieke laadpalen groene stroom contracten zijn afgesloten, bij snellaadstations zelfs vaak met Nederlandse Zon en Wind. Dit is in deze berekening (nog) niet meegenomen.


  co2.png  

Bronnen:

Milieu Centraal, Accu en bereik elektrische auto, https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/accu-en-bereik-elektrische-auto/#hoe-groen-is-accu

Nederland Elektrisch, Veelgestelde vragen en antwoorden, https://nederlandelektrisch.nl/elektrische-auto-wiki/veelgestelde-vragen    
Laad jouw kennis op met één van onze cursussen...