Artikelen in deze sectie Heb ik iets aan een thuisaccu?

Heb ik iets aan een thuisaccu?

Een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, slaat de stroom op, die door zonnepanelen wordt opgewekt. De opgewekte stroom kan vervolgens gebruikt worden om je elektrische auto op te laden of je huis verder te voorzien van stroom.Pas wanneer de thuisaccu leeg is, zal weer stroom van het energienet worden gehaald. Theoretisch gezien wordt het zelfs mogelijk om in de lente en zomermaanden volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden om een elektrische auto op te laden met een thuisaccu.

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is een accu die de stroom opslaat die door zonnepanelen wordt opgewekt. De opgewekte stroom kan worden gebruikt om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of om je huis te voorzien van stroom. Zonnepanelen produceren gelijkspanning, wat op kan worden geslagen in de thuisaccu. Nieuwe panelen leveren per stuk zo'n 260 kWh elektriciteit per jaar. De gelijkspanning wordt omgezet naar wisselspanning, omdat alle apparaten op wisselspanning werken.

In Nederland geldt een salderingsregeling. Dit houdt in dat opgewekte stroom wat overdag wordt teruggeleverd verrekend kan worden met stroom die 's avonds wordt verbruikt. Daarom is het met deze regeling niet interessant om een thuisaccu aan te schaffen voor mensen met zonnepanelen. Dit kan wel veranderen, want het kabinet wil tussen 2024 en 2030 een steeds lager wordende vergoeding geven voor het terugleveren van stroom. Dat zou mogelijk betekenen dat er dan wel gunstige regelingen komen voor thuisbatterijen. In buurlanden is dit al het geval. Zij kennen geen salderingsregeling en geven subsidie voor de aanschaf van een thuisaccu. In België kan je een thuisaccu zelfs bij de Ikea halen.

Voordelen van een thuisaccu

Op dit moment is een thuisaccu dus nog niet interessant voor een vaste energieaansluiting, veranderd dit wellicht in de toekomst. Hieronder de voordelen van een thuisaccu opgesomd:
  • Zonne-energie kan je opslaan voor later gebruik
  • De thuisaccu laadt je op in de daluren en gebruikt deze in de normaaluren
  • Een thuisaccu kan fungeren als noodstroomvoorziening
  • Je bent zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
  • Je profiteert van een lagere energierekening

De Tesla Powerwall

Het bekende automerk Tesla heeft de Tesla Powerwall ontwikkeld. Deze accu heeft een capaciteit van 13,5 kWh. De eerste thuisaccu is door Panasonic op de markt gebracht. Deze heeft een capaciteit van 8 kWh.

Thuisaccu wordt goedkoper

Thuisaccu’s worden in hoog tempo goedkoper door de opkomst van elektrische auto’s Meer informatie via deze link.